Assyriska ungdomar om folkmordet

I maj invigdes en minnesmonument i Örebro över offren för folkmordet i det Osmanska riket  för 100 år sedan. Och här i Almedalen finns en grupp assyriska ungdomar som särskilt vill uppmärksamma folkmordet.

Det är intressant att se hur viktig historien är för dessa ungdomar. En del av deras förfäder flydde till Syrien för att överleva.  Nu utsätts de kristna i Syrien för fördrivning och folkmord.

Jag tänker återkomma till den här frågan. Jag tänker återkomma med en längre podd-intervju med en eller ett par av ungdomarna.

Publicerat av

En kommentar till “Assyriska ungdomar om folkmordet”

  1. Turkiet är ett land med brokig historia. Att det fortfarande har svårt att inse sin forna stormaktstid tycker jag man kan se hur genom det sätt som president Erdogan styr och ställer.
    Jag tror också att mycket av IS framfart i Syrien och Irak till del kan bero på Turkiets indirekta stöd till denna sekt, allt för att kunna kväsa kurderna en gång för alla! Det turkiska folkmordet under första världskriget förtjänar all uppmärksamhet, 100 år är en ganska kort tid i vår historia och spänningarna mellan de olika folkgrupperna är fortfarande levande.
    Genom att rita upp gränserna för Syrien, Irak, m.fl. stater som det gjordes av Storbritannien, m.fl. stater, kom olika folkgrupper i kläm. Inte undra på att viljan till upprättelse fortfarande är så stark bland assyrierna.
    Att uppmärksamma deras situation på detta sätt är ett steg i rätt riktning. Jag ser det som en angelägen uppgift för media att
    belysa problemområden som annars lätt kommer i bakgrunden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *