Den vackra kvinnan på sedeln

Det som är värdefullt ser ofta vackert ut.

Den gamla sedeln från 1892 som Härnösands Enskilda Bank gav ut är också vacker. Kvinnan i vänsterkanten på sedeln ser ut som en vanlig vacker kvinna med blommor i håret. Kanske är hon en gudinna? Kanske är hon samma kvinna som förr satt med en stor snäcka full med pengar och har ett lejon vid sin sida på 100-kronorssedeln. Moder Svea som satt med rikets förmögenhet.

Den vackra kvinnan på sedeln från Härnösands Enskilda Bank ser inte alls ut som Moder Svea eller någon gudinna. Hon ser ut som en vanlig ung vacker kvinna. Vem var hon?

Härnösands Enskilda Bank bildades vid mitten av 1800-talet med uppgift att få fram kapital för bland annat utbyggnaden av sågverken i Ådalen och även kapital till malmfälten i Lappland. I Härnösand fanns flest miljonärer per invånare i hela Sverige.

Härnösandsbanken hade kontor från Motala i söder till Malmberget i norr. Banken fick också ge ut egna sedlar. När världen drabbades av en finansiell kris 1906 kom Härnösandsbanken i akut kris. Banken förlorade ett par miljarder kronor i dagens penningvärde. Bankkraschen skakade om hela landet.

Härnösands Enskilda Bank köptes upp av Wermlandsbanken som sedan blev Skandinaviska enskilda banken, SEB. Sverige satsade på en bankinspektion, den nuvarande bankinspektionen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *