Elvis bästa filmroll och de bästa låtarna

I dag 8 januari 2015 skulle Elvis Presley ha fyllt 80 år. Han gjorde sin bästa roll i filmen ”King Creole”. Filmen var undantaget som bekräftade regeln att alla filmer Elvis Presley spelade i var dåliga filmer regisserade av okända filmregissörer.

Han som regisserade ”King Creole” hade tidigare i sin karriär regisserat ”Casablanca”.  Elvis Presley och Ingrid Bergman hade därmed något gemensamt. De har båda spelat huvudrollerna i en film regisserad av Michael Curtiz. Ingrid Bergman i ”Casablanca” och Elvis Presley i ”King Creole”.

Michael Curtiz regisserade också filmerna ”Robin Hood” och ”Slaghöken” med Errol Flynn där musiken var skriven för filmen av den österrikiske tonsättaren Erich Wolfgang Korngold. Musiken är den gemensamma faktorn. Filmen ”Casablanca” kan man inte ens föreställa sig utan låten ”As time goes by”.

Elvis Presley sjunger låten tillsammans med bluesjazzsångerskan Kitty White. De är inte i bild samtidigt men sjunger i duett.  Jean ”Kitty” Bilbrew var en jazzsångerska som under många år sjöng på nattklubbar. Hon var känd för sina sofistikerade sånger med livserfarna texter. Hon hade dock inte skrivit ”Crawfish”, den var skriven av Fred Wise och Ben Wiseman.

Filmen spelades in i New Orleans.  Elvis militärtjänstgöring sköts upp 60 dagar så att filmen kunde bli klar.

Så här lät Elvis Presley när han sjöng ”Crawfish” i filmen ”King Creole”. Inledningen är en introduktion av filmen King Creole. Efter 1,43 börjar låten och Elvis Presley börjar sjunga.

”Crowfish” är en suggestiv låt med Elvis Presley. Den höll på att komma med på min lista.

Min lista över Elvis 10 bästa låtar:

1. Suspicious Mind

Elvis Presley – Suspicious Minds

2. Jailhouse Rock

Elvis Presley – Jailhouse Rock

3. Return to sender

Elvis Presley – Return to Sender

4. Don´t Be Cruel

Elvis Presley – Don’t Be Cruel

5. Stuck on You

Elvis Presley – Stuck on You

6. Good Luck Charm

Elvis Presley – Good Luck Charm

7. I Washed My Hands in Muddy Waters

Elvis Presley – I Washed My Hands in Muddy Water

8. Mystery Train

Elvis Presley – Mystery Train

9. Little Sister

Elvis Presley – Little Sister

10. I´m Gonna Walk Dem Golden Stairs

Elvis Presley – I’m Gonna Walk Dem Golden Stairs

 

Den svenska låten fick tyvärr inte plats på listan. ”O store Gud” är världens mest spridda svenska folkmusik (den engelska texten är en översättning från en rysk version som missionären Stuart K. Hine fann i Ukraina 1927).

Elvis Presley – How Great Thou Art

 

 

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *