SD störst? Ja, kanske

Enligt Yougov är Sverigedemokraterna just nu största parti, med 25,2 procent av väljarna bakom sig. Just Yougovs mätningar är hårt kritiserade. Å andra sidan har det visat sig att Sverigedemokraterna har underskattats i många mätningar inför val.

Men det finns två noteringar att göra: I takt med att Sverigedemokraterna stiger i mätningarna verkar partiets retorik att bli grovare. Det spelar liksom ingen roll längre. Partisekreteraren Richard Jomshof kan öppet säga att judar gärna får bo i Sverige eftersom de är så få. Riksdagen kan få en vice talman som ena stunden säger att judar inte är svenskar och andra stunden säger att var och en måste få välja sin egen identitet (men så står det inte i partiets program). I EU-parlamentet röstar Sverigedemokraterna som om det var Putin som hade en direktlinje till partiets parlamentariker. Och så väljer partiet att vara med i en partigrupp i EU, där ledaren hyllar Putin som sin hjälte. När de tragiska Ikea-morden inträffade så var Björn Söder åter igen framme och sade att detta var resultatet av invandringspolitiken, utan att egentligen ha en aning om vad dådet berodde på.

Och de andra partierna famlar. Någon tydlig strategi mot Sverigedemokraterna finns inte. Även journalister famlar. En av de få som verkligen försökt pressa Jimmie Åkesson på rasismen som uppenbarligen finns i partiet är den norske underhållaren Skavlan.

Varför inte göra som Sverigedemokraterna efterlyser: Behandla dem som alla andra. Hade en företrädare för Socialdemokraterna, Folkpartiet eller Centern sagt samma saker som Richard Jomshof så hade företrädaren fått sparken inom loppet av några timmar. Medierna hade hängt på som blodiglar. Det är alltså ren lögn att påstå att SD behandlas hårdare än andra partier. Det är precis tvärt om. Partiet behandlas med en påtaglig mesighet.

 

Publicerat av

33 reaktioner till “SD störst? Ja, kanske”

 1. Tycker du att du själv behandlar SD på ett mesigt sätt? I så fall så är det väl bara att börjar behandla dem som du tycker är lämpligt och "hänga på som en blodigel" om du så vill. Det är väl inte meningen att alla journalister ska "behandla" samma ämne på samma sätt eller?

 2. Ja NU måste det va jobbigt Ströman 🙂 SD var dessutom bara en tiondel från att bli störst i Sentios mätning….kanske det är fel på den mätningen också:-)

 3. Ja så kanske det är att SD behandlas mesigt men det går att ändra på och ärlighetens namn så behandlas de övriga s.k ansvarsfulla, demokratiska och korrekta partierna i familjen 7 också mesigt och undfallande av svensk massmedias journalister som inte opponerar sig speciellt mycket utan mest stryker medhårs och tycker det man ska tycka men vilket förmodligen är nödvändigt eftersom man ju har en gemensam fiende i partiet SD. Detta resultatet är väl inget att hetsa upp sig över, det är väl bara att massmedia med sin propagandaapparat går ut och ogiltigförklarar en undersökning som säger att det otäcka högerspöket och förmodligen också odemokratiska partiet SD skulle vara störst vilket ju måste vara och är helt uteslutet i ett Sverige där 87 % av folket är generösa och solidariska medan endast 13 % av svenska folket enligt valet 2014 icke är solidariska och generösa mot andra människor och dessa 13 % är det väl man förstår ingen som har något till övers för eller ens vill ta i med tång, nej dessa 13 % av okunniga väljare är naturligtvis bara något som katten släpat in om man lyssnar och tror på det som sägs i svensk massmedia vilket man väl ska göra ?

  1. Periodvis kan jag hålla med dig om att även etablerade partier har hanterats mesigt. T ex anser jag att Gudrun Schyman och Alf Svensson kom rätt lindrigt undan. Men inget parti har kommit undan med så mycket som SD.

 4. Enligt Sentio får SD 23.4 % i deras augustimätning. Så detta + 20 % resultat i väljar stöd för SD bör vara rimligt statistiskt säkerställt.

  Frågan jag ständigt ställer mig, när ska media och politiskt etablissemang, komma till insikten, att hela frågeställningen är större än SD, det handlar långt mer om att väldigt många är både oroade över hur Sverige utvecklas, samt innerligen trötta på dessa ständiga pekpinnar, detta ständiga malande om rasism och strukturell rasism. samt konstanta mörkande av information, om hur den pågående och även till vissa delar eskalerande migrationen påverkar hela samhället.

 5. Kommunister inom svensk media har stött folkmord på 70 miljoner människor och hindrat miljarder människor att ha yttrande och åsikstsfrihet

  1. "Kommunister inom svensk media" har enligt dig "hindrat miljarder människor att ha yttrande och åsiktsfrihet". Riktigt kul faktiskt.

 6. Inte konstigt alls,har trott på över 25 % hela tiden,nu är vi där. Det är inte fel på invandrarna det är fel på politiker och media,som tror att Sverige är paradiset med obegränsat med pengar. Nu är pengarna slut,det märker fotfolket,men invandringen fortsätter att öka.

  1. Pengarna slut. Jaså? Sverige har en statsskuld på cirka 40 procent av BNP. De flesta europeiska länder skulle jubla över en sådan situation. Sveriges ekonomi växer förhållandevis snabbt. Arbetslösheten är på väg ner. Det dödliga våldet minskar. Vi ska naturligtvis vara uppriktiga med att Sverige har många problem att ta itu med. Men vi ska ge en realistisk bild.

 7. Håller med. Men jag håller inte med om att SD:s retorik blivit "grovare". Möjligen grövre. Det är väl ledarsidan i NA och inte Skoltidningen…? Gnägg. :o)

 8. Hej Lars,

  Du ratar säkert min kommentar,.men…men…jag är inte rasist, jag tycker om individer men hyser ett visst förakt mot mänskligheten, tittar på nyheterna varje dag och hoppet om att våldet skall få ett slut ökar inte direkt…

  Som sagt tidigare, stäng gränsen och SD får 2% inom kort.

  Vad tror man att medicinen är mot SD?
  Jag beskyller hela regeringen för SD:s framfart, kan man annullera sin röst i det gångna valet?

  Det är mer eller mindre helt tyst från de övriga partierna!?

  Det är 25% missnöje inget annat, att siffran inte är högre är för att svensken är rädd, feg, konflikträdd och inte vågar stå för sin röst.

  Sverige är ett för litet land.

  Lyssnade alldeles nyss på radion (P1) som behandlade flyktingförläggningarna och de motsättningar som finns mot kristna, kvinnor och HBTQ personer, sammanfattning blir att vi importerar stridigheter, fördomar och rasism och till slut även krig.

  Det vi har kommit tillrätta med genom seklet är förstört på några år.

  Tyvärr så tror jag att de ensamkommande flyktingbarnen utnyttjas av sina föräldrar för att kunna rida på anhöriginvandringskonceptet, bara ytterligare en taktik för att man har tagit reda på att Sverige absolut inte säger nej till barn.

  Är det 10 miljoner barn på flykt utan föräldrar?

  Behandla flyktingströmmen liknande en sjunkande båt, kvinnor och barn först, om vi motar männen vid gränsen och ber dom reda ut sitt land så kommer kvinnorna och barnen hem igen kanske…

  Stäng gränsen, det går inte längre…….

  1. Jag håller på asylrätten. Men däremot anser jag att fler medlemsländer i EU borde hjälpa till. Nu är det Tyskland som drar det tyngsta lasset.

   1. Nja men man kan ju inte jämföra i absoluta tal, nästan 10 ggr så många som bor i Tyskland jämfört med Sverige, fler att integreras med samt fler att dela på kostnaden…. Per capita är det man kan jämföra och där saknar ju Sverige motstycke…

 9. Jag får säga grattis till första platsen sd. Även om jag också är lite skeptisk till yougovs underlag. Dock så har det kommit ut 2 andra undersökningar idag som också visar på över 20% på sd. Trenden är solklar.

 10. de andra partierna famlar. Någon tydlig strategi mot Sverigedemokraterna finns inte skriver du ,strategi????? vadå strategi de andra partierna kanske skulle ta och tänka efter lite så kanske de kommer underfund med vad i deras politik som har skapat SD och gjort att de blivit så stora .Eller är det kanske så att var fjärde röstberättigad svensk är rasist som man enligt media är om man röstar på SD , hoppas så inte är fallet

  1. Om du menar att det handlar om invandringspolitiken. Varför blir främlingsfientliga partier starka i länder som tar emot betydligt färre invandrare? Jag tror inte att det är så enkelt.

 11. > När de tragiska Ikea-morden inträffade så var Björn Söder åter igen framme och sade att detta var resultatet av
  > invandringspolitiken, utan att egentligen ha en aning om vad dådet berodde på.

  Hade han fel då?

  1. Låt mig säga så här: Det finns ett antal exempel på vansinnesdåd begångna av infödda svenskar. Och det kommer då sannolikt att även inträffa vansinnesdåd som begås av icke svenskar. I båda fallen är det lagen som gäller. I det här fallet var det dessutom så att asylpolitiken fungerade precis som Björn Söder vill att den ska fungera. Mannen hade ett utvisningsbeslut över sig.

   1. Hur kan någon med ett utvisningsbeslut över sig få rör sig fritt på Ikea eller i samhället överhuvudtaget, helt obegripligt, hade han rymt?

    Det måste vara fel på någon lag?!

 12. "Riksdagen kan få en vice talman som ena stunden säger att judar inte är svenskar och andra stunden säger att var och en måste få välja sin egen identitet (men så står det inte i partiets program)."

  Har du verkligen läst principprogrammet?

  "Sverigedemokraterna definierar den svenska nationen i termer av lojalitet,
  gemensam identitet, gemensamt språk och gemensam kultur. Medlem av den
  svenska nationen kan man enligt vår uppfattning bli genom att antingen födas
  in i den eller genom att senare i livet aktivt välja att uppgå i den."

  "På samma sätt som den som är född in i en annan nation senare i livet kan
  bli en del av den svenska nationen menar vi också att man även som infödd
  svensk kan upphöra att vara en del av den svenska nationen genom att byta
  lojalitet, språk, identitet eller kultur."

  1. Precis. Där fastslås att den som byter lojalitet ska pekas ut som icke svensk. Jag kan ge dig ett par exempel: Är jag illojal mot Sverige när jag hejar på Finland i ishockey eller när jag sjunger Finlands nationalsång? Eller för att ta ett motsatt exempel: Sverigedemokraten Erik Almqvist skryter över att han firar Sveriges nationaldag i Ungern. Det borde han ju inte göra, enligt sin egen ideologi.

 13. Mycket av det du skriver stämmer nog. Men, mycket av den attityd som byggts upp i det politiska Sverige
  har ju gått ut på att särbehandla SD, de skulle inte få märkas i den politiska debatten. I den strategin har ju alla övriga partier ett tungt ansvar. Naturligtvis påhejade av media.

  Sedan är det ju också så att dragningen av väljarstödet i många länder mot ytterlighetspartier är något som kommit under den senaste tiden. Den svenska situationen är inte unik på något sätt.
  Så, låt övriga partier ta matchen och behandla SD som de behandlar varandra. Kanske inte gör så mycket för att förändra
  attityden bland väljarna, men det politiska Sverige kan inte låtsas som om ett av de största politiska partierna inte existerade!
  Jag tror att mycket av stödet för SD bland väljarna är ett proteststöd bland de grupper som känner sig bortglömda, marginaliserade av övriga partier. Den gruppen lär nog öka om inte något görs och det snabbt!

 14. Här kommer ett nytt försök med en kommentar som ratats.
  Det var den första kommentaren som kom in igår 20 augusti, 2015 kl. 12:31.
  "Din kommentar inväntar granskning." står det när jag kollar.

  Ingen kan läsa den innan den granskats.
  Kommer den att granskas eller är den stoppad..
  Så här löd den:

  "SD behandlas med mesighet" är rubriken med dig i bild på.
  Den ligger mycket väl synlig med bra placering på hemsidan, går inte att missa.
  Klickar där och kommer till denna blogg.
  Bloggen som utöver ledarartiklarna och krönikor som ni brukar producera.

  Tur att NA och du driver den hårda linjen.
  Ni är duktiga på att motarbeta SD, dess företrädare och väljare med alla (även ytterst tveksamma) metoder.
  Du är en hjälte.

 15. Finns det någon undersökning hur SD's väljarstöd ser ut? Hur stor del är proteströstning mot andra partier respektive hur stor del som faktiskt röstar på deras politik? Det känns lite som att en stor del är en protest mot de etablerade partierna och inte enbart i invandring/migrationsfrågan. Borde inte de etablerade partierna se över sin egen politik, var tappade vi bort våra väljare? Och inte bara stirra på invandrare/tiggare osv. Politik är ju oftast en grå vardag av små och stora rätt vardagliga, oftast ekonomiska frågor. Kanske är det där man ska leta efter sina borttappade väljare?

  1. Ja, det finns flera undersökningar. Men jag tror att man ska akta sig för att försöka analysera sönder detta. Vi får väl utgå från att de som röstar på SD sympatiserar med SD:s politik, på samma sätt som vi utgår från att de som röstar på KD, FP eller S sympatiserar med deras politik.

 16. Hej Lars! Mesigt kan man väl inte säga att SD behandlats. Man har ju använt alla tänkbara negativa epitet och spottat på dem från alla riktningar.
  Jag tror att övriga partier är lite i ett chocktillstånd eftersom deras strategier inte fungerat. DÖ gav ännu mer skjuts åt SD och nu talar S om ett samarbete med M för att inte SD skall få inflytande. Man har tydligen inget förstått.
  Det enda som skulle fungera och stoppa flykten till SD är att i grunden förändra sjuklöverns politik och föra ett samtal med SD som man gjort med liknande partier i våra grannländer.
  De tre småpartierna C, FP och KD har alldeles för mycket att säga till om i förhållande till deras storlek. Fortsätter regeringen som de gör och Alliansen lägger sig platt genom DÖ, så kan SD passera 30%-vallen innan året är slut och KD och FP ligga under 4%. Men nu törs väl ingen av allianspartierna fälla regeringen eftersom SD har sådana opinionssiffror.

  1. Ja, en del tidningar har ju avslöjat järnrörsskandaler med mera. Men titta på hur SD granskas jämfört med andra partier. Om en företrädare för Centern eller Socialdemokraterna hade sagt vad Björn Söder och Richard Jomshof har sagt, så hade de varit avskedade inom loppet av några timmar. Och Åkesson får sällan frågor om detta när han intervjuas.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *