Alice Munro och kvinnan som var matematiskt geni i Stockholm

Alice Munro kom inte till Stockholm för att hämta sitt Nobelpris, men Stockholm är ändå närvarande i en av hennes noveller.

Nästan alla noveller av Alice Munro utspelar sig i Kanada men det finns ett undantag där novellen inte ens utspelar sig i USA, och inte ens under nittonhundratalet.

”För mycket lycka” är också en av de ytterst få novellerna av Alice Munro som är biografisk, som berättar om namngivna personer som har levat . ”För mycket lycka” är en novell om en kvinna som var en lysande matematiker och samtidigt en lysande författare. Sofia Kovalevsky blev 1884 världens första kvinna som var professor i matematik. Hon blev samtidigt Sveriges första kvinnliga professor. Det skulle dröja ända till 1938 innan nästa kvinnliga professor i Sverige, Nanna Svartz i medicin.

Sofia ”Sonja” (det ryska smeknamnet) Kovalevskys far var officer vid det ryska artilleriet. Han uppmuntrade sin dotters intresse för naturvetenskap och matematik. Sofia Kovalevsky studerade matematik i Tyskland, bland annat privat hos en framstående matematiker. Det var vid den här tiden inte tillåtet i Tyskland för kvinnor att ta examen i matematik. 1888 vann hon det väldigt fina matematikpriset Prix Bordin för sin matematikavhandling Om en fast kropps rotation kring en fast punkt, som ansågs hålla så hög klass att hon belönades med den dubbla prissumman.

I Stockholm fanns den enda högskola som ville ge henne en tjänst. Den svenske matematikern Gösta Mittag-Leffler hade sett på nära håll att kvinnor och matematik inte alls var någon oförenlig kombination. Hans syster Anne Charlotte Leffler hade debuterat som författare 1869 vid 19 års ålder och hon var också matematiskt begåvad.

Sofia Kovalevsky och Anne Charlotte Leffler var tvillingsjälar. Sofia Kovalevsky var mer matematiker än författare, Anne Charlotte Leffler var mer dramatiker och författare än matematiker. Tillsammans skrev de dramat ”Kampen för lyckan” som kom ut mindre än två år efter att Sofia Kovalevsky kommit till Sverige.

”För mycket lycka” är den centrala novellen i novellsamlingen med samma namn. Alice Munro hade läst en amerikansk biografi om Sofia Kovalevsky och fascinerats av kvinnan som var lysande matematiker i en tid när samhället ansåg att kvinnor inte hade några naturvetenskapliga talanger. Sofia Kovalevsky påminde ganska mycket om Marie Curie men i motsats till henne hade hon aldrig fått Nobelpriset, ens om hon fått ett långt liv, eftersom det inte finns något Nobelpris i matematik.

Marie Curie var den första kvinna som fick ett naturvetenskapligt Nobelpris. Hon fick det till och med två gånger, i fysik och sedan kemi, och sedan fick hennes dotter Nobelpris i kemi.

2013 utdelas fortfarande Nobelpriset framför allt till män. Undantaget 2013 var Alice Munro. 792 män och 43 kvinnor har fått Nobelpriset. De flesta kvinnliga Nobelpristagarna har fått litteraturpriset eller fredspriset.

Alice Munros mästerliga noveller förmedlar djupa inblickar i vad det är att vara människa. Novellen ”För mycket lycka” är inget undantag. Den ger också vissa inblickar i hur Alice Munro konstruerar sina noveller. Novellen handlar om en biografisk person men den är ändå inte en biografi. Hade det varit en biografi hade Anne Charlotte Leffler varit mycket närvarande. Hon är helt frånvarande i novellen. Det kan bara förklaras med att Alice Munro tyckte att novellen skulle bli sämre av att också handla om den djupa vänskapen mellan två kvinnor som både skrev och som båda förstod matematik.

I novellen får Sofia Kovalevsky lunginflammation när hon åker tåg från Danmark till Sverige. Hon samtalar med en man, han säger sig vara läkare på Bornholm, och uppmanar henne bestämt att åka färja till Sverige istället för tåg för att undvika en smittkoppsepidemi i Köpenhamn.

Någon smittkoppsepidemi fanns inte i Köpenhamn. Det hade läkaren sagt av en ingivelse. Sofia Kovalevsky får lunginflammation genom att ta en obekväm väg till Sverige. Bland annat kommenderas passagerarna att lämna tåget på grund av ett stopp och tvingas pulsa i snö. Hon kommer till slut fram till Stockholm men är sjuk. Efter några dagar till sängs dör hon. Hon får besök av bland andra Ellen Key.

I verkligheten hade hon fått besök av Anne Charlotte Leffler, systern till Gösta Mittag Leffler som själv besökte henne vid sjukbädden och såg till att hon undersöktes av hans husläkare.

I verkligheten hade Anne Charlotte Leffler, Sofia Kovalevsky, Ellen Key och Alfhild Agrell, dramatikern från Härnösand, startat den litterära gruppen ”Svältringen”.

Men hade novellen blivit bättre av Anne Charlotte Lefflers närvaro? Troligen inte. Alice Munros noveller är alltid så exakta, det finns inte ett ord, ännu mindre en hel mening som är överflödig eller betydelselös. Man läser om, går tillbaka och försöker hitta det som pekade på att det här skulle hända, och man hittar det alltid.

 

Fotnot: Rosenlarv förlag har gett ut flera böcker om och av de två kvinnor som var de mest spelade och omdiskuterade dramatikerna i Sverige på 1880-talet, Alfhild Agrell och Anne Charlotte Leffler. Den senaste boken om Anne Charlotte Leffler är ”Att skapa en framtid” . Ett antal artiklar om kulturradikalen Anne-Charlotte Leffler som bland annat innehåller ett aldrig tidigare publicerad självbiografiskt utkast.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *