Kolla om den du skjutsar på cykeln har giltiga handlingar!

Ajdå, det här var ju inte meningen. Det har faktiskt uppstått en laglig väg för asylsökande att komma till Europa. I gränsområdet mellan Norge och Ryssland har det den senaste tiden kommit 133 asylsökande, i huvudsak från Syrien. Och de har faktiskt rätt att ta sig till Norge den vägen.

Många frågar sig hur det kommer sig att asylsökande anlitar smugglare. Jo, det är deras enda alternativ. Å ena sidan är det alltså en laglig rätt att söka asyl för en person som lyckats ta sig in i EU. Å andra sidan är det olagligt att ta sig till EU. Du får inget visum. Du kan inte köpa en vanlig flygbiljett. Det är dessa regler som öppnar för smugglare.

Tjänstemännen på EU-kommissionen i Bryssel inser detta. Kommissionen har agerat för att hitta fler lagliga vägar.  Så det kaos som nu uppstått kring EU:s gränser är ett resultat av medvetna politiska beslut.

Men längst uppe i norr har det uppstått en lucka, som asylsökande kan utnyttja. Vem som helst har nämligen rätt att resa från Ryssland till Norge på ett fordon, dock inte till fots. Alltså har asylsökande syrier börjat ta sig till Norge med cykel.

Det har nu lett till att norska myndigheter uppmanar personer att inte skjutsa någon person på cykeln utan att först kolla om han eller hon har giltiga handlingar. Men olagligt är det inte. Det återstår att se om detta kryphål kommer att täppas igen.

 

 

 

Publicerat av

17 reaktioner till “Kolla om den du skjutsar på cykeln har giltiga handlingar!”

 1. Har du inget annat ämnesområde än flyktingar? Du måste väll kunna prestera lite mer för din lön. Du är oerhört förutsägbar och enkelspårig som "journalist".

  1. Jag håller fullständigt med i kommentaren, Lasse Ströman…Byt fokus i dina "journalist"-inlägg. Är du riktig journalist, förresten, eller bara skribent?

   1. De senaste fem inläggen här på bloggen består av ett inlägg om flyktingrågan, ett inlägg om hbtq, ett inlägg om Folkpartiets utveckling, ett inlägg om Kinas ekonomi samt ett inlägg om IS.

    Så fyra av de fem senaste inläggen handlar om annat än flyktingfrågan.

   2. Det blir svårare och svårare att vara läsekretsen till lags, märker jag. När journalister inte skriver om flyktingfrågan är det fel, men när de skriver mycket om den är det fel också.

 2. Ströman skriver ju själv att han är ute efter att provocera. Då väljer han givetvis den frågan folk är mest frustrerade & förbannade på. Problemet är bara att han retar upp folk ännu mer & därmed bidrar han till det ökade hat som han själv säger sig ta avstånd ifrån. Ironiskt, eller hur.

  1. Ja, tycker man att 133 flyktingar i Norge är provocerande, så kan jag inte göra så mycket åt det.

   1. Nu syftade jag på invandrings och migrationsfrågan i stort som ett svar till tidigare kommentarer & inte några få som cyklar över en gräns mot Norge, vilket jag har svårt att tro att någon blir särskilt upprörd över. Tror de flesta förstod det. Lite förvånad dock att du uppenbarligen inte gjorde det. Ha det gott! Mvh Niklas

 3. Va bra. Slipper de ta den långa omvägen genom massa fridfulla länder i Europa, och riskera att behöva söka asyl i nått av dessa, när ändå en stor majoritet ska hit till Skandinavien alt. Tyskland.

  Förresten var det inte krig, ond bråd död och förföljelse de flydde från? Borde det inte va behändigare att bara cykla in i t.ex Finland då? Eller stanna i Ryssland? Där råder väl inte krig?

  1. 1. Ryssland är en diktatur och kan således inte betraktas som ett säkert asylland. 2. Finland ser nu en kraftig ökning av antalet asylsökande. Förra året vill jag minnas att 3 600 personer sökte asyl i Finland. I år beräknas de bli 15 000.

 4. Det polisen sagt är att det är olagligt att skjutsa folk ÖVER GRÄNSEN utan giltiga dokument, gör man det ändå kan man åka i fängelse upp till 3år. Om man dessutom tar betalt för "tjänsten" vilket tydligen förekommit är straffsatsen fängelse upp till 6 år. Det "glömde" du visst att ta med i din blogg. Dessutom tillhör inte Ryssland Europa?

  1. Uppgiften om fängesestraff hittar jag inte i den TT-text jag har utgått från. Jo Ryssland hör till Europa. Däremot är Ryssland som bekant inte medlem i EU. Fängelse i sex för att skjutsa någon på cykel, låter ju lite hårdaste laget.

   1. Står att läsa i norska Aftenposten i dag, fängelse i upp till sex år är straffsatsen för människosmuggling mot betalning enligt samma tidningsartikel. Jag tror inte man får strafflindring beroende på vilket transportmedel som använts.

    1. Nu talar du alltså om något helt annat. Att öppet cykla in över den norska gränsen för att en person ska utnyttja sin lagliga rätt att söka asyl är knappast människosmuggling.

     1. Om jag cyklar över ryska gränsen från Norge och där erbjuder en "papperslös" skjuts tillbaks till Norge förutsatt att han betalar mig x antal euro, vad är det då?

     2. Den papperslösa gör då en vansinnigt dålig affär – eftersom han eller hon kan ta sig över gränsen på lagligt sätt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *