Svenska Akademien behöver en ny Knut Ahnlund

Knut Ahnlund avled i onsdags, 89 år gammal. Sedan 1983 har han innehaft stol nummer sju i Svenska Akademien. 1989 protesterade han, Kerstin Ekman och Lars Gyllensten mot att Svenska Akademien inte fördömde de iranska mullornas fatwa mot Salman Rushdie. Sture Ahlén var då ständig sekretare i Svenska Akademien. Sture Ahlén ansåg inte att det var förenligt med Svenska Akademiens roll och ställning att uttala ett fördömande och fick också en majoritet med sig.

Kerstin Ekman och Lars Gyllensten lämnade Svenska Akademien definitivt. Knut Ahnlund fanns med ytterligare några år. När österrikiske dramatikern Elfriede Jelinek fick Nobelpriset 2005 ville han lämna Svenska Akademien. Men ingen kan lämna Svenska Akademien. Lars Gyllensten dog 2006. Kerstin Ekmans stol fortsätter att stå tom. Knut Ahnlunds stol nummer 17 kommer nu att få en ny innehavare.

Jag hoppas att det blir en ledamot som har kraft och integritet att säga nej när någon föreslår en vice ordförande i kinesiska författarförbundet till Nobelpriset. Mu Yan som Nobelpristagare är en lika stor skam som när Svenska Akademien 1965 gav Michail Sjolochov Nobelpriset i litteratur. Hans kändaste roman ”Stilla flyter Don” hade inga problem med censuren i Sovjetunionen. Michail Sjolochov var högt uppsatt i det sovjetiska författarförbundet. En författare som smidigt anpassade sig till censuren. Ingen människa läser honom idag.

Ingen människa kommer i framtiden att läsa romaner av Mo Yan. Han är en snäll och medgörlig författare som diktaturen tycker om för att han inte bråkar och ställer till problem. Nobelpristagen Hertha Müller rasar mot att han får Nobelpriset. Hon har fullständigt rätt. Mo Yan måste kräva att fredspristagaren Liu Xiaobo släpps ur från sitt fängelsestraff i tal i Blå hallen som direktsänds i Kina. Jag hoppas att han gör det men jag tror inte att han gör det.

Sjolosjov fick Nobelpriset 1965. Svenska Akademien hade retat upp Sovjet med att ge Boris Pasternak Nobelpriset 1958. Han tilläts inte ens att ta emot Nobelpriset. Två år senare dog han. Sju år senare gjorde Svenska Akademien väl med Sovjet genom att ge diktaturens favoritförfattare Michail Sjolochov Nobelpriset. Svenska Akademien gav Nobelpriset till diktaren Gao Xingjian 2000. Han är en persona non grata för det kinesiska kommunistpartiet som hade satt honom i livstids fängelse för länge sedan, om han nu inte i tid lämnat både Kina och det kinesiska medborgarskapet (han är fransk medborgare).

12 år senare gör Svenska Akademien väl med Kina och ger priset till en partigodkänd författare.

Svenska Akademien behöver sådana ledamöter som Kerstin Ekman, Lars Gyllensten och Knut Ahnlund. Svenska Akademien behöver inte en till författare som inte protesterar när Göran Malmqvist vill att en partigodkänd kinesisk författare som han själv har översatt ska få Nobelpriset.

 

En kommentar till “Svenska Akademien behöver en ny Knut Ahnlund”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *