Fredspris till Tunisien – arabvärldens första demokrati

Nobels fredspris går till nationell dialoggrupp i Tunisien. Det är ett välförtjänt pris.  Det var i Tunisien som den arabiska våren inleddes. En grönsakshandlare brände sig själv till döds i protest mot de korrupta myndigheterna. Varken USA eller länderna i EU förstod vidden av det som hände. Snart hade regeringarna i tre länder störtats. Medan revolutionerna i Libyen och Egypten slutade i katastrof, så tog Tunisien en annan riktning.

Den nationella medlingskvartetten, som får Nobelpriset, hade en roll för att se till att utvecklingen i Tunisien blev fredlig. Den urartade inte i inbördeskrig. I dag betecknas Tunisien som ett fritt land av den amerikanska organisationen Freedom House.

Jag är lite förvånad över att västvärlden inte tagit fasta på den positiva utvecklingen i Tunisien. Landet förtjänar allt vårt stöd. En demokratisk utveckling i länderna i Mellanöstern är det säkraste sättet att uppnå fred och säkerhet på lång sikt. Demokratier startar inte krig mot varandra.

Publicerat av

Lars Ströman

8 reaktioner till “Fredspris till Tunisien – arabvärldens första demokrati”

 1. Så det är därför vissa länder varnar sina medborgare att semestra där , du har stenkoll som vanligt , Ströman

   1. Herregud Lars – kan du inte komma med något bättre än " inte till turistorterna" ? Jag tycker faktiskt synd om dig. Skärpning. Det är för enkelt och brist på logik.

    1. Kan du inte komma med något bättre? Jag citerade UD:s resråd. Tycker du att de är felaktiga får du väl vända dig till dem. Eller argumentera i sak.

 2. Nu snackas det om humanitär katastrof och krisläge i Sverige och om att alla samhällets resurser och alla departement ska samverka för att ta emot flyktingar. Flyktingarna i sig kan i år bli tydligen bli fler än 150 000, ingen vågar längre ge någon mer exakt siffra. Vad var det du sa i våras Ströman? 75 000? Ligger kostnaderna för mottagandet fortfarande runt 45 miljoner?
  Fast det är väl bara välutbildade människor som kommer vara i arbete inom några veckor så vad är problemet egentligen?
  Det var väl det här vi ville med öppna hjärtan och en generös asylinvandring?
  Dessutom har jag hört väldigt många gånger att Sverige har en åldrande befolkning och att detta behövs för att åldringarna ska kunna få pension, desto fler som kommer desto bättre? Eller hur fungerar det Ströman?

  1. Jag har aldrig talat om 45 miljoner, däremot om 45 miljarder. Självklart ökar kostnaden när det kommer fler flyktingar.

  1. Jag har inte skrivit något om "vanliga orter". UD skriver så här: "Med anledning av säkerhetsläget avråder Utrikesdepartementet tills vidare från alla resor till gränsområdena mot Libyen och Algeriet, undantaget turistorterna vid medelhavskusten. Utrikesdepartementet avråder även från alla resor till nationalparken Jebel Chaambi."

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *