Slovakien stämmer EU – men förlorar sannolikt

Slovakiens premiärminister Roberto Fico säger nu två saker. 1. Slovakien kommer att stämma EU inför EU:s domstol. Lite oklart vad han menar. Men rimligtvis måste den slovakiska regeringen då stämma Europeiska unionens råd, alltså ministerrådet, som nu har beslutat om bindande kvoter för flyktingar. 2. Roberto Fico säger att den slovakiska regeringen kommer att vägra följa beslutet om fördelning av flyktingar så länge han sitter vid makten.

Men då sätter han sig själv i en märklig sits. Slovakien har all rätt att stämma ministerrådet, om den anser att beslutet som tagits skulle strida mot fördraget. Men jag har mycket svårt att tro att domstolen skulle gå på den linjen. Och det ögonblick som den slovakiska regeringen lämnar in en stämning till EU:s domstol, så säger regeringen också att den erkänner EU:s rättssystem. När den slovakiska regeringen förlorar domstolsförhandlingen, så blir det ombytta roller. Då kan EU-kommissionen stämma Slovakien. Och då har domstolen redan gått igenom ärendet – och sannolikt konstaterat att beslutet har gått till på rätt sätt.

Det enda Slovakien möjligen kan uppnå är att förhala ärendet. Fast det leder också till att landets position i EU försämras inför andra förhandlingar.

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *