Flyktingströmmen till Sverige minskade med 41 procent

Enligt EU:s statistikorgan har strömmen av flyktingar till Sverige minskat med 41 under första kvartalet 2015, jämfört med sista kvartalet 2015. Men för EU som helhet ökar flyktingströmmen. Per invånare var det Ungern som tog emot flest antal asylsökande under de första tre månaderna 2015, enligt Eurostat. Något överraskande har Kosovo seglat upp som ett av de stora länder som människor söker sig från till EU. Men asylsökande från Kosovo får så gott som aldrig sin asylansökan beviljad i Sverige.

Här är ett diagram som visar flyktingströmmen till EU och Sverige.

Dashboard 3

 

Publicerat av

25 reaktioner till “Flyktingströmmen till Sverige minskade med 41 procent”

 1. Vi har väl tagit emot tillräckligt. Det tycker ju t o m de människor jag känner som kommer från olika länder. De har inte heller märkt någon skillnad nedåt vad gäller nya flyktingströmmen till vår kommun!!!!!!

 2. Folk som kommer till Grekland och italien brukar för eller senare söka sig till tyskland eller Sverige. Så vänta gärna med glädjeprognoser till årets slut. Det brukar vara mest rättvisande.

  1. Italien hotas av rättsliga åtgärder från EU-kommissionen för att landet inte registrerar asylsökande. I Grekland brakade asylsystemet samman för några år sedan – och nu försöker man bygga upp systemet igen. Men som du vet så pågår det också känsliga förhandlingar mellan EU och Grekland om landets statsfinanser.

 3. Tror inte ett skit på de siffrorna! Hur många befinner sig här illegalt eller gömda efter avslag!? Strömmen av s.k ensamkommande ökar ju lavinartad så varför skulle flyktingströmmen minska?

  1. Antalet ensamkommande fördubblades nästan mellan 2013 och 2014. När jag ser siffrorna för de första fem månaderna för 2015 ser jag inte samma tendens. Men det återstår att se. Men visst om du inte tror ett dugg på de personer som jobbar heltid med att hålla reda på detta, så är det svårt att diskutera.

 4. Går du in på migrationsverket hemsida så kan du se att första kvartalet i princip alltid har mycket färre asylsökande and det sista året innan. Jämfört med första kvartalet 2014 så är det i princip ingen förändring alls, dvs. ingen minskning.

  1. Jag anser att vi inte kan läsa flyktingstatistik på samma sätt aom exempelvis arbetslöshet, eftersom läget kan förändras väldigt snabbt. Migrationsverket skriver in sin prognos från april 2015 att flyktingsgtrömmen har blivit lägre än väntat. Men årsprognosen pekar inte på en så kraftig minskning som 41 procent.

   1. Går du in på migrationsverkets hemsida så kan du se att vi har 5 procent färre asylsökande i år under perioden januari-april jämfört med förra året. En försumbar skillnad. Dessutom så lämnar nära hälften av ungerns asylsökande landet inom 24 timmar. Och nästan alla har lämnat landet inom två veckor.

    1. Uppgifterna om Ungern skulle jag gärna få en källa på. Det kan vara intressant att undersöka. Men i så fall bryter Ungern mot EU:s lagstiftning.

     1. Sök på "Dramatic surge in Kosovars crossing illegally into EU" så hittar du en artikel på reuters.com:

      "Hungary's immigration agency said 40-50 percent of asylum applicants would normally leave the country within 24 hours, and a further 30-40 percent within 3-10 days."

 5. Försöker du få det att se ut som om Sverige tar emot få flyktingar? Och ett diagram som visar att Sverige tar emot mindre än EU med sina 500 miljoner invånare mot Sveriges 10? Ett diagram som visar flykting/invånare vore kanske mer rättvist.

  1. Just nu är det Ungern som tar emot flest per invånare, om du nu anser att det begreppet är det mest relevanta.

  1. Låt oss använda rätt begrepp här. Du kan naturligtvis säga att flyktingströmmen är större nu än 2008-2009. Men du kan ju inte säga att den ökar när den minskar.

 6. Läser man statistiken från eurostat så ser man att Ungern har fått många asylsökanden från Kosovo. De kommer nog inte att få stanna i Ungern.
  Däremot så har inte Sverige fått speciellt många asylsökanden från Kosovo, Syrien, Somalia och Afghanistan är de vanligaste ursprungsländerna. Och dessa kommer nog att få stanna i Sverige.

  Varför tolkar du statistiken på det här konstiga sättet?
  Du får det att låta som att asyltrycket på Sverige inte alls är något spektakulärt. Och som jag skrev tidigare så har alltid första kvartalet mycket färre asylsökanden än det sista kvartalet året innan. Nu till hösten kommer antalet asylsökanden antagligen öka med 100% men det kommer du väl inte att skriva något blogginlägg om, det passar ju inte in i den falska verklighetsbeskrivning du vill sprida.

  1. Asyltrycket på Sverige fortfarande stort – och om du så vill – spektakulärt. Men om du tittar på Migrationsverkets prognoser så ser du att det har gjorts en nedskrivning av antalet asylsökande. Två skäl anges i huvudsak för det: Dels anser verket att det har skett en stabilisering av läget i Irak (som ju är när kopplat till läget i Syrien). Dels har Tyskland infört ett snabbspår för syriska asylsökande, vilket kan göra att Sverige anses mindre attraktivt. Och nej, vi ska inte dra för snabba slutsatser av enbart första kvartalet.

 7. Det har väl spridit sig att man hamnar i typ "Gällivare" och inte Stockholm, Göteborg eller Malmö längre.

  Blir mer tydligt att de som kommer ända till Sverige är till större delen ekonomiska flyktingar.

  De som är i mest behov av hjälp inte kommer någonstans.

  1. Det är med förlov sagt ganska dumt att påstå att de som flyr från Syrien är ekonomiska flyktingar. Den som påstår det kan rimligen inte ha följt nyhetsutvecklingen de senaste tre – fyra åren.

 8. Tråkigt om Sverige minskar på flyktingmottagandet. Att Ungern skulle göra bättre ifrån sig känns konstigt. Bättre närmare lägen kanske men knappast bättre förutsättningar. Jag hoppas vi kommer igen. Solidaritet och kärlek.

  1. Visst det låter så fint när fom orden kommer med solidaritet, men hur kalaset skall betalas kommer det aldrig några förslag på. Såg att nu att antalet elever i Göteborg som gick ut med fullständiga betyg låg på 66%. Vissa områden så lågt som 24%. Kommer bli en spännande att se hur Löfven skall fixa Europas lägsta arbetslöshet med dessa problem.

   1. Skolverket har konstaterat att invandringen står för en mycket liten del av problemet när det gäller resultaten i den svenska skolan. Barn som är födda i utlandet och börjar skolan tidigt har ungefär samma resultat som svenskfödda elever. Det går ofta sämre för dem som börjar sent. Men bland annat i Göteborg har man utvecklat metoder för att hantera detta. Om vi ser till invandringen från Balkan på 90-talet: De barnen har högskoleutbildning i högre grad än jämnåriga som är födda i Sverige.

 9. Minskar ? Det låter oroväckande, får hoppas att det vänder och ökar igen eftersom flyktingar enligt uppgift är och ska vara lönsamt för Sverige, nu måste krafttag till för att för att vända denna negativa trend vilket inte kan vara så svårt om man bara ännu mer talar om hur bra och tryggt det är att leva i Svedala.

  1. Jag har aldrig påstått att invandringen är lönsam. Men jag påstår att det är en mycket komplex fråga. Och jag påstår att det finns andra faktorer som betyder mer. Om låg invandring vore en mirakelkur för att lands ekonomi borde Sverige ligga väldigt illa till ekonomiskt i Europa. I stället ligger vi i topp både vad gäller tillväxt, sysselsättning och bekämpning av långtidsarbetslöshet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *