Expressens högerpopulism och Tsipras vänsterpopulism

Dagens ledare i Expressen har rätt i ett avseende. Greklands nya politiska ledare, premiärminister Tsipras och finansmininster Varoufakis, uppträder som clowner. De trodde att det bara skulle vara att ”köra på” i enlighet med valresultatet i Grekland. De bortsåg från att Grekland är beroende av krediterna från IMF och andra euroländer. De bortsåg från behovet av reformer i Grekland. I EU-kretsen har de lagt fram förslag som de andra EU-länderna betraktar som direkt oseriösa.

Men sedan går Expressen ut med en populism som är ungefär lika oseriös som den som Tsipras och Varoufakis står för. Nu finns bara en enda rimlig konsekvens: att Grekland lämnar euron, anser Expressens ledarsida. Med tillägget: ”Nu kan  EU fokusera på annat än att försöka rädda kvar Grekland i eurosamarbetet”.

1. Det återstår att se om Grekland blir kvar i euron ellere inte. 2. Om Grekland skulle ställa in sina betalningar så kommer EU garanterat ändå att ha Grekland högst upp på dagordningen. Euroländerna och IMF har lånat ut mer än 2 000 miljarder kronor till Grekland. Jag är säker på att exempelvis tyska skattebetalare har en  del synpunkter på återbetalningen. 3. Om Grekland skulle lämna euron och devalvera sig ur den  kortsiktiga krisen, ja då stiger skuldberget ännu mer. 4. Om ett land i Europa gör statsbankrutt är det en angelägenhet för EU, även om landet inte skulle ha euron som valuta eller om landet över huvud taget inte är med i EU. 5. Om Grekland skulle lämna euron eller rent av EU, så måste det ske förhandlingar om hur detta ska gå till. Expressen verkar tro att det är en enkel operation.

Så Expressens ledare är ungefär lika smart som Greklands finansminister. Grekland kommer att vara en fråga som står högt upp på EU:s dagordningen även under det kommande året. Vi ska inte heller glömma att en stor majoritet av Greklands befolkning vill ha kvar euron som valuta.

 

 

Publicerat av

8 reaktioner till “Expressens högerpopulism och Tsipras vänsterpopulism”

 1. Sverige räddar och hjälper ju bl.a. syrier och div afrikanska medborgare med 100-150 miljarder per år, varför vill inte Löfven hjälpa Grekland?
  2000 miljarder är ju småpengar, hur mycket pengar skänker EU bort i bidrag varje år?
  Sen om inte nu kommer vi i europa få välja vilka vi ska rädda, oss själva eller resten av världen, tror övriga europa redan har förstått att ekonomin tyvärr inte räcker till för att rädda alla medborgare i världens alla övriga länder.

  Sen vad tyska medborgare tycker bryr sig väl inte politikerna om?
  Det är ju bara att se hur det fungerar i Sverige, mörka allt som kostar pengar och är negativt och hänvisa till oklarheter och att det är svårt att beräkna. Finns säkert någon som kallar sig professor som kan intyga att detta är lönsamt och att syngergieffekterna kommer i framtiden!
  Om det sen ändå går åt helvete med samhället så skyll på nazisterna/SD!
  Lycka till!

  1. Nettokostnaden för invandringen ligger snarare på mellan 50 och 75 miljarder per år för stat, kommuner och landsting, enligt professor Jan Ekberg. Och förra veckan kom en rapport från Reforminstitutet som snarare pekar på att invandringen är en vinst för samhällsekonomin. Du pratar strunt om att mörka. Få länder är så öppna som Sverige när det gäller offentliga utgifter.

 2. Det är inte framför allt Grekland som är beroende av krediter från IMF och andra euroländer, det är Tyska och Franska storbanker som är det. För det är Tyska och Franska storbanker som gjorde missen att låna ut massiva mängder pengar till en kund som inte kunde och aldrig kommer kunna betala, och de här nödlånen går oavkortat till sagda Tyska och Franska storbanker. Angela Merkel och co vill inte låta sina banker ta konsekvenserna för den här gigantiska missen, så istället trycker de på konsekvenserna på det Grekiska folket, vilket fått förödande konsekvenser för vanligt folk.

  De säljer in det genom att påstå att det är Tyska skattebetalare snarare än Tyska banker som lånat ut pengarna.

  Rent allmänt så är enda sättet att få slut på den här helvetslimbon med nödlån på nödlån på nödlån som Grekerna hamnat i att skulderna som betalas med nödlånen antinge försvinner eller fryser. För under nuvarande förhållanden så kommer tillväxten, om den ens finns, vara minimal så det finns inte på kartan att deras ekonomi växer ikapp. Så det finns egentligen bara två val – antingen så skriver man ner eller fryser skulderna nu, eller så gör man det senare. Att Syriza vann valet beror på att Grekerna har fått nog av att vänta.

  Med det i åtanke så är det inte Syrizas ledning som agerar som clowner. De försöker få Merkel och co att göra det enda de i längden kan göra så fort som möjligt. Då är det snarare Merkel och co som agerar som clowner eftersom de så extremt enträget vägrar inse och acceptera det oundvikliga.

  1. Jag delar uppfattningen att banker varit vårdslösa med kreditprövningen. Men den absoluta merparten av Greklands skulder är till stater, inte till banker, enligt en sammanställning som the Guardian gjorde här om veckan. Och glöm inte att de privata kreditgivarna tvingades gå med på en skuldavskrivning för några år sedan.

 3. "Och förra veckan kom en rapport från Reforminstitutet som snarare pekar på att invandringen är en vinst för samhällsekonomin."
  Läste en del och den känns oseriös, mycket om och men men om den stämmer var det över 120 000 invandrare som fick medborgarskap förra året, varför pratar vi om 80 000?? Det är ju inte ens i närheten av sanningen?

  Så du säger att det är en lönsam affär ändå?
  Att komma med att det kostar 50-75 miljarder eller att det är lönsamt är ju inte seriöst, inom vilken annan verksamhet finns en sådan slapphet att man inte vet eller vill berätta vad det kostar??
  Kom med sanningar nu ingen tjänar på att det ska ljugas och kommas med osanningar för det kommer vi alla få vara med och betala för.

  1. Om du nu hävdar att det kostar mer än 50-75 miljarder, så får du ju hänvisa till hårda fakta eller forskning som pekar i den riktningen. Om det är samhällsekonomiskt lönsamt eller inte? Ja jämför gärna Sverige och Finland. Finlands ekonomi står och stampar, Sveriges ekonomi hör till dem som växer. Sverige hör också till de länder i Europa som har starkast offentliga finanser. 80 000 är de som söker asyl. Sedan kommer också invandrare som har fått jobb, anhöriga till invandrare som fått jobb och så vidare. Medborgarskap är ju dessutom något som blir aktuellt för långt senare. Antalet som får medborgarskap säger väldigt lite om hur stor invandringen är. Vi skulle kunna sätta invandringen till noll i dag – och det skulle ändå finnas hundratusentals utländska medborgare som eftersträvar svenskt medborgarskap.

 4. Invandrare som lever på bidrag eller är kriminella kan aldrig gå med vinst , svenska arbetare skall inte betala Grekland de får lära sig arbeta och betala skatt.

  1. "Invandrare som lever på bidrag eller är kriminella kan aldrig gå med vinst…"
   Svenskar vars stamtavla håller sig 100% inom rikets gränser sedan 1300-talet, som lever på bidrag eller är kriminella går inte heller med vinst.
   Vad gäller kriminella, så är svenska kriminella dyrare, pga i genomsnitt svårare brott och utredning per gång och person.
   Och arbete finns inte för vanligt folk, de jobben har flyttats till Asien av våra hjälte-bolag…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *