Greklands ekonomi växer faktiskt!

Alexis Tsipras får sitta kvar som premiärminister i Grekland, men med en helt ny agenda. Han har nu vunnit valet efter att ha gått med på ytterligare nödlån och åtgärdsprogram för den grekiska ekonomin. Min bedömning är att han vunnit av två skäl: 1. Han hör inte till det etablissemang (Konservativa Ny Demokrati och socialistiska Pasok) som under årtionden låtit Grekland glida ner i ett träsk av skulder, byråkrati och korruption. 2. Han har varit en minst sagt tuff förhandlare – jag skulle till och med säga på gränsen till ansvarslös. Grekland förlorade tid på det politiska spel som bedrevs före valet – och Tsipras gav väljarna intrycket att landet skulle kunna strunta i sina långivare.

Nu hör vi debattörer tjata om att åtstramningspolitiken varit misslyckad. Den bilden vill jag nyansera. Har Grekland hanterats alldeles för hårdhänt? Ja, det tror jag de flesta nationalekonomer håller med om. Men det som hänt är att Grekland har fått den ena miljarden efter den andra för att grekiska staten inte har haft råd att betala sina räkningar.

Misslyckat? Nåja, budgetunderskottet är nu nere på 3,5 procent av BNP. Förra året var underskottet över 12 procent. Och för första gången på flera år växer Greklands ekonomi. Men mycket reformer återstår. Och då menar jag inte i första hand åtsramningar utan strukturreformer som gör att det blir lättare att starta företag, bättre skatteindrivning med mera.

Publicerat av

5 reaktioner till “Greklands ekonomi växer faktiskt!”

  1. Det finns en nyliberal tes som säger att evig tillväxt visst är möjligt – man behöver bara skicka ett lands finanser ner i avgrunden då och då, se till att det fattigaste flertalet får betala hela räkningen och sedan casha in på den återhämtning som trots allt följer på en sådan krasch. Grekland stämmer väl inte helt in på detta eftersom färden ner mot avgrunden faktiskt hann hejdas något av en regering som satte sig på tvären. Men att landet uppvisar en liten tillväxt nu handlar mer om den beskrivna pendeleffekten än att processen skulle ha varit nyttig för det. Det som är intressant nu är om uppgången kommer folket (= betalarna) till dels eller om de som tjänar pengar på sådana här saker vill skicka ner landet i djupet igen.

    1. Vändningen skedde före valet som förde förde Tsipras till makten. Den hotades av det osäkra läge som uppstod när de grekiska bankerna tvingades stänga som en följd att regeringens omedgörlighet.

  2. Hahaha, ja släng in ett par hundra miljarder i nödlån, ( läs gåvor), i vilket europeiskt land som helst, så ska du se att tillväxten tar fart!! Men det blir nog tuffare i Tyskland och Frankrike, när storbankerna skall ta ut facit för sina megastora avskrivningar på kunderna. Men så långt tänker säkert inte en "politisk" journalist.

  3. Bra, då kanske det framöver ej behövs pumpas in fler stödmiljarder i en vad man kan tro lite misskött ekonomi !

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *