När teater drog publik i Sollefteå

Teater Västernorrlands får många lovord för sin uppsättning av P-O Enquists pjäs Tribadernas natt. Repetitionerna av pjäsen Den starkare blev en laddad sista uppgörelse mellan August Strindberg och Siri von Essen. ”Dialogen är rapp, replikerna viner blixtsnabbt genom luften som i en fäktingsduell, tempot är oavbrutet högt genom båda akterna” skrev Gregor Flakierski i sin recension efter premiären i Sundsvall.

Den recensionen (publicerad 16 oktober) lockade dock inte en större publik till Sollefteå Amatörteater den 19 oktober. Tribadernas natt spelade för en publik på 13 personer.

Jag såg pjäsen på Centrum i Ullånger i lördags. Publiken var sisådär 30-40 personer. En skaplig publiksiffra för en liten ort. Det blev också en tät föreställning som fick stående ovationer av publiken.

”Så är det alltid med teater i Sollefteå att publiken inte kommer” sa en kollega.

Jag tänkte på hur annorlunda min första teaterupplevelse i Sollefteå var. Kompisen Ulf Westman hade en känsla av att Musikteatergruppen Oktobers pjäs ”Sven Klangs Kvintett” var mycket bra och drog med mig. Vi låg på samma lucka på I21 i Sollefteå (och några år senare blev vi kollegor på samma tidning).

Det var den också, mycket bra. En stor publik, i mitt minne var salongen i Hullsta Gård den där kvällen för 37 år sedan fullsatt, fick se en pjäs om en litet danskapell som åker runt och spelar musik som publiken kan dansa till. En saxofonist ansluter till bandet och flyter ut i jazzsolon som kolliderar med kapellets konventionella dansmusik. Saxofonisten spelas av Christer Boustedt. I princip spelade han sig själv. Christer Boustedt hade kanske inte spelat med ett danskapell men hade säkert liknande erfarenheter som den saxofonist han spelade. Christer Boustedt dog vid 44 års ålder. Han var något av en svensk Charlie Parker, en skådespelande Charlie Parker. Han upprepade sin roll från teaterpjäsen i filmen Sven Klangs Kvintett och gjorde sedan fem filmroller.

Vokalissan i Sven Klangs Kvintett spelades av en skådespelare som också fick ett alldeles för kort liv. Vi är flera generationer svenskar som alltid kommer att minnas Eva Remaeus från Fem myror är fler än fyra elefanter. Hon avled i cancer 1993. Denna sällsamt begåvade skådespelare och fina sångerska avled några veckor innan hon skulle fylla 43 år.

Det är märkligt att två så begåvade musikteaterskådespelare från Sven Klangs Kvintett gick bort alldeles för tidigt vid nästan samma ålder.

Pianisten i Sven Klangs Kvintett spelades av Henric Holmberg. Han hade också skrivit pjäsen tillsammans med Ninne Olsson. Henric Holmberg har gjort många, många roller sedan dess i film och teater och har också regisserat ett antal uppsättningar. Han har också skrivit flera egna lyriska produktioner.

Den fantasilöse kapellmästaren Sven Klang spelades av Anders Granström. Han korades 2006 till Sveriges bäste berättare.

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *