Finland förbereder sig för ökat flyktingmottagande

Förra året kom 3 651 asylsökande till Finland. Nu ändras läget snabbt. Finland beräknas i år få ta emot 15 000 asylsökande. Och nu gäller EU:s gemensamma regler för asylmottagning. Det är till exempel EU:s regler som gäller när en asylsökande ska få sin ansökan behandlad.

I april var jag ett par dagar i Helsingfors för att följa den finska valrörelsen. Bland annat var vi en grupp svenska journalister som träffade ledningen för den finska centralbanken. Med bekymrad min visade de upp diagram över Finlands ekonomiska utveckling. Ett av problemen är att tillgången till arbetskraft pekar nedåt. Jag frågade alltså om Finland av strikt ekonomiska skäl borde ta emot fler flyktingar från Syrien. Svaret blev ja.

Sedan hölls val. Och det bildades en regering där Centerpartiet, Samlingspartiet (motsvarar Moderaterna) och det nationalistiska Sannfinländarna ingår. En av Sannfinländarnas profilfrågor har (naturligtvis) varit att vara motståndare till flyktingmottagning. Hur låter det då från Sannfinländarnas ministrar i dag? Jo inrikesminister Petteri Orpo säger till Hufvudstadsbladet att Finland inte kan undgå sitt ansvar.

– Vi måste helt enkelt inse att Finland är en del av EU, och den här världen, och vi måste tillsammans bära ett ansvar för att hjälpa människor i nöd. I debatten cirkulerar allehanda information, en del dirakta felaktigheter. De söker sig hit för att Finland är tryggt – knappast för att utnyttja våra sociala förmåner – och vi kan inte tro på att lösningen är att stänga gränserna, säger han.

Publicerat av

21 reaktioner till “Finland förbereder sig för ökat flyktingmottagande”

 1. Nu drar du en slutsats som helt saknar förankring.

  Du tillskriver Sveriges ekonomiska situation med att det är massinvandringen som är orsaken till detta.

  Ni skribenter känner tydligen inte till att det fortfarande bor ganska så manga svenskar i Sverige som arbetar hart och betalar skatt?

  Nej då, hemligheten bakom detta är förstås massinvandringen(i alla fall enligt skribenterna som tror att allt gott härstammar från massinvandringen)

  1. Jag konstaterar bara att Finlands centralbank anser att invandring vore bra för Finland. Det bor ganska många svenskar i Sverige som arbetar hårt och betalar skatt. Och det bor faktiskt också rätt många utlandsfödda i Sverige som arbetar och betalar skatt.

    1. Jag spelade inte in samtalet. Men det är inte bara på Finlands centralbank som man säger att Finland behöver invandring. Jag har till exempel även pratat med Juhana Vartiainen, ekonom och tidigare forskningschef på Konjunkturinstitutet i Sverige. Den intervjun finns som podd-sändning på na.se.

 2. Finland kommer troligtvis inte ta in fler invandrare dessutom vill dom halvera sitt bistånd till utvecklingsländer enligt samma tidning som du hänvisar till:
  "Det egentliga biståndet minskar med över 200 miljoner euro och därtill flyttas 100 miljoner över från gåvo- till lånesidan (via Finnfund)."

  1. Jag vet inte vad du får det till att Finland inte skulle ta in fler invandrare. När det kommer fler asylsökande till Finland, så får Finland behandla deras asylansökningar. Och numera gäller gemensam lagstiftning på EU-nivå på detta område. En flykting som söker sig till Finland ska alltså behandlas ungefär på samma sätt som om personen kommit till Sverige eller Tyskland. Nedskärningen i biståndsbudgeten är egentligen inte kopplad till det, utan snarare till Finlands rätt illa skötta ekonomi.

 3. Självklart ska vi ha en invandring men att jämföra Finlands ~3600 mot Sveriges ~120 000 under 2014 säger väl inte så mycket mer än att självklart borde Finland öka sin. Men problemet idag är ju att alla ser allt i svart eller vitt, Allt med invandring är varken bara bra eller dåligt men frågan har tyvärr blivit så infekterad att de stora partierna inte vågar ta den vilket ger Sd fritt spelrum och vi får en invandring bortom kontroll (migrationsverket erkänner själva att vi inte har kapacitet att ta emot de som kommer). Så en mer solidariskt mottagande inom EU skulle behövas samt att vi måste sluta likställa invandringspolitiken med rasism enbart då kan vi stoppa den riktiga rasismen.

  1. För att ta siffrorna: 110 000 beviljades uppehållstillstånd 2014. Av dem var drygt 50 000 asylsökande. Många av dem som kommer är till exempel EES-medborgare och deras anhöriga. Men jag håller med dig om att allt inte är svart eller vitt. Exempelvis anser jag att vi ska låta asylsökande på Balkan söka på svenska ambassader. Då slipper de komma hit. Och i stort sett alla kommer att få avslag (några enstaka procent anses ha skyddsskäl). För min egen del har jag aldrig påstått att det är rasistiskt att vara för en mer restriktiv migrationspolitik.

   1. Innebär det sistnämnda att SD (som är för restriktiv invandring(s politik)) inte längre är så rasistiska som de var den 21/8 klockan 06.00. Kors i taket, håller ledarskribenten på att överge sin tes om den fria massinvandringens förträfflighet – den som drivits in absurdum sedan Sd blev ett etablerat parti?

    1. 1. Nej, att vara för en restriktiv invandringspolitik är i sig inte rasistiskt. Du hittar ingen text eller någon blogg där jag påstått det. 2. Ja, det finns en hel del rasism inom Sverigedemokraterna. 3. Jag tror att Sverige tjänar på öppenhet, även om den flyktingvåg som kommer just nu innebär en ansträngning för exempelvis statsfinansera.

 4. Är det riktigt sant Ströman? Det du säger att "du aldrig påstått att det är rasistiskt att vara för en mer restriktiv migrationspolitik".
  Tyvärr är det nog många som uppfattat dig på det viset, att det skulle vara rasistiskt att vara för en mer restriktiv migrationspolitik!!!
  Jag tror ju inte att någon människa har något personligt emot någon människa man inte känner. Allt rasistsnack bottnar i den usla politiken på området som förts de senaste tjugo åren.
  Vad gäller Finland så tycker jag att det är på tiden att de tar emot fler asylsökande. Det borde ännu fler länder göra inte bara Sverige och Tyskland som ju tar emot flest.

  1. Ja det är många som påstår saker som de tror jag har skrivit. Men det är ingen som kunnat visa att jag har skrivit det.

 5. När ska vi det s.k vanliga folket i Sverige som inte är allvetande journalister eller politiker begripa att ökade utgifter i någon form för ett land bara är lönsamt och ej olönsamt ? Var pengarna kommer ifrån till utgifter är väl helt ointressant, det viktiga är ju att det finns obegränsat med pengar till allt och alla och det finns det ju som synes inom EU och övriga världen. Så det är bara att lägga ner allt gnäll och börja kavla upp ärmarna och visa solidaritet med alla människor från hela världen som behöver det, dagens folkvandring av utsatta flyktingar är bara början vi kommer att få ställa upp mycket mer i framtiden men det gör ju ingenting eftersom vårat motto alltid är att hjälpa nödställda människor.

  1. Sysselsättningen bland utrikes födda ökar. Och när de arbetar bidrar de till det gemensamma. Som jag sagt flera gånger: Jämför Sveriges och Finlands ekonomi. Finland har nu nolltillväxt mitt i en högkonjunktur. Okej, av det behöver vi inte nödvändigtvis dra slutsatsen att invandring är bra för landet. Men vi kan dra slutsatsen att det är andra faktorer som påverkar mer. Minskad invandring är inte någon "räddning" för ett lands ekonomi. Sverige hör dessutom till de länder i EU som har högst sysselsättning, bäst tillväxt och starkast statsfinanser.

 6. enbart då kan vi stoppa den riktiga rasismen skriver Erik.
  Hur i allsindar ska det gå till? Genom att sända "missionärer" till den fula sidan? Dialog? Vi är snart "sönderdialogade" i Sverige och det leder ingenstans.
  Ströman. Att söka asyl på svenska ambassader! Akta dej nu. Du närmar dej ett parti som drivit den frågan länge.

  1. Jag tycker att vi ska driva politisk debatt genom att argumentera i sak. Jag står för förslaget med asylansökningar vid ambassader, oavsett vilka partier som stöder det.

 7. Och nu gäller EU:s gemensamma regler för asylmottagning. Det är till exempel EU:s regler som gäller när en asylsökande ska få sin ansökan behandlad skriver herr ströman. Då vore det ju lämpligt om sverige följer de regler och överenskommelser som är beslutat i eu

  1. Ja, Sverige ska följa EU:s regler. Finns det något exempel där du menar att vi inte har gjort det?

   1. Det borde ske i nästan 90% av fallen då dessa personer inte kommer med flyg. Enligt EU ska man söka asyl i det första land man kommer till vilket INTE är Sverige om man som sagt inte kommer med flyg eller för den delen båt från sitt hemland.

    1. EU-kommissionen har inlett rättsliga åtgärder mot Italien för att landet missar att registrera asylsökande. Grekland måste bygga upp ett asylsystem från grunden. Och i avvaktan på det har EU:s medlemsländer lovat att avlasta Italien och Grekland.

 8. Offentliga finanserna i Finland mår inte bra. BNP-tillväxten är 0, inflationen är 0, arbetslösheten är 9,1% underskott i såväl statsbudget som utrikeshandel, vilket innebär att Finland lånar pengar och statsskulden är nu ca 63% av BNP. Finland behöver enligt studier av EU omfattande strukturreformer och en nettoinvandring på ca 34 000 personer per år. Att Finland har en bra ekonomi är också bra för Sverige. Finland köper varor och tjänster av oss för ca 33 miljarder per år och har under senare år minskat. Finländska medborgare söker sig också i allt större utsträckning till Sverige för att få jobb – bra för Sverige inte lika bra för Finland. Finland har ju också som Sverige en åldrande befolkning och ett näringsliv som i allt större utsträckning kräver uppdaterad kompetens. .

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *