Säg nej till priserna till massmördarnas ära

Jag hoppas att Maj Sjöwall tackar nej till Jan Myrdalsällskapets stora pris Leninpriset.

Jag hoppas också att Gabriela Pichler tackar nej till Jan Myrdalsällskapets lilla pris Robespierre-priset. Priset som ärar mannen som avrättade Olympe de Gouge.

Vladimir Lenin var Sovjetunionens ledare från revolutionen 1917 till sin död 1924. Mellan åren 1919 till 1920 ökade antalet inspärrade i arbetsläger och koncentrationsläger från 16 000 till 70 000 personer. 1918 skapas de första koncentrationslägren för att hålla dem som regimen ansåg som sina fiender. På initiativ av Lenin, den andra store sovjetledaren Trotskij och hemliga polisens chef Dzerzjinskij återupprättade tsarregimens system att döma politiska fångar till fängelsestraff. Gulag-systemet orsakade många miljoner människors liv under framför allt 30-och 40-talen.

1918-1919 avrättade Lenin och sovjetmakten 1000 människor om dagen. En resolution hos bolsjevikernas centralkommitté 1919 talades det om att detta folkslag borde ”utrotas och likvideras till sista man”.

Efter revolutionen i Frankrike 1789 var Maximilien de Robespierre obestridd diktator och bedrev ett mycket blodigt skräckvälde. Robespierre såg inte kvinnor som fullvärdiga människor och lät bland annat avrätta förespråkare för kvinnlig rösträtt. Bland andra Olympe de Gouges. Hon skrev flera pjäser och en Deklaration för Kvinnors rättigheter. Några exempel: ”Kvinnan arresteras, anklagas och häktas i de fall som lagen anger. Kvinnor, liksom män, lyder lag.”

”Kvinnor och mäns bidrag till det allmänna och kostnaderna för den offentliga administrationen är jämlika; hon delar alla plikter och alla besvärliga uppgifter; därför måste vi också ha samma andel av positioner, yrken, jobb, tjänster och utmärkelser”

Olympe de Gouge avrättades för att hon med sina texter kämpade för kvinnors rättigheter.

Gabriela Pichler måste tacka nej, bestämt och tydligt, till ett pris som ärar en av historiens värsta mördare och kvinnohatare.

Maj Sjöwall ber väl inte Jan Myrdalsällskapet att torka sig därbak med sina 100 000 till en massmördares ära. Men det borde hon göra.

Maj Sjöwall skrev tillsammans med Per Wahlöö tio deckare i serien om poliskommissarien Martin Beck och hans kollegor. De tio böckerna av Sjöwall-Wahlöö har precis kommit ut i nya upplagor.

Leninpriset delas ut av Jan Myrdal på Varbergs Teater den 13: e april. Robespierre-priset delas ut vid samma tillfälle.

Gabriela Pichlers långfilmsdebut ”Äta sova dö” belönades med fyra tunga priser på Guldbaggegalan.

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *