Ett märkligt verk samt ett mästerverk

Det brittiska kungahusets samling är en av de största och viktigaste konstsamlingarna i hela världen. Stolen av trä från ett belgiskt almträd är långt ifrån det värdefullaste objektet men kanske det märkligaste objektet.

The Queens Galleri vid Palace of Holyrood Palace i Edinburgh firar i år 10 år och framför allt är det Her Majesty´s Diamond Jubileee, det är 60 år sedan Elizabeth II tillträdde som monark.

Under slaget vid Waterloo stod den brittiske härföraren Wellington vid ett almträd. Många tog grenar från trädet efter slaget, trädet hade ju en sådan närhet till Wellington, Napoleons store besegrare. Ett antal år efter Waterloo gav en brittisk kung en framstående engelsk träsnidare uppdraget att snida en stol av virke från trädet. Träsnidaren arbetade intensivt med stolen i två år. De flesta sniderierna finns på baksidan av stolen. Vi som ser stolen idag kan alltså inte se dessa sniderier, stolen är placerad med ryggen mot väggen.

Agatha Bas av Rembrandt van Rijn.

Vi kan i alla fall se snideriet av ett lejon på stolens ryggstöd och förstår att lejonet är en symbol för segrarna vid Waterloo, kanske en symbol för Wellington.

Utställningen ”The treasures från the Queen´s Palaces” består av föremål som hämtats från åtta kungliga slott i Storbritannien. Många verk har aldrig visats tidigare i Skottland. Publiken får bland annat se några av det brittiska kungahusets stora samling av teckningar av Leonardo da Vinci. Brittiska kungahuset äger totalt ett par hundra teckningar av da Vinci. De är dessutom i mycket bra skick.

Besökarna på den här utställningen får bland annat se Rembrandts mästerverk från 1641. ”One of the most beautiful portraits in the Royal Collection” som det står i en boken The Royal Collection Treasures från 2008. Agatha Bas (1611-1658) var gift med en köpman i ullvaror. Hon var 30 år när Rembrandt målade hennes porträtt. Betraktaren har en känsla av att vara i direkt kontakt med kvinnan. Hennes hand vilar mot ramen på tavlan. Hennes solfjäder verkar också sticka ut utanför tavlan. Det finns också flera olika nivåer av Rembrandts målning. De fina hårstråna i hennes panna lär han ha format genom att trycka ut färg med baksidan av penseln. Hennes hud och ögon är också märkligt subtilt målade.

Det finns fem målningar av Rembrandt i Royal Collection.

I National Gallery of Scotland i Edinburgh finns ett verk av Rembrandt och ett verk som utförts på hans ateljé, där han själv också slutfört bilden. Det allra främsta Rembrandt-verket som finns i Edinburgh är ett självporträtt han gjorde vid 51 års ålder. Rembrandt är självporträttens störste mästare. Den stående utställningen med detta och många andra mästerverk har ingen entré. Statliga museer i Storbritannien har fri entré.

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *