Pris till jävlar och feministers utrotares ära

Författaren Sven Lindqvist får Jan Myrdals stora pris – Leninpriset – på 100 000 kronor för 2012. Poeten Jenny Wrangborg får Jan Myrdals lilla pris – Robespierrepriset – på 10 000 kronor.

Ledarsidorna får hantera analysen av att det idag 2012 tilldelas ett pris som heter Leninpriset.

Jag orkar inte tycka något om att en författare tilldelas ett pris med namn efter en man med väldigt många människoliv på sin meritlista. Jag kan dock inte låta bli att tycka att det är extra märkligt att just Sven Lindqvist får priset. För några år sedan skrev han en bok med titeln ”Utrota varenda jävel”. Nej, den handlade inte om Lenins bolsjeviker. De ville inte utrota varenda jävel, bara en del jävlar, som exempelvis självägande bönder. Sven Lindqvists bok handlade om vita kolonialister i Afrika och Asien. Han argumenterar i boken för att Andra världskriget och Förintelsen i många avseenden var en fortsättning på den europeiska imperialismen och rasismen.  En utmärkt bok. Jag delar också hans analys.

Att ge en författare Leninpriset för att han skrivit om massmord och utrotning är mycket märkligt. Kina gav nyligen fredspris till Rysslands Putin, ett nyinstiftat fredspris. Tillvaron är full av märkligheter.

Robespierre-priset sedan. Det priset är uppkallat efter en av historiens blodigaste män. Efter den franska revolutionen 1789 fick en man vid namn Maximilien de Robespierre makten. Han menade att försvaret av revolutionens höga ideal mot dess yttre och inre fiender krävde terrorn för att förverkligas.

Han ansåg till exempel att kvinnor inte är fullvärdiga människor. Han lät bland annat avrätta förespråkare för kvinnlig rösträtt, däribland den mest kända franska feministen. Han startade också en personkult som var lika bisarr som den nordkoreanska personkulten. Som tur var kortlivad. Robespierre avsattes och avrättades 1794.

Robespierre-priset till en feministisk (?) poet. Det är mycket, mycket märkligt.

Fotnot: Jenny Wrangborg medverkar också som fristående krönikör på ÖA:s ledarsida.

En kommentar till “Pris till jävlar och feministers utrotares ära”

  1. Jaa! ”Man upphör aldrig att förvånas” och ”.Än är icke överraskningarnas tid förbi.”Det skulle inte förvåna om vi, Jehovas vittnen, från Påven i Rom ,skulle erhålla ett erkännande och ett fribrev till någonstans?! Jag finge väl stå ut med det också? Jaa! Jag säger då det jag… Ha en bra dag!!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *