Vårdslösa moderater om tiggare

Åter igen använder Moderaternas Tobias Tobé det vårdslösa uttrycket ”organiserat tiggeri”. Det är medvetet populistiskt. För de flesta av oss kan konstatera att tiggeriet ofta är ”organiserat” på ett eller annat sätt. De springer ju inte omkring och tigger helt planlöst. Och när Moderaterna pressas på vad de egentligen menar kommer Tobias Tobé och andra Moderater svara att ”det var ju inte så vi menade”.

Jag anser att Mauricio Rojas skrev en intressant krönika om tiggare i dagens Svenska Dagbladet. Bland annat skriver han följande:

”Ändå bör vi betänka att myntet också har en annan sida. Från tiggarnas horisont är denna verksamhet i nuläget bästa tänkbara alternativ. Ett förbud tar inte hänsyn till deras bästa, utan enbart till hur vi vill ha det i Sverige. Det är fullt legitimt, men det kan knappast dölja det faktum att ett förbud, med all sannolikhet, skulle göra deras svåra liv ännu svårare. Nej, det är inte något enkelt dilemma och samma sak gäller de flesta val vi tvingas göra på migrationsområdet.”

Publicerat av

Lars Ströman

3 reaktioner till “Vårdslösa moderater om tiggare”

  1. Att polisen säger att tiggeriet är organiserat spelar alltså ingen roll för Ströman. Debatten har blivit tröttsam med alla dessa "tiggeriförespråkare" som tydligen ser tiggeriet som ett pittoreskt inslag i det svenska landskapet.

    1. Jag tycker du ska välja dina ord med viss omsorg. Att det är "organiserat" står klart. Människor samverkar med varandra, kommer överens om var de ska stå. Det finns hierarkier även bland tiggarna. Men det är inte detsamma som att det handlar om organiserad brottslighet. Om du menar de uppgifter som polisen i Gävleborg spred här om veckan, så är de grundligt torpederade. Kan det förekomma organiserad brottslighet? Ja, absolut. Men vi måste veta innan vi vräker ur oss sådana anklagelser.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *