Dina ränteavdrag borde trappas ner

Regeringen vet om det. Allianspartierna vet om det.  I längden är systemet med ränteavdrag osunt. Det leder till att människor belånar sina bostäder mer än vad de borde göra. Det leder till att människor köper saker som de borde spara till i stället.

Frågan borde vara högaktuell när amorteringskravet har fallit.

Just nu är det drömläge att börja trappa ner ränteavdragen. Styrräntan ligger på minus. Och boräntorna är därmed rekordlåga.

Men det är ju ett obekvämt  beslut.  Ett beslut som kan leda till arga insändare på NA:s ledarsida. Intresseorganisationer kanske kallar till demonstrationer utanför riksdagen. Så Stefan Löfven tycker nog att det liksom är läge att ta i denna fråga.

Och lika dant är det för Alliansen. Nu vill de fyra partierna visa att de minsann är mer regeringsdugliga än de rödgröna. De vil erbjuda medborgarna något. Och de vill absolut inte medverka till något så obekvämt som att minska ränteavdragen.

Det finns många exempel på bra politiska beslut som har fattats med bred majoritet i riksdagen. Skattereformerna i början av 90-talet. Krispaketen som kom något år senare. De strama budgetreglerna som har bidragit till att Sveriges statsfinanser hör till de allra starkaste i Europa.

Stefan Löfven borde bjuda in  Alliansen till överläggningar om att trappa ner ränteavdragen. De kan inte avskaffas på en gång. Men det går att minska dem steg för steg. För landets skull.

Publicerat av

Lars Ströman

4 reaktioner till “Dina ränteavdrag borde trappas ner”

 1. Ja, det inser naturligtvis alla men det är inte troligt att allianspartierna kommer att välja bort "chicken race"-taktiken i den här frågan. Det finns så oerhört mycket att vinna opinionsmässigt på att in i det sista vara officiellt emot förändrade ränteavdrag. Även om regeringen vågar lägga fram ett förslag (vilket den borde) och bjuder in till förhandlingar kommer det att vara ett vågspel för oppositionen bara att svara kanske. Exempelvis Moderaterna har redan varit tydliga med ett kategoriskt nej.

 2. Har bott i villa hela mitt vuxna liv och har hela tiden amorterat så vad kan problemet vara med den åtgärden? Alla bör väl förstå att man måste betala tillbaka sina lån!!! Men vad skulle hända med hyrorna om hyresfastigheternas räntesubventioner försvinner tror Ni?

  1. Intressant tanke, jag tror inte Ströman som själv bor i hyresrätt i Varberga hade tänk på de??
   Jag undrar om Ströman fortfarande tycker att ränteavdragen ska bort om det leder till dubbel hyra för alla i hyresrätterna?

   Snacka om politikst självmord för den regering som genomför detta.

 3. Enkelhet och enhetlighet var ledord för 1991 års skattereform. Mer än 500 förändringar har genomförts i skattelagstiftningen sedan skattereformen. Skattesystemet är ett oöverskådligt och svårbegripligt lapptäcke. Att avskaffa ränteavdraget skulle Riksdagen kunna besluta om – under förutsättning att det kombineras med andra åtgärder. Kraftigt sänkt inkomstskatt (20-25%), som är enhetligt – lika för alla. Enhetligt arbetsgivaravgift. Fastighetsskatt på någon % på marknadsvärdet. Höjda barnbidrag och bostadsbidrag för att motverka "skevheten" i enhetlig inkomstskatt.Breddad skattebas ex avskaffande av avdrag för inkomsternas förvärvande, avskaffande av avdrag för pensionssparande. Ja – det finns mycket som borde göras i det Svenska skattesystemet – men att enbart fokusera på avskaffande av ränteavdraget är inte möjligt – inte ens om man gör det etappvis.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *