Självklart ska resor till IS förbjudas

I dag presenterar regeringen en strategi för att hantera hotet från IS. Ett av förslagen är att kriminalisera resor till IS. Det finns ett motargument som dyker upp ibland. Det är att familjer till dem som reser skulle dra sig för att ringa till berörda myndigheter. Men det blir lite som att legalisera brott, med motiveringen att brottslingens familj ska ha lättare att höra av sig. Det är inte ett hållbart argument. Jag anser således att det är rätt att kriminalisera resor. Vi ska använda alla de redskap som rättsstaten kan ta till.

Däremot tror jag inte att en kriminalisering är någon alexanderhugg som löser problemet. Om en person återvänder från Syrien kanske personen säger att han eller hon deltagit i biståndsarbete. Då gäller det att bevisa brott. Jag har sagt förut – och menar även i dag – att polisens vardagsarbete är det kanske allra viktigaste. Vi ska poliser som rör sig i exempelvis Vivalla och ringar in kriminella gäng. För påtagligt ofta rekryteras IS-krigare bland personer som lever på marginalen. Det har också förekommit att småkriminella går omkring på torgen och har synpunkter på kvinnors klädsel, med hänvisning till islam. Polisens närvaro är också en markering till de boende i dessa områden att myndigheten finns till för dem. Nästa gång Rikskriminalen kartlägger utanförskapsområden hoppas jag att Vivalla och Oxhagen inte finns med över områden där kriminella kan agera öppet. Det leder till ett säkrare Örebro. Och det leder till att det blir svårare för IS att rekrytera.

 

Publicerat av

12 reaktioner till “Självklart ska resor till IS förbjudas”

 1. Hur gör andra länder och vilka erfarenheter har det gett där? Hjälper det? Av någon outgrundlig anledning har detta blivit en av de många frågor som diskuteras som om den enbart vore en svensk fråga. Man får hoppas att det i själva verket pågår ett internationellt erfarenhetsutbyte och att alla inte bara ägnar sig åt att på varsitt håll klubba lagstiftning som man hoppas tillfredsställer opinionen.

  1. Det pågår naturligtvis en hel del internationellt samarbete kring detta, inte minst i EU-kretsen. En del av de lagar vi har mot terrorism är en tillämpning av lagstiftning i EU.

 2. Du kan ju alltid hoppas.
  Det blir knappast svårare att rekrytera då rekryteringsbasen hela tiden ökar.

  Vad tycker du att straffet för de som åker och/eller de som rekryterar borde bli?
  Ska de få ett tillrättavisande samtal av dig och Rasmus Persson?
  Sedan är de genast goda svenskar som ska integreras snabbt i samhället?

  1. Ett tröttsamt tjat om Rasmus Persson. Landets mest namnkunniga terroristforskare Magnus Ranstorp har gett Rasmus Persson rätt. Rekryteringsbasen är framför allt unga som är i kriminella gäng. Så vanligt polisarbeta är en rätt bra metod för att bekämpa rekrytering till IS. Hur höga straff vet jag inte. Det viktiga är att polisen har de redskap som krävs för att ingripa.

 3. Jag har ett förslag på rimligt straff för de som väljer att åka till andra länder för att mörda våldta och begå andra grova krigshandlingar och det är utvisning till det land där krigshandlingarna begicks för att där bli ställd inför domstol för krigsbrott.

  Duttning, kramar och sitta i knä fungerar inte se ex på Jackie Arklöv någon som vill ha 300 som honom lösa i samhället?

  1. Inte heller det är någon lösning på problemet. Vi kommer under alla omständigheter att få brottas med rätt svåra bevisproblem. Då ska du bevis att de verkligen åkt till andra länder för just det syftet.

 4. Men att kriminalisera vore väl också ett sätt att skicka en signal? Oavsett. Skall brott som har en komplicerad bevisbörda vara lagliga just därför att dom är svåra att bevisa? Ströman behagar i vanlig ordning tala i nattmössan.

  1. Svar ja, att kriminalisera är en signal. Jag anser att IS-resor ska kriminaliseras. Men jag säger också att det inte räcker för att lösa problemet.

 5. Det är självklart att resor till IS skall förbjudas. Men det är lika självklart att de som tar steget ut till IS skall ha klart
  för sig att det är lika förbjudet att återvända till Sverige. Några andra alternativ finns inte. PUNKT.

  1. Kan vi visa att människor har stridit för IS så… Men i många fall komer vi inte att kunna visa det. Vi har ett rättssamhälle. Det är åklagaren som ska bevisa att en person begått ett brott.

 6. Just det Strömam. Du som är så kunnig bör ju veta att de åtgärder som sätts in nu ALDRIG kommer att räcka till för att man som medborgare i även Sverige ska kunna känna sig någorlunda säker. Om vi då utvidgar problemet så drabbas ju de stackars människorna som flytt för sina liv även här i Sverige av rädsla för att något så otäckt som att IS börjar härja. Pratade med en flykting i veckan som är livrädd för att bli utsatt även här i Sverige. Hen frågade sig varför Sverige tar in dessa människor. Hen tyckte inte att det skulle varit svårt med gränskontroller men hen tillhör ju de verkligt drabbade av IS. Man kanske skulle tänka över en kontroll och ta DNA samt id-registrering vid gränserna ansåg hen. Jag kunde bara hålla med!!!
  Vet att problemet är enormt men man måste ju börja bli lite skarpare i lagstiftningen om vi inom rimlig tid ska få någon lösning på IS-problemet. De ska definitivt inte daltas med.!!!!!!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *