Inget försvar hade klarat Strindberg och Zlatan

Jag är övertygad om att August Strindberg hade varit en bra fotbollsspelare om fotboll hade funnits i hans ungdom.

Skådespelaren Åke Arvidsson gör i höst August Strindberg i Teater Västernorrlands uppsättning av P-O Enquists pjäs Tribadernas natt (Härnösands teater i kväll tisdag 6 november och Folkan i Övik på fredag kväll 9 november). Åke Arvidsson är också fotbollstränare. Han berättade för mig att replikerna i en bra teaterpjäs är som situationer i fotboll. Spelaren som får en passning utanför motståndarens straffområde spelar inte till sin egen målvakt på andra sidan planen. Det finns några få naturliga saker att göra med bollen.

Det är på samma sätt med en teaterpjäs. I bra teater har den andra repliken en naturlig koppling till den första repliken. Gisela Nilsson, som gör en mycket bra Siri von Essen i Tribadernas natt, har lika stora textmassor som Åke Arvidsson att hålla reda på. Men det är inte riktigt så svårt som det låter. Siri von Essen gör någonting när hon ska säga sin replik. Hon kanske tar på sig en sko, knäpper en knapp, borstar håret. Den handlingen hjälper skådespelaren att minnas repliken som ska sägas. Skådespelarna har också repeterat i åtta veckor före premiären.

Fotboll kom till Sverige via Storbritannien under 1870-talet. Men det var först på 1890-talet som organiserad fotboll började utövas i Sverige och man skapade den första svenska serien, Svenska mästerskapet i fotboll, som pågick till 1925 då Allsvenskan uppstod.

August Strindberg var mellan 20 år och 30 år när fotbollen började spelas i Sverige. Han nämner inte fotboll eller bollar i sina skrifter (Nationalupplagan av August Strindbergs Samlade verk är snart komplett, 72 volymer stor) med något undantag. Det här stycket kommer från en novell i Giftas I:

Pang! så kom en boll och slog honom rätt på skjortvecket. Han flög upp som en retad geting och ville ta reda på den brottslige, då han såg ett litet fult flickansikte skratta sig mitt i ögonen, och bakom henne en arbetare i helgdagskläder och panamahatt, som leendetog flickan i hand och frågade om det gjorde ont, och så såg han en hel hop tjänstefolk och gardister som skrattade. Han tittade efter en poliskonstapel, ty han kände sig kränkt i sina rättigheter som människa, men när han fick se konstapeln i förtroligt samspråk med barnets mamma, förlorade han all lust att bråka, och gick direkt till Norrmalmstorg för att ta en droska och åka till söder upp till bokhandlaren, ty nu kunde han icke vara ensam längre. När han kommit upp i droskan kände han sig någorlunda skyddad, och nu torkade han med näsduken sitt skjortbröst, som blivit dammigt av bollen.

I Strindbergiana, den årligen återkommande bokserien, återgavs en intervju som en tidning i Stockholm gjorde på 20-talet med en äldre dam. August Strindberg hade varit lärare på hennes skola. Hon hade lekt med en boll och tappat bollen precis när August Strindberg kom förbi. Han hade tagit emot bollen och vänligt gett tillbaka den till flickan. Troligen läste jag in mer än vad som stod där. Men jag fick en bild av att han ganska elegant tog emot bollen.

August Strindberg var också konstnär och amatörmusiker. Han var en av Sveriges främsta konstnärer någonsin. August Strindberg spelade gitarr men jag har inte läst någon beskrivning av hur han spelade. August Strindberg ägde fem olika gitarrer (minst en var en luta). Hans enda komposition är Forskarlens sång, som han skrev till sitt skådespel Kronbruden. Noterna förvaras på Musik- och teaterbiblioteket. Lyssna på Forskarlens sång på http://www.statensmusikverk.se/tag/forskarlens-sang/

Hans äldre bror Carl Axel Strindberg var kompositör, sångtextförfattare och cellist och pianist.

Teater, romaner, noveller, konst, musik, vetenskap, biologi. Det är klart att August Strindberg hade spelat fotboll om han hade fötts 40-50 år senare. Jag tror att han hade spelat med en speciell och oförutsägbar kreativitet. Jag tror att Zlatan Ibrahimovic står närmast August Strindberg av svenska fotbollsspelare. Zlatan är nominerad till Augustpriset för sina memoarer. Zlatan är excentrisk, en konstnärsnatur.

Nu är Zlatan i Frankrike. August Strindberg bodde periodvis i Frankrike under sitt kringflackande liv. Han skrev också verken Les Plaidoyer d´un fou (En dåres försvarstal) och Sylva Sylvarum (en naturvetenskaplig bok) direkt på franska.

August Strindberg och Zlatan Ibrahimovic. Inget försvar hade klarat dem båda.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *