KD och Decemberöverenskommelsen

När nu Kristdemokraternas ombud på rikstinget röstade nej till Decemberöverenskommelsen, så hade de två olika nej-alternativ. Den ”mjuka” varianten talade om att agera tillsammans med de andra allianspartierna. Den tuffare varianten var att partistyrelsen får i uppdrag att avsluta Decemberöverenskommelsen.

Nu är de tre andra allianspartierna som avgör överenskommelsens framtid. De kan säga att alliansen ska hålla ihop till varje pris – och lämna överenskommelsen. Men då har Anna Kinberg Batra ett problem om hon vill vara statsministerkandidat i nästa val. Då är beskedet att en överenskommelse gäller i mindre än ett år. De kan också välja att stå fast vid överenskommelsen. Det är ju fortfarande så att den största partikonstellationen i riksdagen ska få igenom sin budget, enligt överenskommelsen.

Vad är alternativet till Decemberöverenskommelsen? Lars Adaktusson sade på rikstinget att det är att förhandla med exempelvis regeringen. Då skulle KD ta initiativ till en blocköverskridande överenskommelse. Blir det en sådan överenskommelse skulle då KD rösta ja till regeringens budget.

Ännu en spännande politisk höst i Sverige.

Publicerat av

Lars Ströman

7 reaktioner till “KD och Decemberöverenskommelsen”

 1. Det som gäller den ena dagen gäller inte den andra. Aldrig har vi väl haft så svaga politiska konstellationer och partiledare som nu. Detta dribblande fram och tillbaka gynnar bara SD.

 2. Demokrati i all ära men hur kan ett parti med runt 3,2% väljarstöd kunna orsaka liknade uppståndelse?
  Alltså nästan minsta partiet,…..
  Är det överhuvudtaget någon som kan svara på vad som händer nu?
  Novus sept:
  M 23,1 (-0,2)
  FP 4,9 (-0,3)
  C 6,0 (-0,7)
  KD 3,2 (-0,1)
  S 26,5 (+1,4)
  V 6,7 (-0,6)
  MP 5,9 (-0,8)
  SD 20,8 (+1,4)
  FI 2,1 (0)
  Annat 0,8 (-0,1)

  M+FP+C+KD 37,2 (-1,3)
  S+V+MP 39,1 (0)

  Jag kan stundtals tycka att extraval/nyval vore den enda lösningen för att folket skall kunna komma till tals, det behövs en "markering" för våra folkvalda att kanske tänka om och börja samarbeta för vårt lands bästa.

 3. Spontant vill man tro att SD är de verkliga vinnarna när DÖ fallit, men finns det annat än förlorare? S och MP tvingas nu till förhandlingsbordet, Allianspartierna förefaller var för sig ha delats upp i olika falanger (upprätthåll DÖ vs. avliva DÖ) och kan få det nog så jobbigt inbördes framöver. V har haft sötebrödsdagar och fått igenom både det ena och det andra utan att i realiteten vara annat än ett stödparti åt regeringen – är dessa dagar till ända? SD, slutligen, lär knappast få mer att säga till om nu än tidigare.

  Vem eller vilka, rent objektivt sett, tjänar _egentligen_ på att DÖ nu avlivats men i praktiken tillåts leva vidare via konstgjord andning i respirator?

 4. Det här är det bästa som hänt Sverigei och vår nuvarande lekstuga,och som är livligt påhejade av mediakåren.Man har satt demokratin ur spel.massinvandringen börjar nu ge effekt på all social verksamhet,och ingen bryr sig,Inte ens media.Hoppas nu förhållande i Sverige återgår till det normala igen,med demokrati.Det som jag saknar hos mediafolk och politiker är ekonomisk kunskap.hade dessa en susning om ekonomi så borde de kunna räkna ut att Sverige går mot statskonkurs.Vi människor är ju utarbetade redan i 60-årsåldern och nu vill våra politiker att vi skall arbeta till 70,varför? Orsak ekonomin förstås.Jag förstår mycket väl politikers och mediamänniskors tankar,då är människorna så gamla och kommer troligen att avlida och ingen pension behöver betalas ut,.det är ju samma med äldrevården blir uslare och uslare.Det senare är nog politikers avsikt.Förläng inte livet utan förkorta detsamma. Är detta den krassa verkligheten?

 5. Nog är det spännande alltid. Man kan fråga sig om nu KD:s partiledning ansåg DÖ vara av största vikt – varför ställde man då inte kabinettsfråga. Motståndet mot DÖ har varit mycket stort inom främst KD och M, men även i väljarkåren ser man med misstänksamhet mot denna överenskommelse. Vad som händer nu är svårt att sia om – men troligen kommer SD att begära misstroendeomröstning. Om detta blir verklighet kommer SD och kanske KD att rösta för och övriga Allianspartier att lägga ned sina röster. Regeringen sitter kvar med sitt stöd från V. Men framtiden är mycket allvarlig för Regeringen och vi kan inte utesluta ett nyval inom något år eller så. Det finns trots allt alternativ. Regeringen kan nu bortse från V och söka stöd för sin politik hos andra. En regeringsombildning är inte heller utesluten och då en regering med ett eller flera i alliansen. Själv skulle jag i det nu uppkomna läget föredra en S+M regering, men det lär vi nog få vänta på. Om Alliansen fortsättningsvis vill hålla ihop bör Sverige gå över till majoritetsval. Ett sådant valsystem skulle ge en stabilare politisk situation och med all säkerhet marginalisera populistiska och främlingsfientliga partier. Men helt säker kan man aldrig vara i det öppna demokratiska samhället.

 6. "Ännu en spännande politisk höst i Sverige." Tycker Herr Ströman att en kostsam, käbblande, "spännande" politisk höst är vad vi behöver i nuläget?? Man ser rätt tydligt vad ni journalister prioriterar mest, rubriker går före resultat!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *