Alice Babs var största svenska rösten någonsin

Alice Babs är död. Hon var den största sångare som funnits i Sverige. Kanske får Sverige aldrig någon sångare som överträffar Alice Babs.

Lasse Zachrisson på Vax Records i Vaxholm har gett ut flera album med gamla inspelningar som Alice Babs. Den allra mest märkvärdiga är ett album med de allra äldsta radioinspelningar hon gjorde med Nisse Linds Hot Trio. Hon var då 15 år. Lyssna på henne när hon sjunger ”Sweet Sue” och notera trumpeten på slutet. Vem var det som spelade så bra på den tiden? Det var Alice Babs som imiterade instrumentet med rösten. När hon många år senare härmade instrument när hon sjöng framför Duke Ellingtons orkester häpnade dessa musiker.

Alice Babs – Sweet Sue

Den som tror att Alice Babs bara var en jazzsångerska har missat mycket. Alice Babs hade en unik röst och ett musikaliskt öra som var helt exceptionellt. När hon sjöng i Duke Ellingtons Sacred consert i New York öste kritikerna lovord över hennes röst. Swe-Danes, trion med violinisten Svend Asmussen och gitarristen Ulrik Neuman, gjorde enorm succé i USA.

I studio 2 och 3 i Sveriges Radio den 27 och 28 januari 1971 gjorde Alice Babs ett antal inspelningar som hör till de allra mest imponerande denna fantastiska svenska sångerska gjorde under hela sin karriär

Tillsammans med några av Sveriges då främsta kammarmusiker spelade hon in skivan ”Elisabethan Love Songs”. Musik skriven av engelska musiker under den elisabethanska tiden. 14 visor skrivna mellan 1578 och 1630. Kulturen blomstrade i England under den här tiden. Det mest framgångsrike var lutspelaren John Dowland.  Hans visor för luta publicerades i åtta länder i början av 1600-talet. Thomas Morley var organist i St Pauls Cathedral och skrev även musik till några av William Shakespeares dramer. Robert Jones och John Attey är två personer som vi inte vet nästan någonting om. Den senare publicerade en bok om lutsånger. Philip Rosseter, Thomas Campion och Thomas Ford är tre andra namn som vi vet lite lite mer om.

Alice Babs gick in i studion med ”Musica Holmiae”, elva kammarmusiker. Rolf la Fleur spelade luta och Åke Levén spelade cembalo, orgel och handtrumma. Han dirigerade också. Frank Hedman producerade inspelningen. Så här skriver han i baksidestexten:

”Sångerna fordrar en interpret som är klassiskt skolad, har rytmsinne och dessutom behärskar engelska perfekt. När man lyssnar till resultatet har man en känsla att dessa engelska kompositörer var mycket före sin tid: Dessa sånger kunde vara skrivna direkt för Alice Babs.”

Lyssna på hur Alice Babs sjunger. Det är inte konstigt att operasångerskan Birgit Nilsson – den jämte Jussi Björling och Alice Babs största svenska rösten någonsin – ville ha Alice Babs med i ett program om henne, när hon fick välja själv.

Skivan gavs ut i en mindre upplaga på ett mindre svenskt skivbolag för klassisk musik. Köp den om ni har sån tur att få syn på den. Skivan finns inte på Spotify.

Här är tre mp3-spår inlästa från vinylskivan.

”Come Again” är en visa för luta av John Dowlan. Rolf la Fleur spelar luta.

Come Again Alice Babs

”Sweet nymph, come to thy lover” är skriven av Thomas Morley. Den följs av ”Here she her sacred bower adornes” av Thomas Campion.

Sweet nymph, come to thy lover Alice Babs

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *