Klassiskt dansställe blir konstmuseum

Den klassiska dansrestaurangen Sandgrund i Karlstad blir Lars Lerin-museum.
Karlstad kommun har köpt Sandgrund och konstnärens nya museum öppnar portarna sommaren 2012. Fastigheten köptes för 22 miljoner kronor och Lerin ska hyra lokalerna. Hyresavtalet innebär att det nya museet ska bli en kulturell samlingsplats, bland annat med estetiska utbildningar.
– Det är en spännande byggnad och det ska bli roligt att sätta liv på det där huset, säger Lars Lerin i ett pressmeddelande.

Därmed stängs det gamla Lars Lerin-museet på Laxholmen i Munkfors, som vi ser här ovanför.

Lars Lerin är Sveriges skickligaste akvarellist. Kanske ibland lite för skicklig för sitt eget bästa?

Men hur som helst är Lars Lerin en fantastisk konstnär. Ett Lars Lerin Museum i Sandgrund blir hur bra som helst. Lokalen ligger alldeles bredvid Värmlands Museum. Därmed understryks ytterligare att Sandgrundsudden är Karlstads kulturella centrum.

Det är lite vemodigt att Lars Lerin-museet i Munkfors därmed läggs ner. Det är en speciell känsla att se Lars Lerins konst i hans gamla hemort. Där han växte upp.

Den stora lokalen finns i ett gammal tråddrageri. Munkfors är ju en gammal bruksort. Utanför de höga fönstren brusar Klarälven. Lokalen har fått behålla karaktären av industri med ärrade betonggolv och rörledningar i taket. Jag besökte museet för några år sedan tillsammans med ett antal svenska kulturredaktörer. Vi var alla mycket imponerade (dessutom träffade vi Lars Lerin själv och såg Karin Bros ateljé men det är en annan historia)

Sandgrund är något av svensk kulturhistoria i sig själv. Sandgrund var en populär dansrestaurang mellan 1960 och 2003.

Lars Lerin Museet i Munkfors som nu läggs ner.

Foto: Lars Landström

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *