En del röster är födda stora

När jag lyssnar på Maria Callas (fina samlingen ”La Divina” som toppade listorna i början av 90-talet) tänker jag på wailingar.

Men operasångare wailar inte.  Operan använder termen koloratur. Uppslagsverket talar om ”snabba löpningar, vågade språng, ornament och drillar”.

Rock-och popvärlden talar om ”wailingar”. Det är väl inte riktigt samma sak, men närapå, tror jag. Det gjordes en gång en doktorsavhandling i musik om Tommy Körbergs ”wailingar”. Jag törs inte ens försöka definiera ”wailingar”. Men vi hör att det finns ett hela tiden närvarande klagande vibrato i rösten.

Legendariske sångpedagogen Thorsten Föllinger berättade för mig en gång – han gav i många år undervisning för eleverna på den sceniska sånglinjen på Kapellsbergs musiklinje på Härnösands folkhögskola – att den enda svenska sångare han inte hade några råd att ge till var Tommy Körberg.

– ”Jag kan inte lära dig någonting, fortsätt bara att sjunga”, sade Thorsten Föllinger till Tommy Körberg.

En del röster är födda stora. Jussi Björling hade också en sådan röst. Tommy Körberg sjöng i somras på turnén med Benny Anderssons Orkester ett nummer som Jussi Björling ofta framförde. ”Vad passar bättre än att vår egen Jussi får sjunga det här numret” introducerade Benny Andersson när jag såg och hörde konserten utanför Mariefreds slott i somras.

Tommy Körberg har förstås ett helt annat röstläge än tenoren Jussi Björling. Men det handlar om naturröst. Oavsett om det handlar om Maria Callas, Jussi Björling eller Tommy Körberg.

2 reaktioner till “En del röster är födda stora”

  1. De flesta operasångare är stor röst i en trästubbe. Maria Callas skall inte bara höras, hon måste(!) ses framträda!! Det sägs att hon är förebilden till Bianca Castafiori i Tintin. Divalaterna kan måhända stämma, och rösten, men inte utstrålningen och intensiteten.

  2. Hergé, upphovsmannen till Tintin, hatade opera. Maria Callas var ingen förebild till Bianca Castafiore. Castafiore debuterade i äventyret Kung Ottokars spira från 1938. Maria Callas var då en 15-åring från Brooklyn, USA som precis flyttat till Aten med sina föräldrar.
    Det lustiga när det gäller Bianca Castafiore är att hon verkar vara italienska men hennes favoritopera är fransmannen Charles Gounods Faust. Det finns ju en halv uppsjö med italienska operakompositörer som hon borde ha föredragit.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *