De fulaste byggnaderna i Ångermanland

Det finns några fula hus runt om i landskapet. Här är några av de fulaste i mitt tycke. Den med bred marginal allra fulaste finns längst ner på min lista.

Curlinghallen i Härnösand. Initiativtagaren till hallen kallade den för allaktivitetshall när denne person fick den politiska ledningen – först ett M-kommunalråd och sedan efter valet S-kommunalrådet som tog över – att stödja hallen. Ett antal miljoner kronor kommer skattebetalarna att få betala för att Härnösands satsning på curling. Byggnaden ser ut som en livsmedelsbutik. Några grå ränder får mig att tänka på skokartong för lite glittriga skor.

Coopvaruhuset i Kramfors. Byggnaden är ointressant i sig själv. Den vill låtsas vara ganska stilig. Det är den inte. Men jag skulle inte reagera om den låg i utkanten av ett mindre samhälle. Nu ligger den i en stad och så dumt placerad att den nästan helt skymmer de två finaste moderna byggnaderna i Kramfors. Ådalsskolan ritades i mitten av 1960-talet av den framstående arkitektfirman Gumperts. Skolan fick många lovord för sin arkitektur. Ådalsskolan invigdes av Olof Palme, som då var utbildningsminister. Ådalshallen byggdes samtidigt som Ådalsskolan. När Ådalshallen invigdes var den en av landets mest moderna idrottshallar. Det är mycket märkligt att beslutet att placera det nya varuhuset just här, framför dessa två vackra moderna byggnader, gick igenom den politiska processen. Men vackra stadskärnor revs över hela landet på 1960-talet för att ge plats åt fula Domusvaruhus och lika fula Tempovaruhus. Dagens generation har inte lärt sig av gårdagens generations misstag.

Parkeringshuset i Örnsköldsvik. Det enorma huset uppfördes häromåret av någon för mig obegriplig anledning. Har Örnsköldsvik verkligen 150 000 invånare – och som nästan alla har bil? Jag har sett en del fulare parkeringshus i svenska storstäder. Men huset står nu som en välkomnande bild när man kommer till Örnsköldsvik från söder. Huset har en så strategisk position att den har ett speciellt signalvärde. ”Så här ser det ut här i Örnsköldsvik” ropar parkeringshuset.

Härnösands domkyrka byggdes ut och invigdes i våras. Flera månader efter invigningen – jag var sjukskriven – promenerade jag förbi för att titta på utbyggnaden – och trodde inte mina ögon. De höga och synnerligen omotiverade pelarna med grå stenplattor harmonierar inte ett smack med den vita domkyrkan från 1846. Pelarna är helt otänkbara till någon enda kyrka i hela Norden.  Själva utbyggnaden harmonierar inte heller med domkyrkan. Men den har en funktionell funktion och kanske vi kan så småningom se den som en naturligt tillförd del.

Härnösands domkyrka är vacker. Det gör saken ännu värre. En kyrkorådsordförande, Torkel Selin, drev på något märkligt sätt igenom utseendet. Biskop, domprost och oppositionen i kyrkorådet måste ha rasat bakom kulisserna. Kyrkorådsordföranden hade nog inte ens sin egen kyrkorådsgrupp bakom sig. Hur som helst lämnade Torkel Selin sin post för någon månad sedan. Hur lång tid tar det innan pelarna försvinner?

OBS, bilden är inte ett montage. Det ser verkligen ut så här.

Nya Coop-varuhuset skymmer helt Kramfors vackraste moderna byggnader, Ådalsskolan och Ådalshallen. Kramfors ser nu ut som ett litet bortglömt samhälle med ett par tusen invånare.

Parkeringshuset i Örnsköldsvik har en central placering och är mycket stort. Möjligen hade parkeringshuset sett naturligt ut i Malmö eller Göteborg.

Den ny curlinghallen i Härnösand ser ut som en skokartong.

2 reaktioner till “De fulaste byggnaderna i Ångermanland”

  1. Själv tycker jag de flesta hus i centrala Kramfors utom just nya Coop är fruktansvärt fula. Kanske därför du upplever att den inte passar in i stadsbilden, den är INTE förfärlig som till exempel gamla Konsumhuset. Det mest moderna inslagen i stadskärnan är färgsättningar och arkitektur som andas 80-tal på de mest misslyckade av vis med bland annat en sensationellt fjantig ursäkt till fontän. Mycket av bebyggelsen är ju mycket äldre, som till exempel då Ådalsskolan. Smaken är förstås individuell men jag har lite svårt att se vad som skulle vara så jäkla märkvärdigt med just den illa slitna skapelsen i nedklottrad tegelsten och plåt. Kommunhuset har en aura av DDR som inte försvunnit när man tog bort tapeterna med maskingevärsmönster. Dito Kvarnbacken. Och det som finns på andra sidan Riks90 ska man bara inte prata om. Undantagen, det som inte är gräsligt fult, är kanske gamla delen av stenskolan. Och Babelsberg, som inte syns från centrum.

  2. En i mitt tycke otroligt ful byggnad är landstingets hus i Härnösand, illa är det att detta hus ligger utmed en huvudväg i Härnösand, människor från när och fjärran ser denna anskrämliga byggnad och har nog tänkt en och annan tanke om att det här måste ha varit ett misstag!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *