Pippi Långstrump-filmen som bara försvann

Den första boken om Pippi Långstrump kom ut i november 1945. Boken blev direkt en stor framgång och det första kapitlet i den långa historien om Astrid Lindgrens figurer i film skrevs också redan efter några år.

Filmen om Pippi Långstrump från 1949 har ni dock inte sett. Astrid Lindgren gillade inte alls filmen. Den försvann snabbt i glömska. Filmen regisserades av Per Gunvall och manuset skrevs av Rune Waldecrantz. Per Gunvall gjorde ett antal filmer, varav Lilla Fridolf blir morfar är den kändaste. Han skrev också manus till den filmen. Rune Waldecrantz var svensk filmproducent, manusförfattare, författare och filmforskare. Han blev 1970 Sveriges förste professor i filmvetenskap.

Pippi Långstrump spelades av Viveca Serlachius. Hon var skådespelare i ett antal filmer både före och efter Pippi Långstrump. Filmen hade i övrigt ganska många bra skådespelare. Bland andra Stig Järrel, Sigge Fürst, Julia Caescar, Arne Källerud. Den fantastiske danske violinisten Svend Asmussen hade till och med en liten roll i filmen. Som brevbärare, inte violinist.

Filmens manus byggde på böckerna Pippi Långstrump, Pippi går ombord och Pippi i Söderhavet men manuset hade också lagt till ett kärlekspar. Många kritiserade också valet av en vuxen skådespelare som Pippi.

Filmen tycks ha försvunnit spårlöst. Jag har inte lyckats hitta någon bild från filmen på nätet.

3 reaktioner till “Pippi Långstrump-filmen som bara försvann”

  1. Filmen finns som mpeg hos Svensk mediadatabas (SMDB) , men får bara tittas på om man har ett godkänt forskningsprojekt. Min mormor och mamma lär medverka som statist i någon scen, så bl.a därför vore det trevligt att se den. Men sen skulle det också vara kultur kul att se den första pippi filmen.

  2. Här finns ett utdrag ur Pippi-Långstrump-filmen från 1949 på Youtube, inklusive en mycket okänd sång av Povel Ramel som heter ”Diddeli-Diddela-Diddelej” och som tvillingsångerskorna Siv och Maj (Larsson) sjunger för skivhandlaren Stig Järrel i en trickfilmad sekvens.
    http://youtu.be/LglsHP9_buA

    Och här kan man läsa lite mer om Ramel-kompositionen:
    http://www.phpbb88.com/povelramel/viewtopic.php?t=474&sid=9b28c5ff30c7efc6bb45996a9282c797&mforum=povelramel

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *