Är det någon som hugger händerna av tjuvar i Vivalla?

Jarosław Kaczyński är en tidigare polsk premiärminister. Han leder ett ultrakonservativt parti som kallar sig för ”Lag och rättvisa”. Han hävdar faktiskt att det råder sharialagar i Oxhagen och Vivalla. Det skulle innebära att tjuvar får händerna avhuggna med mera.

Det är naturligtvis inte sant. Det är, som den liberale debattören Johan Norberg påpekar, som i en viskningslek. Någon säger någonting – och så förvandlas det på vägen. Jag har vid flera tillfällen skrivit om Rikskriminalens rapport från 2014. Den säger att det finns 55 bostadsområden i Sverige där kriminella gäng har fått ett alltför stort inflytande. För detta har jag kritiserat polisen. Oxhagen och Vivalla är två av de områden som nämns i rapporten.

Med viskningsleken är det ju så att saker och ting förändras på vägen. Det började talas om ”no go-zoner”, alltså områden där inte ens polisen vågar sig in. Så är det bevisligen inte. Jag råkar nämligen bo så att jag då och då cyklar genom både Vivalla och Oxhagen. Och visst arbetar polisen både i Vivalla och Oxhagen. Har någon missat det NA skrivit om polisen Fredrik Malms arbete i Vivalla, exempelvis?

Sedan har det dykit upp uppgifter om att tjejer kan råka ut för obehaglig uppmärksamhet om de till exempel inte bär hijab. En obehaglig blick, nån småkriminell idiot som har fått för sig att han ska försvara ”islamiska värden” genom att säga otrevliga saker. Sådant är fel. Men det är inte detsamma som att det råder sharialagar i området.

När uppgiften sprids till Polen så tar förvrängningen ytterligare ett steg. Där kan högernationalisten Jarosław Kaczyński hävda att det råder Sharia-lagar i Vivalla och risken är förhållandevis liten att någon åker till Vivalla för att kolla uppgiften. Med Sharia-lagar brukar vi ju mena att man hugger händerna av folk, förbjuder ränta med mera.

Johan Norbergs artikel kan du läsa här.

Publicerat av

Lars Ströman

30 reaktioner till “Är det någon som hugger händerna av tjuvar i Vivalla?”

 1. Oroväckande är också etablerade mediers och journalisters roll i den där typen av ryktesspridning. Som Norberg påpekar var det SvD:s Per Gudmundson som bidrog till att ge ett uttryck som no-go-zoner fotfäste. Vissa tidningars ledarsidor har ju börjat driva tesen "om inte folk får läsa främlingsfientliga åsikter hos oss läser de ännu främlingsfientligare åsikter i alternativmedierna istället". Detta något märkliga sätt att resonera lägger grunden för en förskjutning av verklighetsbilden. Rasistbloggarna är enkla att avfärda, men när erkända journalister och skribenter adopterar samma retorik och tolkningar behöver man inte vara en ultrakonservativ polack för att börja tro att det ligger något i dem.

 2. Du har så fel Ströman..jag känner många poliser..brandmän och ambulansförare..jag vet ju vad dom säger
  när inte tidning eller kamera är på..likaväl som du vet att politiker säger en sak framför kameran och kan säga tvärt i mot privat.

  1. Så du menar att Sharialagar tillämpas i Vivalla: Ränteförbud, avrättning med halshuggning, avhuggning av händer på tjuvar?

 3. Finns en intressant artikel idag i Svd av Ivar Arpi som behandlar no go zones och det tilltagande grova våldet samt Lars Strömans mantra om att dödliga våldet minskar. Läs den och bedöm vem vi ska tro mest på Ströman eller Arp?

  1. Ivar Arpi antyder bland annat att orsaken till minskningen av dödligt våld skulle vara att sjukvården blivit bättre på att behandla skador. Svar: Nej. Brottsförebyggande rådet har kommit fram till att det inte räcker som förklaring. En annan detalj som Ivar Arpi hoppar över är att en mätare på grovt våld är de skador som sjukvårdens akutavdelningar rapporterar. Och trenden är det det är färre människor som kommer in med skador som sjukvårdens personal bedömer beror på misshandel. Brottsförebyggande rådet bedömer att antalet fall av misshandel har minskat svagt under de senaste åren, enligt en analys som publicerades tidigare i år.

 4. Det var väl inte så länge sedan, som önskemål om Sharia-lagar skulle gälla i vissa stadsdelar med övervägande muslimsk befolkning, för att slå vakt om olika religösa och kulturella traditioner, är det fortfarande aktuell eller är förslaget lagt på is.

 5. Nu tror jag ströman är lite fel ute när han kritiserar polisen för no go områdena som uppkommit mej veterligen så är det politiska beslut som är orsaken till den uppkomna problematiken.Polisen har bara det otacksamma jobbet att försöka hålla ordning i eländet.

 6. Hugger av händer ? Nej förmodligen inte, bara lite oskyldiga skjutningar förekommer väl ibland och lite busig stenkastning mot bland annat väktare som ronderar i verklighetens Vivalla deras hundar och bilar men det är naturligtvis inget att bry sig om eller skriva om eftersom de som gör något sådant inte kan rå för det de gör utan det är antagligen någon annans fel ! Tror man nu inte på detta om väktarnas arbetssituation så är det bara att att prata med dem om man nu vill höra talas om något negativt angående Vivalla. Läste att Vivalla centrum återigen ska byggas om och då får man hoppas att allt blir bra på alla sätt och vis i detta alltid så omtalade område !

 7. LOL

  Nytt lågvattenmärke av personen bakom denna propaganda.

  Polisen tog inga fortkörare i morse så ingen körde för fort…
  Inga cykelolyckor i morse då ingen besökte sjukhuset….
  Inga sharialagar i vivalla då ingen fick handen avhuggen….

  Ja ni ser säkert likheten i ovan exempel och denna ledares totalt värdelösa argument.

 8. Det är en hel del märkligheter i denna artikel. Bland annat no-go-zoner. Det som kallas no-go-zoner är väl de områden i storstadsregionerna där polis tvingas skicka minst två enheter för att skydda varandra från bakhåll och attacker från sten- och brunnslockskastande individer. Det är inte troligt att någon polsk politiker eller viskningslek hittat på dessa zoner. Det finns inte 55 no-go-zoner ännu men ordningsmakten har uttryckt oro för att de ska sprida sej ut i landet. De försvinner inte för att folk sticker huvudet i sanden och säger att "så är det bevisligen inte".

  1. Rikskriminalens rapport har refererats felaktigt, inte minst på nätet och även av etablerade debattörer. Du har rätt. Där nämns inte några "no go-zoner".

 9. Om utvecklingen fortsätter som den gör är det ju inte långt kvar. Men rätt ska vara rätt så vi får väll enas om att det i alla fall råder en så kallad växande "sharia kultur" i områdena?

 10. Kommer Du inte ihåg att ett motsvarande påstående, som Du gör i rubriken, gjordes om hedersmord innan det första inträffade i Sverige?

  1. Jag har faktiskt aldrig hört någon seriös debattör förneka risken för hedersmord. Däremot kan det diskuteras om samhället alltid har tagit det på allvar. NA har skrivit om den problematiken i flera olika omgångar.

 11. Sharia eller inte, det finns större frågor. Tex. är inte Vivalla självförsörjande vilket är minst ett lika stort problem.

  Jag kommet skratta om några år när arbetslösheten är 30% och skatterna är högre än någonsin. Då kommer många avundsjukt titta på Ungern och fråga.varför det gick så fel för Sverige. För många är minnet kort.

  1. Arbetslösheten är lägre i Sverige än i Finland, trots hög invandring. Och sysselsättningen i Sverige är bland de allra högsta i Europa. Det är ett bättre begrepp än arbetslöshet.

 12. De som föredrar sharialagar i Vivalla och Oxhagen reser väl och strider för IS och får där ytterligare lärdom om dess avarter.
  När dessa personer återvänder till Sverige är de säkert ytterligare inlärda och kommer att vidarebefordra sin lärdom.
  Därför skall de vägras att återvända till vårt land.

 13. Det vi kan komma ihåg är att det är ca 15 år sedan en muslims riksorganisation begärde att få införa sharialagar i Sverige. Tanken var att de muslimer som ville skulle kunna dömmas enligt sharialagar. Begäran avslogs.

  1. Det är alltid svensk lag som sätter gränsen för vad som är tillåtet och inte tillåtet. Men om vissa shariaregler kan tillämpas inom ramen för svensk lag så är det okej. Men då måste det handla om överenskommelser människor emellan, inte en domstol. Det har till exempel förekommit att kristna organisationer upprättar egen "abortrådgivning" där de säger till kvinnan att hon behåller barnet. Ja, det är okej, så länge som det är en del av det civila samhället och inte förväxlas med staten.

 14. Är det vad som krävs?

  Hur sjukt är det?

  Är det inte tillräckligt illa som det är?

  Jag vill säga att med svenska mått är det fruktansvärt illa.

  Hur kan denna skrämmande utveckling som pågår resultera i total blindhet!

  Hur kan man acceptera dagsläget ens?

  Tror knappast att polisrapporten är det minsta överdriven, skriven av de som dagligen jobbar i sk-ten.

  1. Hallå, om du läser texten så ser du att den utgår från polisrapporten. Det är en nationalistisk politiker i Polen som förvränger den.

 15. "Sedan har det dykit upp uppgifter om att tjejer kan råka ut för obehaglig uppmärksamhet om de till exempel inte bär hijab. En obehaglig blick, nån småkriminell idiot som har fått för sig att han ska försvara ”islamiska värden” genom att säga otrevliga saker. Sådant är fel. Men det är inte detsamma som att det råder sharialagar i området"
  ———————-

  Stopp, stopp, nu får det väl vara dags att öppna ögonen och stänga både plånbok och gräns!
  Alla de "utländska" tjejer som som klär dig västerländskt är ekonomiska flyktingar/invandrare.
  Alla övriga i lakan/tält är tvingade.

  Och hallå!.."dykt upp".."nån småkriminell idiot"?,….hur många har rest från Örebro och hur många bor kvar,…….nu undrar jag på riktigt!,..alla extremister syns inte förutom på deras kvinnors kläder och då finns det många i bara Örebro.

  Hur många träningstillfällen har jag inte sett "storebror" följa med och bevaka lillasyster.
  Varför måste kvinnor i Sverige ha egen badtid och dessutom lakan på sig?

  NA kan väl "rigga" en svensk "utmanade" klädd tjej och på med dold kamera som gjordes i Rosengård.

  Lägg nu ner debatten om att Vivalla är "inte så farligt" eller illa, inse att det är katastrof och tillsätt genast åtgärder och sluta tramsa med några "snackvärdar".

  Det behövs en polisfilial med dygnet runt bemanning som enda resurs, kom inte och säg att det provocerar, det är kriminella "idioter" som skall tyglas, låsas in eller utvisas.

  1. De flesta människor i Vivalla är, liksom i Varberga, Brickabacken, Markbacken och Oxhagen, laglydiga och hyggliga människor.

 16. Vi har inte de resurser som krävs för att rätta stavfelen. Vi gör en snabb bedömning om inlägget är publicerbart eller inte. I förekommande fall svarar vi.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *