Ge Fredrik Sjöberg stol nr 11 i Svenska Akademien

Akademiledamoten Ulf Linde var redan som 17-åring specialist på Ernst Josephson. Han var jazzmusiker, spelade vibrafon på 1950-talet. Han var expert på Marcel Duchamp. Han skrev ett antal böcker. Han var chef för Thielska galleriet. Han var många saker men kanske framför allt något så ovanligt som en renässansmänniska. Kanske den enda på senare år i Svenska Akademien.

Det finns ingen Ulf Linde-liknande person att ersätta Ulf Linde. Men han borde ersättas med en person som har ögon för konsten. Förvisso har nästan alla akademiledamöter ögon för konsten men det är inte riktigt samma som att förknippa konsten så intimt med livet och existensen.

Ersätt Ulf Linde med författaren, översättaren och biologen Fredrik Sjöberg. Han funderar i sin senaste bok, ”Ge upp i dag – i morgon kan det vara för sent”, över två bortglömda och märkliga svenska konstnär. Olof Ågren var en jämtländsk bondson som hyllades redan som ung och som strax efter det stora genombrottet gav fan i alltihopa och flyttade till östra Småland där han drog sig fram som fattig bonde. Lotte Laserstein var judinna på flykt från Ostpreussen som kom till Sverige strax före krigsutbrottet. Hennes målningar var snudd på mästerverk men sedan blev målningarna allt sämre.

Fredrik Sjöberg har skrivit ett antal essäböcker på ett språk som verkar enkelt och vardagligt men som drar läsaren in i det han skriver. Han är ledamot av Kungliga Skogs och Lantbruksakademien. Han är hedersdoktor vid Lunds universitet och hedersdoktor vid Sveriges Lantbruksuniversitet.

Ge denna renässansmänniska stol nummer 11 i Svenska Akademien.

Foto: Lars Pehrson/SvD/Scanpix

En kommentar till “Ge Fredrik Sjöberg stol nr 11 i Svenska Akademien”

  1. En strålande ide att välja in Fredrik Sjöberg i Akademin Han har ett språk som passar i nutiden, novellstilen vi hyllar idag

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *