Så småningom har alla varit med i filmen

Nästan alla som var födda på 10-talet och 20-talet i Ådalen var med i demonstrationståget 1931. Nästan alla som är födda i Ådalen under 1950-talet var statister vid Bo Widerbergs inspelning av filmen Ådalen 31. Jag själv är nog den ende 50-talist från Kramfors som jag säkert vet inte var med som statist vid inspelningen av Ådalen 31.

Samma sak kommer att inträffa om 40 år med inspelningen i Sollefteå av scenerna ur ”The girl with the Dragon Tattoo”. Idag är det bara webredaktören Erik Sjölander och ytterligare några personer – jag tror det var ungefär 40 personer som staterade – som verkligen var med. Erik Sjölander kan tydligt, om än hastigt, ses som ”Man on a trainstation”.

Om 40 år kommer nästan alla människor i Sollefteå som har rätt ålder – och några som inte ens var födda när filmen spelades in – att ha varit med som statister vid inspelningen. Själv passerade jag, frun, sonen, syster, systerson, mor Sollefteå just den dagen. Vi stannade också under en timme. Vi gick inte upp till järnvägsstationen och filminspelningen. Men om 40 år – om jag fortfarande lever då – var jag med som statist på inspelningen.

Lars Ohly hade spelat fotboll mot Nacka Skoglund (men ingen kom ihåg att 12-åringen Ohly var med). Björn Ranelid var fruktansvärt snabb på 100 meter (men troligen inte näst snabbast i Sverige).

Vi människor är helt enkelt väldigt bra på att fylla i det som fattas för att minnesbilderna ska bli intressanta. 

Foto: Stefan Sundkvist

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *