Nu måste de länder som trilskas backa!

På onsdag samlas EU:s stats och regeringschefer för ett extra toppmöte om flyktingkrisen. Utgångsläget är följande: Av allt att döma skulle mötets ordförande, Donald Tusk, kunna driva igenom tvingande regler för fördelning av flyktingar. Beslutet tas med kvalificerad majoritet. Och stödet för tvingande regler har ökat. EU-parlamentet har i dag med en förkrossande majoritet sagt att det behövs tvingande regler. Parlamentet har formellt inget inflytande i den här frågan. Men samtidigt är ministrarna beroende av parlamentet för att att få igenom andra lagförslag. Så reta inte en EU-parlamentariker i onödan! Cecilia Wikström från den liberala gruppen uppmanar stats- och regeringscheferna att köra över de länder som trilskas.
De länder som är emot tvingande regler måste alltså röra på sig. Vill de ha en kompromiss kan de inte sitta i ett hörn och skrika ”nej”. De måste backa åtminstone ett par steg.
Stefan Löfven kan vara ganska lugn när han åker till mötet på onsdag. Han står på samma sida som exempelvis Tysklands Angela Merkel. Sverige kan plötsligt framstå som ett av EU:s kärnländer, alltså ett av de länder som driver på för mer EU-samarbete.

Publicerat av

14 reaktioner till “Nu måste de länder som trilskas backa!”

 1. "De länder som är emot tvingande regler måste alltså röra på sig" Kanske dags för flertalet länder att gå ur EU? Vad hände med självbestämmandet? Både retoriken och hoten EU kör med på sina egna medlemmar påminner lite om Sovjet.

  1. Det är lite pinsamt att Daniel Edström är så illa påläst om EU att han jämför EU med Sovjet. Ett krav för att vara med i EU är att landet har demokrati och förmår att skydda minoriteter. Det är mot den bakgrunden som länder som Ungern och Rumänien ifrågasätts. Besluten tas av unionens regeringar med kvalificerad majoritet. Diskussionen sker, som du märker, öppet. Det är så långt från Sovjetsystemet som det går att komma.

 2. "kärnland" eller ej, med tanke på gårdagens SVT debatt, tror jag inte det är många länder inom eller för den delen övriga världen, som är särdeles lockade att ta efter Sveriges migrationspolitik.

  1. Tyskland och Sverige har ungefär samma inställning. Finland tvingas nu närma sig Sverige när det gäller antalet asylsökande. Och det finns som sagt en bred majoritet för att införa tvingande kvoter.

 3. Oavsett vilket är det svårt att förstå hur relationen mellan medlemsländerna ska kunna återgå till det normala. De länder som i förekommande fall "körs över" lär knappast gå in i sin mest EU-vänliga period. Och omvänt: hur ska vi andra kunna förhålla oss på ett vettigt sätt till exempelvis Ungern efter det här? Vid nästa val till EU-parlamentet kommer jag personligen att rösta på den kandidat som lovar arbeta för mesta möjliga straffåtgärder mot landet. Att Sverige i just detta fall tillhör kärnländerna är förstås trevligt, men jag börjar undra om själva ordet är rätt valt. Handlar det inte mer om att vi står på den ena sidan i ett alltmer polariserat Europa?

  1. Jag delar din uppfattning att Orbans retorik är osympatisk. Men när EU granskar medlemsländer måst unionen så att säga utgå från vad som händer på marken. Då är det inte fullt lika illa. Kriser i EU brukar faktiskt leda till att unionen tar några steg framåt, snarare än bakåt. Några garantier för att det blir så även den här gången har vi förstås inte.

 4. Hur länge skall detta pågå? Troligen tills alla dessa länder är tömda på sina folk,vad händer sedan?.Borde inte FN och försöka lösa dessa konflikter? När man ser dessa skaror av flyktingar så förstår i alla fall jag att detta går åt helvete,ursäkta uttrycket.Det finns inte ens en teoretisk chans att klara denna folkvandring,eller hur?

  1. Om du läser tidningar och lyssnar på radio så vet du att FN arbetar för att lösa konflikten. Men Putin har hittills nyttjat sin vetorätt i FN:s säkerhetsråd.

 5. Har man något förstånd kvar så borde politiker och media inse,att om vi fortsätter så här kommer ju alla innevånare,även de som är med ock krigar vilja komma till Europa.Här är ju himmelriket som de tror,därför vill alla komma hit,det förstår jag. Men då är det inte bara någon miljon vi talar om då är det minst 50 miljoner.Tror verkligen politiker och media att vi fixar detta? Det är otroligt synd om dessa människor,men vilken hjälp kan de få här när de anländer i miljoner?.

  1. Som sagt. Om det bor 500 miljoner människor i EU så kan unionen lätt härbergera 1,2 eller 3 miljoner flyktingar.

   1. Vad grundar du dom siffrorna på? skillnaden mellan 1 och tre milj är ju väldigt stor..känns som du bara höftar av lite.

    1. Det är ett teoretiskt resonemang. Om EU har 500 miljoner invånare bör unionen kunna ta emot ett par tre miljoner flyktingar, utan att det är något större bekymmer. Du kan väl säga att jag höftar. Och det är det många som gör just nu – eftersom läget är så osäkert.

   2. Det kan komma tiofalt,troligen. Vilken syrier vill stanna i sitt hemland där det är krig? Då är man dum. Och nu när EU har öppet hus så är ju vägen öppnad,och går ej att stoppa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *