Kinberg Batras förslag om 1000 fler poliser är sjukt

Moderatledaren Anna Kinberg Batra föreslår att 1 000 fler poliser ska utbildas ”de närmaste åren”. Och de ska sättas in i ”de områden där brottsligheten är särskilt allvarlig”. Hon nämner naturligtvis förra årets rapport från polisen som talar om 55 bostadsområden i landet där kriminella gäng kan härja tämligen öppet. Två av de områden som nämns finns i Örebro, Vivalla och Oxhagen.

Ja, det låter väl sympatiskt?

Nej, det är heltokigt.

Ska alltså medborgarna i de 55 områdena vänta i ett par års tid innan läget förbättras? Nej, det tycker jag inte att de ska acceptera. Och vad sysslar egentligen polisen. Är inte vår tanke att polisen alltid ska sätta in resurserna i ”de områden där brottsligheten är särskilt allvarlig”.

Anna Kinberg Batra vet vad hon gör. Utspelet är inte till för att tryggheten i Oxhagen eller Vivalla. Utspelet är till för att åstadkomma lite tidningsrubriker – och det ska ge lite extra stöd till Moderaterna.

Fler poliser till Vivalla och Oxhagen, är ett rimligt krav. Men det ska ske nu, inte om ett par år. När rikskriminalen granskar Sverige nästa gång ska det inte behöva finnas 55 områden där kriminella gäng kan agera öppet.

Publicerat av

Lars Ströman

37 reaktioner till “Kinberg Batras förslag om 1000 fler poliser är sjukt”

 1. Moderaterna är det parti som långsiktigt ligger risigast till. Sedan de förlorade regeringsmakten har de inte en enda egen profilfråga, som inte något av de andra partierna kan driva minst lika bra. Därför behöver de vässa de frågor som är historiskt M-märkta, som den om fler poliser. Det nya är möjligen kvantifieringen. Efter de 1.000 poliserna kommer vi förmodligen att få likartade förslag på försvarsområdet: X antal nya stridshelikoptrar, Y antal nya stridvagnar placerade på Gotland, etc. Eller har någon redan snott det?

 2. Det jag undrar över är hur det kommer sig att vi, trots alla extrapoliser som anställdes under Alliansstyret, verkar ha brist på poliser. Vad sysslar de nya poliserna med egentligen?

  1. Det är en bra fråga. Det är väl känt att det har varit rätt stora organisationsproblem i polisen. Det var en av orsakerna till att det sedan årsskiftet bara finns en enda polismyndighet. Jag menar att att de polisen som brinner för att arbeta i områden som Vivalla och Oxhagen ska belönas med rejäla löneökningar.

 3. Hm Hm hur var det nu med BRÅ? Om jag inte minns helt fel så var Sverige tryggare att leva i enlig dig, så varför tycker du att fler Poliser är ett rimligt krav nu. Kan det vara så att även du har kommit på att statistiken är gammal information över hur det var 2010 t.ex. Ganska ointressant att veta, när verkligheten är det som blir statistik om några år.

   1. Dina svar blir sämre och sämre, du är arrogant och avfärdar högst relevanta inlägg som "svammel", du menar att han Tyrone "förvränger och förfalskar". Hur är det egentligen med synen på din egen insats och det du själv skriver.

 4. Hur skall den politiskt korrekta eliten ha det nu det fanns ju inga problem för någon vecka sedan , kriminaliteten hade ju minskat , det finns inget som ni säger som håller ihop

  1. Se svaret till Tyrone Waerner. Du har tydligen inte läst mina texter. Och jag kan ju inte hjälpa om du inte läser vad jag skriver.

 5. Men ska inte moderaterna bjudas in till ytterligare förhandlingar med S + MP om flyktingpolitiken??? Likaså de övriga partierna i Alliansblocket så M behöver snart inga tidningsrubriker alls….inte de övriga heller för om de går ihop med S+MP så har nog Alliansen sett slutet på karriären och dessutom spelar det ju ingen roll hur eller om man röstar. Sen är de förundrade över att SD växer???? Poliser behövs säkert tusentals framöver så det är väl inte så tokigt ändå men det behövs snabba insatser. Finns det några arbetslösa poliser annars får väl de pigga pensionerade poliserna tas in tillfälligt till de nya är klara med sin skola. Eller hur löser FP och de anda problemet tro?

  1. Det är inget nytt att partierna gör upp över blockgränserna i stora och avgörande frågor. Det är tvärtom ganska vanligt i svensk politik – och var så långt innan SD ens hade bildats. Till exempel var det vanligt att M och S röstade på samma sätt i flyktingpolitiken.

    1. Vet inte exakt vad du menar. Men jag anser att medborgarnas oro för brott har tacklats på fel sätt. I stort sett alla politiker talar om fler poliser och/eller hårdare straff. Fler poliser är fel, om myndigheten inte är tillräckligt effektiv. Och hårdare straff hjälper inte om brottslingar inte åker fast. Men jag vill gärna påpeka att det även finns lysande exempel på bra polisarbete, även här i Örebro. Jag tror att effektivare brottsbekämpning i hög grad handlar om att förändra saker som inte låter särskilt slagkraftiga i en valdebatt.

 6. I Sverige har vi en riksdag där vissa inte kommer rösta på egna förslag?

  Så hon kan väl lova i princip vad som helst utan att sedan göra så mycket mer?

  1. Du har fel. Det är bara i budgetfrågor som Alliansen har lovat att släppa fram regeringens budget. Och omvänt: Om Alliansen skulle bli större än de rödgröna i ett val lovar S och MP att släppa fram Alliansens budget.

  1. Om det finns områden där brottsligheten är särskilt hög måste myndigheter börja lösa det problemet nu, inte genom att tillsätta poliser som kanske kan tillträda om flera år. Det är sjukt att komma med tomma politiska utspel som inte betyder något.

 7. Vem skall man lita mest på? Du påstår ju att brottsligheten avtar,här verkar det tvärtom.Kkan man lita på media? Kan man lita på politiker? Det här är underligt,media går ju i samma fotspår som våra politiker,eller hur?

  1. Just du Tyrone Waerner gör det till en vana att förvränga och förfalska vad jag skrivit. Jag har citerat Brottsförebyggande rådet som säger att det dödliga våldet minskar, att det skett en svag minskning av antalet misshandelsfall under de senaste åren och att antalet sexuelbrott varken har ökat eller minskat de senaste åren. Detta är, som även du Tyrone Waerner borde vara medveten om, inte all brottslighet.

   Och jag har aldrig någonsin sagt brott inte skulle vara ett samhällsproblem. Tvärt om. Det här är inte den första texten där jag pekar på det.

   1. Du läser brottsstatistiken som faen läser bibeln.Du utgår från början av 90-talet när vår invandring startade.Då tog brottsligheten fart med dessa människor från forna Jugoslavien. Det startade alltså med invandring,brottsligheten alltså. På våra fängelser då var 95 % av brottslingarna invandrare,men redan då hade de svenskt medborgarskap.Jag förstår dessa invandrare,det finns ju inga arbeten åt våra nyanlända. Jämför brottsligheten från 50 till 80-talet då ser du skillnaden

    1. Invandringen startade långt tidigare än 90-talet. Och det tror jag du vet. Men okej, vi utgår från din tes att det var 90-talet. Sedan 90-talet (då invandringen enligt dig började) har alltså det dödliga våldet minskat. Och på 00-talet ser vi en svag minskning av antalet misshandelsfall. Men, som sagt, all brottslighet har inte minskat. När du för sådana här diskussioner kommer du ofta med svepande uppgifter, utan att belägga dem. Till exempel uppgiften om andelen invandrare på fängelser.

     1. Nu är du ute och seglar igen.fängelserna vet jag mycket väl att det var som jag säger,även på Hinseberg,kvinnofängelset. Pressbyrån hade försäljning där så det vet jag säkert .Även Kumla var så.Törs du inte diskutera 50-80-tal? Jag arbetade på 60-talet när ungrarna kom hit,de hade jobb att gå till,och var otroligt bra människor,jag vet. Nej du Ströman, det är du som far med osanning,och jag förstår att du vill försköna detta med invandringen. Hade vi arbete åt alla så skulle brottsligheten minska avsevärt,det förstår alla,men inte du och media eller våra politiker.Nu när inte ens infödda svenskar får arbete så kommer självklart brottsligheten även öka här.

     2. Du refererar alltså till något du fick för dig när du jobbade på Pressbyrån. Och tidigare i dag har du visat att du inte ens kan läsa innantill i de texter som du påstår dig ha läst de senaste dagarna.

     3. Nya brott tillkommer väl hela tiden??? Tex brott mot gamla som oftast är av ekonomisk art. Då man tar sig in hos de äldre, vid bankomater o s v. Nu kan man ju undra hur man vet var de gamla bor. Då kan man titta på ratsit så ser vi att det är väldigt lätt att få alla våra uppgifter som hjälper de kriminella elementen. Det här borde nog polisen se över lite bättre men det kräver ju lite mer inre arbete. Inga förslag om detta har jag i alla fall sett eller hört ifrån berörda myndigheter. Kan inte NA undersöka detta lite närmre?

     4. Jag tar det som ett tips. Men jag vill samtidigt påpeka att äldre personer är kanske den grupp som löper minst risk att bli utsatta för brott. Sedan är det naturligtvis förfärligt när det ändå händer. Typ att personer lurar sig in i deras lägenheter.

 8. "Hon nämner naturligtvis förra årets rapport från polisen som talar om 55 bostadsområden i landet där kriminella gäng kan härja tämligen öppet. Två av de områden som nämns finns i Örebro, Vivalla och Oxhagen.
  "
  ————

  Rapport från förra året??
  Kriminella gäng kan härja tämligen öppet?

  Kan man tillsätta 1000 poliser "nästa" helg vid en allsvensk fotbollsmatch så har de folkvalda gjort sitt val och kommer att bli bortröstade.

  Nu får det för herregud vara slut med dessa floskler som ska vara "lösningar" på det problem vi har idag, inte om några år.

  Dessa 1000 poliser de närmaste åren kommer nog knappt att ersätta de som slutar med tanke på deras situation.
  Hur ska man locka till polisyrket är nog en bättre inriktning.

  1. Nu har det varit en polisinsats igen i Vivalla, var det ett rån i butiken eller utpressning alá beskyddarverksamhet?

   Det verkar inte bli bättre alls!

   Var det svenskar?

   När skall alla vapen beslagtas?

   Ska jag kolla på flashback?

 9. Håller med dej herr ströman ett utspel utan värde åtgärderna behövs omedelbart och önskvärt också att politikerna tar sej en funderare på varför det blivit som det blivit och försöker lösa problemet det är ju ändå så de som styrt detta land som är ytterst ansvariga till den uppkomna situationen.

 10. Har jag förstått situationen rätt så är polisen i färd med att gå igenom sin senaste omorganisation. Resultatet blir förmodligen att ännu fler poliser slutar. Pga. den stadiga ökningen av sökande till polisutbildningen kan ledningen sitta still med armarna i kors.
  Dessutom är det ju så att antalet poliser i yttre tjänst verkar ha minskat snabbt. Att se en trafikpolis idag är snart lika sällsynt som att se jag vet inte vad. Att kraftsamla poliser i diverse olika projekt har ju visat sig framgångsrikt på en del platser. När väl sedan det nya i detta projekt börjat bära sig, då avslutas det hela.
  Jag tror att media måste börja nagelfara polisens verksamhet, det är ju ändå den enda kategori vi har för att upprätthålla lag och ordning.. Medial granskning är ju också, tyvärr, ofta det enda sättet att få fokus på missförhållanden i konungariket Sverige.

 11. Vad moderaterna säger har ju inte så stor betydelse då de är opposition och inte sitter i regeringen. Den viktiga frågan är vad regeringen gör åt problemet?

 12. Ja man kanske måste börja med att utbilda fler poliser för vad jag vet så blir man inte "riktig" polis om man inte utbildar sig några år! Spelar ju ingen som helst roll att det behövs 1000 poliser IDAG när det inte finns några färdigutbildade poliser IDAG!

  1. Det finns så vitt jag vet 20 000 poliser i Sverige. Och naturligtvis måste polisen prioritera de bostadsdområden där det förekommer mycket brott.

   1. Det är väl klart som f-n att det finns utbildade poliser, ibland svarar du så korkat så man bli mörkrädd! Om det behövs 1000 poliser till så ska väl dessa utbildas, eller!? Ska polisen punktmarkera och leka dadda i vissa bostadsområden under en längre tid så behövs det fler poliser, 20 000 räcker inte långt om de ska jobba dygnet runt, ha semester, vabba m.m. och dessutom täcka upp övriga 449 964 kvadratkilometer av Sverige! Antar även att dessa 20 000 inkluderar ALLA poliser, inte bara de som är ute på "fältet".

    1. Jaså? Vi har fått fler och fler poliser under en lång följd av år. Ja polisen ska punktmarkera områden där brottsligheten är hög. Om du tycker att det är att "leka dadda" att polisen ägnar sig åt att gripa brottslingar, så får det väl stå för dig.

 13. Öppna våra hjärtan (gränser) och låt 1000 nya (oerfarna) poliser ordna så att vi får ett säkert och tryggt samhälle.
  Jösses…….

  Vilken realism och stor insikt i verkligheten har våra politiker egentligen?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *