Hallå EU:s ledare! Det går inte att släcka en brand med vattenpistol!

Låt oss anta att ett hus i Örebro brinner. Då borde ju räddningstjänsten rycka ut och släcka branden med sina brandsprutor. Men så är det inte den här gången. I stället står någon och sprutar vatten på huset – med vattenpistol. Det räcker uppenbarligen inte. Då sätter sig en grupp politiker och talar om att de vill ”tredubbla” insatsen. Alltså: Ytterligare ett par personer ska ställa sig med vattenpistoler och försöka släcka branden.

Det är naturligtvis en helt absurd tanke. Men för vi över detta till världens flyktingkris, så är det precis så EU:s ledare agerar. De ska ”tredubbla” en räddningsinsats. De ska införa ett ”pilotprojekt” där länderna tar emot några tusen flyktingar. Och så ska de naturligtvis slå mot ”flyktingsmugglarna”.

Att tredubbla räddningsinsatsen räddar i bästa fall liv. Bra i och för sig. Men långt ifrån tillräckligt. Men okej, tre vattenpistoler kanske är lite bättre än en.  ”Pilotprojektet” om flyktingmottagning är ungefär som om brandkåren som ett ”pilotprojekt” tar fram en lite större vattenpistol för att släcka branden, för att kolla om det fungerar. Beslutet att vidta åtgärder mot flyktingsmugglare är komplett och till 100 procent meningslöst. Så länge det finns en marknad så kommer det att finnas flyktingsmugglare. Så länge det finns desperata människor, så kommer det att finnas personer som utnyttjar deras desperation.

Det är en kursändring när Stefan Löfven nu framför att EU ska pröva fler lagliga vägar att ta sig till EU. Det är förslag som EU-kommissionen har tjatat om i åratal. Medlemsländerna sitter och säger ”intressant”. Om vi översätter det till branden, så är det som om någon föreslår: ”Vi behöver nog en brandbil för att släcka branden”. De andra tittar på varandra som levande frågetecken. Och sedan beslutar de att det ska vara tre vattenpistoler i stället för en.

EU har tagit ganska stora kliv mot en bättre flyktingmottagning genom det asylpaket som antogs för några år sedan. Men resultatet av torsdagens toppmöte kan bara beskrivas som skamligt!

 

Publicerat av

Lars Ströman

5 reaktioner till “Hallå EU:s ledare! Det går inte att släcka en brand med vattenpistol!”

  1. Talande nog är Sverige det enda medlemsland som kan hålla fanan någorlunda högt i den här frågan. För alla andra länder handlar det om att de i så fall skulle tvingas lätta på sina asylregler. Eftersom det oftast inte är möjligt, hemmaopinionsmässigt, blir det istället vattenpistoler. Detta är ett av de områden där EU målat in sig i ett hörn som det faktiskt inte finns några vägar ut ifrån.

    Viktigt att komma ihåg är att man en gång i tiden har varnat för den här utvecklingen: "Fort Europa"-debatten. Nu skrivs facit.

  2. Vad vill "ledaren" egentligen ska hända!? Det är mycket kritik och gnäll på vilka åtgärder som än görs, men jag har hitintills aldrig sett ett enda konkret förslag från "ledaren" på vad som ska/kan göras! Ska gränserna helt öppnas upp så att det är helt fritt fram för vem som helst att ta sig in i Europa, eller vad vill du!?

  3. Det är väl dags att den demokratiska världen ordentligt markerar mot denna region i Mellanöstern och Afrika som skall lösa allt med våld , hot och förstörelse oavsett religion eller etnicitet man blir trött på detta stenåldersbeteende , tänk om de ägnade samma tid till att bygga upp länderna då skulle det se annorlunda ut.

    1. I det här fallet håller jag med dig. Vi kan se att ett väl fungerande land som Republiken Somaliland (norra Somalia) inte genererar några stora flyktingsgtrömmar. Sverige borde också prioritera förbindelserna med Tunisien, där den arabiska våren har utmynnat i en hyggligt fungerande demokrati (långt ifrån perfekt – men ändå ett steg i rätt riktning). Omvärlden borde också överväga handfasta åtgärder för att motverka det kaos som råder i Libyen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *