Ungern vid skamvrån – men inte på grund av taggtråden

EU-kommissionen inleder en utredning mot Ungern, för att se om landet har brutit mot EU:s regler. EU har regler om människors rätt till asyl. Och EU har regler om att människor ska behandlas värdigt när har lämnat in sin asylansökan.

Men nu gäller det att hålla isär olika frågor. Vi kan naturligtvis göra det till en symbolfråga att Ungern har satt upp stängsel och taggtråd vid sina gränser. Men det är i sig inget brott mot EU:s regler. Det är tvärt om så att varje land  som har en yttre gräns (alltså en gräns mot ett icke EU-land) har en skyldighet att övervaka sina gränser.

Men det måste finnas öppningar i taggtråden. Inte bara för att asylsökande ska kunna utöva sin rätt att söka asyl, utan också för att medborgarna i exempelvis Serbien ska kunna resa in i EU. Den ungerska polisen anklagas också för att ha satt in tårgas mot barn. Den ungerska versionen är att barnen användes som ”mänskliga sköldar”. Det är ett påstående som ifrågasätts av UNHCR.

 

Publicerat av

2 reaktioner till “Ungern vid skamvrån – men inte på grund av taggtråden”

  1. "Mänskliga sköldar" har blivit ett standardargument varje gång något land vill ursäkta militärt eller polisiärt övervåld. Det är behändigt, man behöver inte bevisa det utan kan nöja sig med att låta ord stå mot ord och göra det till en tolkningsfråga. Det ska bli intressant att se vad den ungerska högerregeringen kommer att göra av sin självpåtagna roll som Europas fähund.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *