En kvinnas sammanbrott

Cate Blanchett gör en plågsamt porträtt av en kvinna som förlorat allt i  Woody Allens ”Blue Jasmine”, som visats i Härnösand och Örnsköldsvik och fortsätter att visas i Härnösand under den här veckan.

”Jasmine” hette från början ”Jeanette” när hon och en annan flicka adopterades från ett barnhem. ”Jeanette” bytte förnamn till ”Jasmine” eftersom hon tycker så mycket om blått. Hon träffar en snygg och driftig man när hon går på high school. Hon hoppar av skolan före examen. Mannen bygger upp en stor förmögenhet med aktieaffärer och Jasmine lever ett liv i lyx.

Men maken åker dit när finansbubblan brister. Jasmine kastas över natten från ett liv i lyx till fullständig fattigdom. Hon reser till San Franscisco för att bo hos sin syster i hennes lägenhet. Systern är snabbköpskassör.

Filmen är en modern version av Tennesee Williams pjäs ”Linje lusta”. Filmen från 1951 är nästan lika känd som pjäsen. I filmen är det Vivien Leigh som spelar kvinnan Blanche som fallit från överklassen ned till arbetarklassen och Marlon Brando som systerns machokille Stanley Kowalski.

Det är gripande hela tiden att se Cate Blanchett.

Det finns några jämförbara kvinnoroller. Elisabeth Taylor i filmen ”Vem är rädd för Virgina Woolf” efter Edward Albees pjäs. Hon spelar hustrun till en universitetslektor som bryter samman. Det är nästan plågsamt när jag tänker på hur hon spelar, även så här 45 år senare.

Gena Rowlands spelar i John Cassavetes ”En kvinna under påverkan” en hemmafru som gör allt för att vara en bra kvinna men blir i makens ögon alltmer osammanhängande. Gena Rowlands nominerades till en Oscar som bästa kvinnliga skådespelare. Elisabeth Taylor fick en Oscar för sin roll. Cate Blanchett kommer att få en Oscar för sin roll.

”Fröken Julie” handlar förstås om mötet mellan kvinnan från överklassen och mannen från underklassen. Men handlar inte pjäsen också om en kvinna som bryter samman? En kvinna som mår dåligt när hon lever i sin klass. En kvinna som inte kan eller får leva i någon annan klass och i någon annan roll än den undergivna kvinnorollen. Självmordet är det slutgiltiga sammanbrottet.

 

 

 

 

 

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *