Från energibolag till curlinghallar

På måndagen debatterades Övik Energi på kommunfullmäktige i Örnsköldsvik. Som alla Örnsköldsviksbor vet kommer bolaget att behöva 900 miljoner kronor av skattebetalarna för att komma på fötter. En stor majoritet av politikerna i kommunfullmäktige sa en gång ja till satsningen på Övik Energi. Nu låter det inte riktigt så i debatten, när jag läser referatet i ÖA, men det hör till partidemokratins dramaturgi.

Lite märkligt för en utomstående var det att samma fullmäktige klubbade bygget av en ny fotbollshall. 15 miljoner kronor kommer den att kosta kommunen. Jag älskar fotboll. Det gör ofta vi kulturvänner. Men jag hade hellre sett att kulturlivet i Örnsköldsvik fått högre anslag än att att kommunen byggt en träningshall med en icke-fullstor fotbollsplan.

15 miljoner kronor är också vad en ny curlinghall kommer att kosta Härnösands kommun. I går klubbades på Härnösands kommunfullmäktige bygget av en curlinghall för 40 miljoner. Efter diverse EU-bidrag blir Härnösands kommuns del 15 miljoner kronor.

Jag läser i referatet från debatten i Tidningen Ångermanland att alla partierna utom V och SD röstade för hallen (en moderat avstod från att rösta vilket är ett sätt att rösta nej utan att göra det). SD-aren, en schaman från Hälledal, visste förmodligen inte att curling är den mest helvita sport som finns i världen. Vänsterpartiets Lars-Gunnar Hultin konstaterade i debatten:

– Hade de som finns ute på stan fått påverka hade det blivit ett rungande nej.

Den kulturarbetare i Härnösand som tycker att staden behöver en curlinghall finns inte. Så är det.

Jag tror inte heller att det finns många från idrottsrörelsen – förutom curlingfolket förstås – som tycker att staden behöver en curlinghall.

Jag talade med några från kulturlivet i går. Oron är stor över att den utpräglade kulturkommunen Härnösand nu ska bli ännu snålare med bidrag. Det som är så paradoxalt är att Härnösand är en av kommunerna i landet som satsar mest på kultur, samtidigt som kommunen också har låga anslag till kulturlivet. För tio år sedan var Härnösand den kommun i hela landet som satsade mest på kultur per invånare. Helsingborg är sedan ett antal år den kommun som satsar mest på kultur per invånare. Nu senast gick också Vara kommun förbi Härnösand. Men fortfarande är Härnösand en av de tre kommunerna i landet som satsar mest på kultur per invånare.

Hur går det här ihop med att den lilla och ganska fattiga kommunen satsar 15 miljoner kronor på en curlinghall?

Nej, det går inte alls ihop.

Men det går egentligen inte att klaga. Den borgerliga alliansen vill bygga curlinghall före det senaste valet. S och MP tog över frågan. Vad ska väljarna göra?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *