Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt har så rätt och så fel.

På en debatt i tv på torsdagskvällen sade Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt gång på gång: Europas länder måste lösa flyktingkrisen gemensamt. Men är det verkligen rätt ur Vänsterpartiets synvinkel? Vänsterpartiet vill lämna EU-samarbetet.

EU har numera en gemensam lagstiftning för asyl, en gemensam lagstiftning om hur asylsökande ska tas emot och gemensamma regler om när en asylsökande ska få rättshjälp. Bara för att nämna några exempel. När EU-kommissionen föreslår bindande regler för fördelning av asylsökande, kan den göra det med stöd av EU:s fördrag. Jonas Sjöstedt har naturligtvis rätt i sak. Men ska han driva den linjen med trovärdighet borde hans parti ompröva sin bild av EU som en konspiratorisk sammansvärjning som är styrd av ondskefulla kapitalister. Det är genom EU som Europa kan ta itu med flyktingkrisen.

Publicerat av

9 reaktioner till “Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt har så rätt och så fel.”

 1. Förstår faktiskt inte hur man kunde ta in Jonas Sjöstedt. 94,28% röstade inte på hans parti och politik, så han företräder knappast någon stor del av Sveriges medborgare.

 2. Du menar alltså att Europas länder inte kan ta ansvar och agera gemensamt i den här eller liknande frågor utan EU??? Har du läst historia överhuvudtaget? Eller är det bara ditt sedvanliga glöpande över Sjöstedt? EUs beredskap mot flyktingkrisen liknar ju förövrigt mest ett dåligt skämt!

  1. EU är det redskap vi har. Har du själv läst historia? Har du något bra exempel på perioden före EU där Europas länder har tagit ett gemensamt grepp om en flyktingvåg?

 3. Denne Sjöstedt .. står i Agenda-studion o säger att "muslimer är som du o jag " — ingen snabb
  kontring som borde vara hur självklar som helst " det får stå för dig" — nej inte. Det uppskruvade tempot och chansen från programledarna att snabbast möjligt byta fokus , om igen när det börjar brännas.
  Dansken Mikael Jalving är en "superstar" men fick löjliga någon minut. Sanningen ska inte fram
  det är så tydligt. Heja Danmark högre i tak.
  Sjöstedt saknar kommunismen …

  1. Ja, jag anser att muslimer är som du och jag. Eller som Fredrik Segerfeldt sade i en interjvu i NA i helgen. Om en promille av muslimerna i Sverige är svin, så är en promille av oss som är födda i Sverige också svin.

 4. Bra att det kommer studiemotiverade med lite annat perspektiv än marginal förverkligande, bra påminnelse till dom som utövat minoritets styre i debatten.
  Se hur verkligheten kom till Hallsberg, plötsligt blev färgen på mattan till kommunhuset mindre viktig,

 5. Det finns väl en skillnad i vad som praktiskt går att genomföra i nuet? Ska Vänsterpartiet prioritera kampen mot de "ondskefulla kapitalisterna" som kontrollerar EU istället för den akuta hjälpen till hundratusentals flyktingar som lämnar de krig samma kapitalister tjänar grova pengar på genom vapenförsäljningen till de stridande? Svaret är givet för varje vänsterpartist idag. Var sak har sin tid. Ambulansen väntar inte på att olycksoffret på motorvägen ska friskna till av sig själv. Den rycker ut.

 6. Det är en mycket liten andel av flyktingarna som tar sig till Europa. Och det är en ännu mindre andel som tar sig till EU. Just nu är det kvalifierad majoritet i EU för bindande kvoter för flyktingar. Och det som diskuteras är 120 000. Sedan tidigare finns utfästelser om 40 000. Men på dagordningen står också en rad åtgärder i Syriens närområde. Migrationsministrarna träffas i morgon. Stats- och regeringscheferna träffas på onsdag.

 7. Det är lite märkligt detta att man måste vara för EU för att överhuvudtaget kunna ha en åsikt om vad organisationen borde göra. Någon liknande begränsning finns inte i motsatta riktningen: EU-vänner brukar få vara kritiska utan att omedelbart avkrävas ett utträdesbesked. Om redaktören ursäktar tycker jag att detta har börjat bli en ganska vanlig liberal ståndpunkt. Man måste liksom ansluta sig till den liberala grundsynen på en fråga. Om man inte gör det kan man inte räkna med att få diskutera den – då har man "inte tagit tag i frågan":

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *