Därför försvann den bäste hjälten av alla

Var tog Tarzan vägen? Varför försvann han?

När jag var liten gick jag på matiné-bio varje söndag på biografen Roxy i Kramfors. Biografen är borta sedan länge men minnet av Tarzan är starkt. Jag såg Johnny Weissmüller i sina första filmer som Tarzan. Weissmüller var helt otrolig. Alla äventyrshjältar såg ganska otränade ut på den tiden, lite lösa i hullet sådär. De flesta kunde inte ens ta av sig skjortan.

Men Johnny Weissmüllers vältrimmade kropp…och som han simmade sen….jag blir nästan tagen idag när jag tänker på hur han klöv vattenytan och crawlade så snabbt och snyggt. Jag hade ju ingen aning då om att den här Tarzan spelades av en före detta olympisk simmästare. Johnny Weissmüller var och är den enda olympiska mästare som blivit filmstjärna. Simhopparen Ester Williams blev stor filmstjärna men hon hade inte ens varit med i ett OS (hon skulle ha varit med i OS 1940 men det blev ju inget sånt).

Det närmaste idrottsman och filmstjärna är faktiskt precis som jag från Kramfors. Dolph Lundgren – Hans som han hette när han gick på Ådalsskolan i Kramfors, han hade skåpet i andra ändan av skolan  – blev Europamästare i karate innan han blev actionstjärna i Hollywood.

Tillbaka till Tarzan. En engelskt adligt par dör i en afrikansk djungel. En aphona tar hand om deras lilla baby och uppfostrar honom. Nåja, uppfostrar är kanske mycket sagt. Hur som helst tycker jag att det är en mycket bra historia som Edgar Rice Burroughs hittade på. Jag tycker också att den är möjlig. Det finns fall där barn överlevt i djurs vård. Varför skulle inte en apa, vår närmaste släkting, kunna ta hand om ett människobarn? Spiderman, Superman, Ironman och så vidare. Hur troliga är de? Den ende superhjälten som har lite trovärdig är Batman eftersom han saknar superkrafter.

Jag tror att anledningen till att det inte gjorts någon ny Tarzan-film på många år är enkel. Tarzan har ingen dräkt. En superhjälte ska ha en dräkt. Dräkten ger också möjligheter att tjäna mycket pengar på royalty till tillverkare som gör dockor.

Tarzan har bara sina, vad ska man kalla dem? Byxor? Ett skinnstycke i alla fall. Hulken är den enda figur som inte har någon dräkt men vem skulle å andra sidan kalla Hulken för superhjälte?

Det finns inga stora pengar att tjäna på Tarzan. Det är därför denne starke, modige, smidige, trovärdige hjälte har försvunnit.

 

 

En kommentar till “Därför försvann den bäste hjälten av alla”

  1. Vem vill ha Trazan kutande halvnaken ute i kylan, där det f.ö. inte heller finns en endaste lian att svinga sig i . Nää! Tacka vet vi en snögubbe på skoter i full rulle-liksom. -och pengar är inte allt!!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *