Hallå Örebro kommun – börja fatta nu!

Nu har även Specialpedagogiska skolmyndigheten uttryckt sin oro över nedläggningen av förskolan Kattungen. Myndighetens generaldirektör, Greger Bååth, säger så här, enligt ett pressmeddelande:

– Vi vill påtala vikten av att bevara en samlad teckenspråkig miljö för förskole- och skolbarn. Det är olyckligt att den samlade teckenspråkiga skolmiljön i Örebro riskerar att splittras. I Örebro finns våra båda teckenspråkiga skolor Birgittaskolan och Åsbackaskolan i skollokaler som har en direkt anslutning till ”Kattungens” nuvarande lokaler. Därigenom finns i Örebro en samlad teckenspråkig förskole- och skolmiljö som är unik för landet.

Okej, då sammanfattar vi: Hela det teckenspråkiga Sverige är motståndare till flytten. Den statliga myndighet som ansvarar för att exempelvis döva elever ska nå sina mål uttrycker sig visserligen diplomatisk. Men det är ingen tvekan om att myndigheten anser att flytten är dåligt skött. Den ”riskanalys” som gjorts inför flytten är så illa gjord att den inte ens duger som skoluppsats för högstadiet. Den är skriven mer som en pamflett för att försvara flytten än som en verklig analys.

Men ledningen för Örebro kommun håller för både öron och ögon och hoppas att det här ändå ska ”fixa sig”. Snälla kommunledning: Backa ett steg! Det börjar framstå som riktigt pinsamt.

Publicerat av

7 reaktioner till “Hallå Örebro kommun – börja fatta nu!”

 1. Jag håller med. Det hela har skötts så illa. Jag har skrivit ner några punkter till varför teckenspråkiga inte anser att kommunen eller förvaltningen tänker säkerställa att teckenspråksmiljön fungerar. Det skrev jag i Maria Haglunds Blogg.

  Vad är det som inte säkerställer språkmiljön?

  1. Rutinerna vid beslut har frångåtts. Skulle detta hända andra barn som har annat språk än svenska eller som har svenska som språk?
  2. Hur kommer det sig att CI-teamet från Göteborg har kontakt med förvaltningen i Örebro?
  3. Vad fick förvaltningschefen att frångå rutinerna utan att göra en grundläggande riskanalys med alla experterna (CI-teamet och alla teckenspråkiga organisationer)?
  4. Själva flyttprocessen visar också att teckenspråk inte är det primära att skydda och säkerställa dess existens.
  5. Först ska några barn (döva barn som har CI) placeras på olika avdelningar. Vad är syftet? Har föräldrarna gett sitt tillstånd till det?
  6. Varför ska döva och teckenspråkiga barn få vänta på att flytta till sina kamrater som de haft på förskolan Kattungen (det är traumatiskt för barn att uppleva detta).
  7. Inget specifikt sägs var de ska placeras och på vilket sätt, kanske i en eget avdelning där man blandar ålder medan andra avdelningar följer kriterierna enligt de reglerna som finns.
  8. Varför kan man inte flytta alla barn och personal samtidigt till en eget avdelning där de kan skapa en teckenspråkig miljö på den nya förskolan, samtidigt som barnen kan vara med andra barn som finns där?
  9. Det finns bara en enda förskola med teckenspråk som ett språk, och det är för mycket teckenspråk enligt förvaltningen. Bara en förskola och det är för mycket teckenspråk när tanken är just det…

  Det är dessa signaler som gör att döva och teckenspråkiga inser att språkmiljön inte är det primära och att man inte tänker säkerställa teckenspråket som ett språk på den nya förskolan.

  Vänligen, Lena Johansmide

 2. Vilket gnäll! Men visst, vi bor ju i Gnällbältet!
  Är själv gravt hörselskadad/döv och ser inget problem med att man flyttar verksamheten. Den skulle flyttas va? Inte läggas ner. Hade nog blivit mer irriterad om den lades ner. Nu ska den bara flytta. Men det handlar om föräldrar som är lata och inte orkar ta sig till Lillån.

  Varför, börja integrera när man börjar på gymnasiet RGD/RGH och inte tidigare? Att behöva gå i hörselklass, till exempel, och inte få vara med sina hörande kompisar för att man hör för dåligt? Dåligt av skola, man blir utpekad och alla "tycker så synd om en". "SKITSNACK", man hör dåligt…man är inte dum!

  Att behöva "gruppera" sig och klassas som annorlunda och isoleras av den "vardagliga och allmänna tillvaron", bidrar till att man blir något annat, än den vanliga och helt accepterade individ man vill vara.

  1. Det är inte flytten eller ens integrationen som det handlar om, utan risken för att den teckenspråkiga profilen kommer att försvagas. Och framför allt har det blivit en förtroendefråga.

 3. Kommunen har ju redan sprängt budgeten för 750 års jubileumet och så kostar ju OpenArt minst 6 miljoner, klart det måste sparas in på andra håll för att politikerna ska få sattsa på det dom tycker är roligt! Sen finns det ju en annan enorm utgiftspost men den får det ju inte skäras ner i så då måste någon annan verksamhet spara in pengarna!
  Var det någon som trodde på snacker med olika budgetar och bla bla bla?

 4. Risken är väl att man låter det här bli ett experiment för att med egna ögon se om dom döva verkligen kan ha rätt om det här. Om ett antal år konstaterar man experimentet inte funkade, men vem kan då hjälpa barnen som varit utsatta för det? Då är det för sent! Lyssna NU!

 5. Bra skrivet Lars, jag tror nog att S som är Sossarnas bokstav står för Strutsmentalitet, för det är ju inte bara på kommunal nivå som man varken vill höra eller se verkligheten, eller lyssna med örat mot rälsen.
  Det sker ju numera nästan dagligen på riksnivå att S inte tar till sig fakta som strider mot deras vilja.

 6. Spekulationer från mig (Möjligen vilda spekulationer) Men jag står för mina teorier.

  På Öster kan kanske anses vara "Stockholms Östermalm" och det byggs djärvt med nya fastigheter i närheten (Eyrafältet) och stora byggplaner kring kvarter Gasklockan (googla) och förmodligen kommer det vara bostadsrätter och hyresrätter med hög standard till förmån av de som tjänar mer än normalt. Och där ligger Kattungen och Birgittaskolan "i kläm" i mitten av attraktiva bostäder då det finns alltid barn i hushållet som ska gå till skolan.

  Har för mig att Birgittaskolans avtal med kommunen (rättelse önskas) går ut snart. Hur ser processen ut för att förnya avtalet och låta Birgittaskolans verksamhet fortsätta på samma plats?

  Kanske är det något att gräva fram… Eller är det antagligen "Vilda spekulationer" från mig som vanligt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *