Det ska vara en ångermanlänning som partiledare

Vad är det med Ångermanland och svenska partiledare?

Med Stefan Löfven utses än en gång en partiledare med anknytning till Ångermanland. Stefan Löfven är ursprungligen från Undrom. Han började sitt yrkesliv som svetsare på Hägglunds i Örnsköldsvik.

Han föddes dock inte på Sollefteå BB, utan i Stockholm. I Sollefteå föddes däremot en annan socialdemokratisk partiledare. Mona Sahlin. Hon är förvisso så mycket stockholmare man kan bli men född i Sollefteå är hon. Hennes pappa arbetade på det socialdemokratiska partidistriktet i Sollefteå (på den tiden hade landskapen Medelpad och Ångermanland varsitt partidistrikt för S).

En av de stora partiledarna och profilerna i svensk politik kom från en annan del av Sollefteå kommun. ”Gunnar Hedlund i Rådom” var ett begrepp i svensk politik. Gunnar Hedlund ledde i många år Centerpartiet.

Han efterträddes av en annan ångermanlänning. Thorbjörn Fälldin från Ramvik, alltså Härnösands kommun. Han blev som bekant också statsminister. Den siste statsministern att stå i telefonkatalogen (men Ramvik tillhör Kramfors riktnummerområde och riksmedia, som visste att han bodde i Härnösands kommun, lyckades ändå sällan hitta honom i telefonkatalogen).

Centerpartiet verkade nästan ha haft ångermanländsk koppling som krav. Maud Olofsson, den jämte Hedlund och Fälldin, mest långlivade centerledaren är från Arnäsvall, en liten bit utanför Örnsköldsvik.

Det är också ett tydligt mönster att personen från Ångermanland ska leda endera Socialdemokraterna eller Centerpartiet. Det närmaste vi kommer en ångermanländsk partiledare för ett annat parti är Eva Goës. Härnösandsbon Eva Goës (men ursprungligen västerbottningen) var språkrör för Miljöpartiet under några år på 80-talet.

2 reaktioner till “Det ska vara en ångermanlänning som partiledare”

  1. Spontan reaktion!
    Va taffligt av media att ringa upp morsan och pressa ur henne en nyhet som skulle komma på fredag först! Det var dåligt – visar hur media jobbar. Jag hade klarat mig utan den nyheten idag – den borde fått komma freag!

  2. Mona Sahlin pappa, Hans Andersson var inte (s) ombudsman i Ångermanland. Han jobbade på Vemyra vid tiden för Monas födelse.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *