Jaha, är du trött på regnbågsflaggor. Du får nog stå ut med dem!

Det är Pride-vecka i Örebro. En del tycker det är kul. Andra bryr sig kanske inte så mycket. Och så finns det personer som tycker hjärtligt illa om Pride. Här är några av de läsarkommentarer som kommit in till en av dagens nyhetstexter om Pride.

Signaturen ”Sverige vakna” skriver till exempel så här:

”Förstår inte detta behov att manifestera sin sexuella läggning, vill ha hetropride och ännu hellre Sveridepride där vi svenskar hyllar vår historia och våra svenska värderingar, ja alltså inte de värderingar som politiker och vänsterpressen försöker köra ner i halsen på oss utan vår medgivande.”

Signaturen ”Sunt förnuft” skriver:

”Låt folk dela säng med vem dom vill. Det har ingen annan med att göra.”

Och ”Kronhjorten” anser att ”HBTQ och dess parader har gått för långt.”

Jag delar ju uppfattningen att ”låt folk dela säng med vem dom vill”. Och numera får ju folk dela säng med vem de vill. Fast så har det inte alltid varit. Det skulle dröja till 1944 innan homosexualitet avkriminaliserades. Fram till 1979 var homosexualitet officiellt klassat som sjukdom. Och det förekommer även i dag att homosexuella trakasseras. Går vi till andra länder finner vi flera exempel där homosexualitet kan leda till dödsstraff. Och när homosexuella vill gifta sig har det ända fram till våra dagar funnits politiker och partier som vill säga stopp.

Regnbågslfaggan symboliserar mångfald.

Blir du eller andra blir störd  – hur ska vi hantera det? Ja, du kan ju uttrycka din ilska på NA:s kommentarsfält. NA:s kommentarsfält, liksom rätten att demonstrera, finns reglerad i våra grundlagar. Så det står signaturen ”Sverige vakna” fritt att arrangera en ”heteropride” som hyllar ”svenska värderingar”. För mig är svenska värderingar tolerans, demokrati och öppenhet. Men där kan vi ju ha olika uppfattningar. Det står i regeringsformen att  ”den svenska folkstyrelsen bygger på fri åsiktsbildning och på
allmän och lika rösträtt.”

Publicerat av

13 reaktioner till “Jaha, är du trött på regnbågsflaggor. Du får nog stå ut med dem!”

 1. För min del får de hissa vilken flagga som helst på slottet, men jag har respekt för de som tycker annorlunda. Vi lever i en mångkultur och alla kulturer har inte samma syn på saker och ting i vårt lilla nordliga land. Vi kan ju kränka någon som det så populärt heter idag. Järva pride visade om inte annat det, då motdemonstranterna till det rasistiska pride tåget blev attackerade och iväg körda.

 2. När får vi se detta stöd för vanliga hetromänniskor från politiker och ledare?

  Nej, jag gillar helt enkelt inte denna positiva särbehandling av vissa människor.
  Det finns i alla fall ett parti som inte särbehandlar människor utifrån dess sexualitet.

  1. Du får gärna arrangera stödmanifestationer för heteromänniskor. Men uppriktigt sagt tror jag intresset är begränsat – även bland allmänheten.

  2. Vi får se stöd för heteromänniskor när behovet är så stort att folk tar initiativ till det. Att så ännu inte skett talar sitt tydliga språk.

 3. Jag tycker självklart att det är bra. Man står upp för det förtryck som existerar i samhället.
  Att dela in människor i fack är helt absurt. Lika väl som man gör skillnad på adoption och "homo-adoption". Vi är människor.
  Dock finns det moment med HBTQ-rörelsen och Pride som gnager mig.
  Flaggorna är inget störande moment.
  Syftet är inget störande moment.
  Allt som allt så står Pride och HBTQ-rörelsen för öppenhet och mångfald, vilket är helt fantastiskt.

  Dock är HBTQ-rörelsen väldigt aggressiv att dela in sig själva i fack. Jag gör inte skillnad på människor men det verkar som att många inom den rörelsen är måna om att göra det.
  Jag tycker att denna "In your face"-attityden gällande HBTQ är lite oförstående för de som är CIS-personer.
  "Vi är olika, acceptera att vi är olika"
  och
  "Du kommer aldrig att förstå för att du är inte HBTQ"

  Nej, tack för det. Min åsikt kommer aldrig att få något gehör.

  Det kommer alltid finnas obildade och konservativa personer i samhället som ser HBTQ som något avvikande, men det betyder inte att man måste hålla stora manifestationer för att någon har uttryckt sig på ett mindre smidigt sätt gentemot HTBQ-personer.
  Jag måste även tillägga att jag aldrig under mina 8 år i Örebro någonsin har bevittnat något slags HBTQ-förakt eller hat, även om det är helt obetydligt vad en enskild individ upplever.
  Det är ett globalt problem men det känns som att det kan bli sandlåde-nivå på debatten.

  Jag vet inte vart jag vill komma med detta men jag kan tycka att en viss attitydförändring inom HBTQ-rörelsen hade varit trevligt.

 4. Det är litegrann som på internationella kvinnodagen (8 mars) då somliga alltid gnäller om att det inte finns någon internationell mansdag. Vilket det gör (19 november) sedan 1999, men då anses problemet istället vara att "feministerna" inte högtidlighåller den dagen ordentligt. Detta med att folk sitter och är avundsjuka på manifestationer för andra grupper än den egna, men ändå menar att det är någon annans ansvar att rätta till det, måste vara ett symptom på något ännu inte helt klarlagt problem i samhället. Kanske är det bara så enkelt att de flesta nu levande generationer har vuxit upp i en tid då man inte längre har behövt organisera sig och kämpa för något. Allt verkar liksom komma uppifrån och då tror man att det gäller även för sådant som Pride, kvinnors frigörelse, etc.

 5. Folk får göra vad f-n de vill med vem f-n de vill så länge det sker inom lagens gränser, men jag fattar inte riktigt varför det måste vara parader, prideflaggor och som grädde på moset hbt certifieringar! Skulle vilja se en parad för våra äldre då de är några som är värda att firas. Nu för tiden så är det väl heller inte speciellt "konstigt" att vara bög så det känns lite sådär smålarvigt att manifestera på den biten, HBTQ känns lite ute så att säga.

  1. Glöm inte att det finns flera stora intresseorganisationer som arbetar med äldrefrågor. Sedan är det ju lite olika karaktär på frågorna. Homosexuella har faktiskt fått kämpa för att bli accepterade som de är. Det är inte alldeles givet att striden för äldrefrågor ska föras på samma sätt som för HBTQ-frågor.

 6. Men Ströman, du glömmer de handikappade som minsann får kämpa enormt oftast. Ullenhag (FP) och Fridolin (MP) har ju båda två så många gånger uttryckt ALLAS LIKA VÄRDE men likt för…..t glömt de handikappade. Jag förstår inte detta med HBTQ-frågor. Varför måste det finnas? hatet emot de sk HBTQ-personerna lär ju inte minska för en flagga eller matta eller vad det kan vara. FÖRSTÅ VARANDRA VAD DET ÄN ÄR, HUR DU ÄN SER UT, VILKEN SEXUELL LÄGGNING DU HAR, HUR DU ÄN UPPFÖR DIG (INOM LAGENS GRÄNSER) . Hatet byggs på med detta evinnerliga tragglande om HBTQ… Förståelse för alla människor istället för flaggor och mattor är mitt måtto.

  1. Där är jag övertygad om att du har fel. Stockholm Pride har haft stor betydelse för att människor med "annorlunda" sexuell läggning har blivit mer accepterade. Och det finns ingen anledning att ställa funktionshindrade mot HBTQ-personer. Om du störs av Pride har du rätt att uttrycka det. Men de som står bakom Pride har också rätt att uttrycka sig.

   1. Ingen tvekan att man har rätt att uttrycka sig. Vi lever ju i ett land med yttrandefrihet än så länge. Jag menar bara att man håller på och kommenterar det så in i norden när det är så naturligt att man får vara precis som man är. Då tycker jag att det kan få motsatt effekt och många som jag känner av HBTQ-personer tycker likadant. Det blir helt enkelt för mycket av det sk goda. Att man inte ska ställa grupper emot varandra är väl ändå givet men så görs ju ideligen i vårt samhälle även av politiker ibland. Det har ju blivit ett VI OCH DOM-samhälle. Någon gång rinner bägaren över, så är det bara. Dessutom har jag inte menat alls att inte PRIDE-människor ska få uttrycka sig. ALLAS LIKA VÄRDE! Var det inte så?????

 7. Det är väl svenska flaggan som symboliserar mångfald?

  Folk får göra vad dom vill men tvinga inte på mig något bara!

  Det finns mycket konstigt folk…..

  Sexuell läggning, religion, partitillhörighet, pensionärer, djurvänner, trädkramare, veganer, bilmekaniker,.. etc,….sköt er själva,..

  Hur mycket cirkus det än blir av allt så är det min rättighet tycka vad jag vill.

  Om det finns män som vill fjanta runt i BH, låt dom göra det, det kan väl ändå inte störa någon?

  Så länge ingen påtvingas något och det sker av fri vilja så är det bara att leva ut,….

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *