Det är faktiskt sant: Överstatligt EU är mer demokratiskt

I Almedalen diskuterades EU och den  lokala demokratin. Centerpartiets Fredrick Federley påpekade en väsentlig grej: I EU-parlamentet har du som medborgare rätt att att lyssna på i stort sett alla möten, inklusive möten  i parlamentets utskott. Och har du inte   råd att åka till Bryssel kan du lyssna på mötena via nätet.

Jag har själv testat detta i praktiken. Jag visade alltså inte upp mitt presskort, utan gick till parlamentets reception, berättade att jag ville lyssna på ett utskottsmöte. Jag fick snabbt en besökslapp, fick hjälp att hitta möteslokalen. Och när jag väl satt där kom det fram en frackklädd herre och frågade om jag ville  ha en kopp kaffe.

Alltså: I de frågor där EU lagstiftar har vi som medborgare goda möjligheter att följa diskussionen. I ett mellanstatligt samarbete har vi inte  de möjligheterna. Då samlas ett antal ministrar i ett slutet rum. Som medborgare har jag inte en chans  att följa vad som händer. Så fungerar de flesta mellanstatliga institutioner. EU är ett undantag. Där är öppenheten större.

Men det finns ett  bekymmer. Och det är att partierna överlåter EU-frågorna till ett fåtal ministrar, EU-parlamentariker och i bästa fall ledamöterna i EU-nämnden.

Men varje kommunalråd borde prata om EU. Kommunfullmäktige i Ljusnarsberg och Örebro borde  då och  då ha en EU-politisk debatt. Det som är Örebros viktigaste EU-fråga inte nödvändigtvis  är Ljusnarsbergs viktigaste EU-fråga.

Dessutom: Du som medborgare får sällan träffa en minister eller en EU-parlamentariker. Det är de lokala politikerna du kommer  i kontakt med. Kommunalrådet i din hemkommun är sitt partis främsta företrädare i  lokala frågor (självklart), i rikspolitiska frågor (ett ansvar som kommunalrådet oftast tar på sig) och i EU-politiska frågor (där brister ofta ansvaret). Glöm inte att när hälsovårdsmyndigheten tar prover på badvattnet så är det en tillämpning av EU.s badvattendirektiv.

 

 

Publicerat av

5 reaktioner till “Det är faktiskt sant: Överstatligt EU är mer demokratiskt”

 1. "Överstatligt EU är mer demokratiskt"
  Så tycker Ströman, extrem EU-anhängare, att demokrati ska vara.

  De som gillar demokrati som står medborgarna lite närmare, gillar att deras länder har självbestämmande och har egna regeringar som vill och kan bestämma hur landet styrs. Överstatlighet (som riksdag och regering tyvärr vill ha) är inget för flertalet.

  De få som hellre ser ett enda stort EU-land gillar all överstatlighet och ser gärna mer av det.

  1. Även med mellanstatlighet finns det en rad frågor som måste lösas gemensamt, mellan Europas länder. Om samarbetet skulle ske i mellanstatliga former skulle dina möjligheter att granska vad som sker bli i det närmaste noll. I EU-systemet finns en större öppenhet.

 2. EU har just nu inga stora framgångar – därför är det intressant att Ströman tar upp en av det mest känsliga frågorna – ett UNE eller på Svenska EFS. Att en union av självständiga stater skulle vara mindre demokratiskt än enskilda nationer bygger på tanken om nationen som självbestämmande – formulerat av den amerikanska presidenten W Wilson. Dagens utveckling och som går mycket snabbt kan vi inte sia om. Går Europa mot en tribalisering med mer eller mindre etniskt små suveräna statsbildningar eller innebär EU och Eurosamarbetet en möjlighet till en Unionsbildning i ett globaliserat tidevarv. Ett Europas Förenta Stater är som namnet anger en union av självständiga stater, med egen regering, parlament och regeringschef. Vad som ska beslutat på Unionsnivå respö delstatsnivå får man komma fram till när det blir aktuellt att fundera på en sådan lösning. Själv är jag övertygad om att vi går mot en UNE – jag är dock inte säker på att jag själv får uppleva det – tyvärr. .

 3. Mycket kan man diskutera om EU…men en enkel undran i skuggan av dessa viktiga EU-diskussioner: Vem var den frackklädde herren som bjöd på kaffe? Det kan väl inte vara så att EU-högkvarteret slösar resurser på betjänter/butlers? I sånt fall, vore det inte bättre att den frackklädde jobbade t.ex. inom åldringsvården och kokade kaffe åt åldringar? Dom som tar sej ända till Bryssel för att gå på möte kan säkert gå och hämta sitt eget kaffe.

 4. Med tanke på den "komposition" som dagens Europa, och EU, är, är det fantastiskt att det Ströman berättar här är sanning! Vem kunde tro för 30 år sedan att Bulgarien och Belgien skulle ha sina representanter i samma rum och diskutera gemensamma frågor? Tyvärr är det mycket kring dagens EU som aldrig kommer ut i media. Det negativa överdrivs och knuffar undan de positiva saker som EU uträttat och uträttar.
  Med tanke på Europas brokiga och mycket krigiska historia borde alla krafter samlas kring att fortsätta och intensifiera det goda arbete som träget fortgår. Sedan inte sagt att inte EU har fläckar på sin sköld.
  Mycket av det är dock av den arten att det borde kunna putsas bort.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *