Landsförräderi – dagens modeord från KD och FP

KD-ledaren Ebba Busch Thor lanserar iden att de som strider för Islamiska staten ska dömas för landsförräderi till mellan fyra år och och livstid. Och Folkpartiledaren Jan Björklund vill inte vara sämre.

Okej, skulle jag sova dåligt på natten om någon som strider för IS döms för landsförräderi? Nej, inte alls.

Men jag kan  sova dåligt på natten över att partiledarna nu är så fixerade vid symboliska åtgärder. Jag tycker så här: Ge polisen de verktyg som behövs för att stoppa IS-krigare, så länge det sker inom ramen för normal rättssäkerhet. Ge svenska myndigheter de verktyg som behövs för att gripa och eventuellt straffa dem som har begått brott i samband med resor till Syrien. Uttrycket ”landsförräderi” är inte riktat till IS-krigare, om någon nu trodde det. Det är riktat till Sverigedemokraternas väljare. Det är ett sätt att säga ”titta så tuffa vi är”.

Jag har sagt det förut och jag säger det igen: Den viktigaste insatsen vi kan göra mot rekrytering från Islamiska staten är genom vardagsarbete av myndigheter i stadsdelar som Vivalla i Örebro. Sedan anser jag i och för sig att vi ska kriminalisera de som strider för IS.

Jag har här i Almedalen pratat med assyriska ungdomsförbundet. De är till exempel bekymrade över att kristna kan råka ut för övergrepp som begås av de kurdiska styrkorna i YPG, en rörelse som nära knuten till den terrorstämplade PKK-gerillan i Turkiet. Men YPG strider också mot Islamiska staten. Säg att en person från Sverige strider för YPG – vad ska vi göra då. Även om jag kan sympatisera med kurdernas kamp för politiska rättigheter, så hyser jag inte den minsta tvekan om att ävan YPG-styrkorna kan göra sig skyldiga till allvarliga övergrepp. Jag hyser inte den minsta tvekan om att även en person som stridit för YPG – och som har upplevt krigets fasor – kan vara en fara för sin omgivning. Hur ska vi hantera det? Har Ebba Busch Thor eller Jan Björklund något förslag?

 

Publicerat av

7 reaktioner till “Landsförräderi – dagens modeord från KD och FP”

 1. Ebba genomförde att utrmärkt tal. Äntligen har ännu ett parti vaknat och börjat inse problemen som vi står inför.

  Det är inte SD som är speciella i Europa, det är övriga partier som blundar för problemen, exklusive KD.

  Ebba tycker att Sverige är värt att försvara, denna ledare hittar bara på ursäkter och verkar inte dela Ebbas inställning att Sverige är värt att försvara.

  Det som också är anmörkningsvärt är hur ledaren anser att Ebba går för hårt mot Terroristerna.

 2. Nej Ströman, både FP och KD kämpar för att vinna tillbaka sina väljare. Om de kommer att lyckas är osäkert. IS problematiken är lite för allvarlig för att bli en bricka i det politiska Sveriges spel. Rent av osmakligt.
  Borde inte alla goda krafter kunna enas om en mer distinkt politik, eller är det så att detta skulle bli ett kvitto på de senaste årens totala misslyckanden i svensk invandringspolitik? Här har ju också alliansen ett tungt ansvar.
  Jag tror att IS kommer fortsätta sin frammarsch i både Syrien och Irak. Vad beträffar Syrien kommer inget radikalt att hända förrän Israel griper in, när den staten ser sig hotad. I Irak kommer förhoppningsvis Iran och USA att kunna enas, om än indirekt, om en mer bestämd hållning och ett kraftigare engagemang kring krigföringen gentemot IS.
  I Sverige kommer våra folkvalda fortsätta att mala på medan fler och fler frustrerade ungdomar tar flyget till Turkiet. Svenska politiker har blivit mer och mer mediala, finns ingen hejd på allt de kan och vill när de är i Almedalen. Kan det vara luften där, eller är det gotlandsdrickan?

  1. Det råder så vitt jag vet ingen oenighet om att det ska kriminaliseras att strida i för IS i Syrien. Israel kommer att göra allt för att inte ingripa i kriget i Syrien. Det skulle bara ställa till trassel.

 3. Genom år av ökad segregation och genom den massiva invandring som sker till Sverige är det väl ingen som är förvånad att Sverige blivit ett stort rekryteringsläger för terrorister, detta är vad den "svenska modellen" leder till.

  Från småkriminalitet, till gängbildningar vidare till gangster i OG m.fl. var detta ett naturligt steg, dessa ungdommar har helt tappat tron på framtiden och det svenska samhället sviker dom och tror att dom gjort sitt iom att dom "räddats" från krig och blivit placerade i en "lugn" förort. Det funkar inte och det har många med mig sagt nu i många år men etablicemanget, politiker och media vägrar lyssna för invandring är ju bra eller hur?

  För att det ens ska finnas en möjlighet att minska denna rekrytering måste invandringen minska, det går inte att ständigt fylla på med nya utsatta och krigsdrabbade människor i förorter som redan nu har så stora problem att myndigheter som polis och brandkår inte ens vågar åka dit, vad ger vi dessa människor för bild av det svenska samhället och vad ger vi dessa människor för framtid?

  Och ja självklart har man förverkat sitt svenska medborgarskap om man väljer att åka till Syrien och mörda och våldta oskylldiga människor, IS bör jämnföras med Nazismen, inte i helvete skulle vi välkomna någon som varit i Tyskland och mördat judar i Sverige med öppna armar. Ge dom lite psykologhjälp, en bostad, kanske ett jobb och en liten spark i baken?

 4. Och nej det ska naturligtvis inte vara tillåtet att strida för någon annat rövarband heller, om man vill bo i Sverige och vara svensk medborgare lyder man under svenska lagar och om det ska krigas ska det i så fall vara för Sverige och Sveriges krigsmakt. Allt annat mördande ska ses som just mördande och vara detsamma som att den personen avsäger sig sitt svenska medlemskap, väljer man att åka tillbaka till sitt hemland och kriga tycker jag gott man kan stanna där sen och även ta ansvar för sitt agerande inte fly och gömma sig i Sverige.

 5. Fantastikt bra sagt av Ebba och KD…HELT RÄTT RIKTNING! Jag märker inte på ord om landsföräderi, jag vet PRECIS vad hon menar. Tack KD och länge leve Sverige och Israel.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *