Hallå! Det är inte konstigt att Kinas tillväxt bromsas.

Vi upplever alltså åter igen ”börskaos”. Just ordet ”kaos” brukar dyka upp lite väl ofta. Så fort det inträffar något som vi inte riktigt räknad med. Det kan vara något så litet som att en kontaktledning rivs ner i trakten av Frövi. Jag fick uppleva en liten variant av ”tågkaos” när jag skulle till Stockholm igår. Och de senaste dagarna har det varit ”börskaos”. Många har sålt sina aktier. Och oron koncentreras till vad som händer med Kina.

Jag kan möjligen fascineras av nervositeten på börsen. Hade de som nu i panik säljer sina aktier läst exempelvis Värlsbankens rapporter om Kina, så hade sett följande: Kina har växt så det knakar sedan slutet av 70-talet. 600 miljoner människor har lyfts från absolut fattigdom. Men nu går Kina in i ett nytt skede. Det är en sak att få ett mycket fattigt land att lyfta till att bli ett medelinkomstland. Det är en helt annan sak att gå vidare, att få ekonomin att lyfta ett steg till – att få Kina att gå till att bli en modern välfärdsstat. Dels innbär övergången i sig att ekonomin växer långsammare. Nu talar vi alltså om att Kinas ekonomi kanske växer med 7-8 procent i stället för över tio procent. Dels måste Kinas ledare nu gå vidare med politiska och ekonomiska reformer. Fortfarande lever nästan 100 miljoner människor i absolut fattigdom. Kina brottas med enorma miljöproblem, där det är direkt hälsofarligt att vistas i exempelvis Peking. Den enorma korruptionen är ett annat bekymmer. En god grogrund för att bekämpa korruption är till exempel en fri press och att människor törs protestera mot makthavare.

Kina står alltså inför ett vägval. Om landets ledning vill fortsätta att utveckla välfärden (vilket den sannolikt vill) måste den gå vidare och fatta ett antal beslut som kan kännas obekväma. Alternativet: Kina förblir ett medelinkomstland, men fastnar där – och får svårt att gå vidare.

Men tillväxten i Kina kommer under alla omständigheter att bromsas.

Publicerat av

En kommentar till “Hallå! Det är inte konstigt att Kinas tillväxt bromsas.”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *