Utvecklingsmoral – Socialdemokraternas nya modeord är inte så dumt

Gör din plikt – kräv din rätt, är ett gammalt socialdemokratiskt slagord. Du skulle börja jobb i bruket för att försörja dig själv och din familj – och du skulle gå med i facket för att kräva din rätt gentemot företaget. Men så fungerar det inte längre. Du kan inte längre räkna med att få jobb på ”bruket” även om både din pappa och din farfar arbetat där. Om nu ”bruket” över huvud taget finns kvar så krävs det oftast något mer än bara en grundskoleutbildning för att få jobbet.

Under sitt tal i Almedalen lanserade statsminister Stefan Löfven begreppet ”utvecklingsmoral”. Du har en skyldighet att fundera över hur du själv kan utvecklas för att klara framtidens arbetsmarknad. I det begreppet skulle jag lägga in en sjuksköterska inom äldreomsorgen som funderar på att starta ett privat äldreboende eller förläldrar som funderar på att starta en friskola.

Publicerat av

3 reaktioner till “Utvecklingsmoral – Socialdemokraternas nya modeord är inte så dumt”

  1. Jag funderar på alla fom som inte går IT nian med betyg att kunna komma in på gymnasiet. Dessa dom inte ens har pappa eller farbror som jobbar på bruket. Denna skara blir större och större för varje år, vad skall dom bidra till i arbetslivet ?. Detta kommer formligen bli en kostnads explosion i samhället. Hur ska vi ha råd ?

  2. Utvecklingsmoral ! Vad kan ett sådant fint och modernt ord betyda och innebära, det undrar en 50-talist som varit med ett tag ute i verkligheten men som förmodligen ändå inget begriper.

  3. I vilken ålder är detta tänkt att ske, typ? Efter 47 så kan du knappt få nått studiestöd till högskola. Hur många i medelåldern har inte mist sina jobb då företaget flyttar till billigare arbetskraft i utlandet? Vad ska dessa göra? Att man ska ta ansvar för sitt eget yrkesliv är väl ingen nyhet, för Arbetsförmedlingen har nog inte "förmedlat" så värst många jobb de senaste 10 åren! Allt är lättare ju yngre man är, om man har lite drivkraft, men hur är det för de som är 50+ och som har ca 15 år kvar i sitt yrkesliv? Givetvis så är väl detta beroende på vad man pysslat med tidigare men ponera att man jobbat på bruket sedan man var 18 och detta försvinner när man är 50. J-vlar vad attraktiv man är på marknaden då och j-vlar vad lätt det är att utbilda sig till nått helt nytt då. Eller saknar man bara "pliktkänsla" och "moral".

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *