Striden om kontanter

Det är intressant att läsa kommentarerna till dagens ledare om bankernas hantering av kontanter. När jag skriver detta finns det två huvudopponenter.

Den ena är Tyrone Waerner. Han ser nästan kontanter som en moralisk skyldighet:

”Jag ger mina barnbarn pengar i julklapp.De får 2000 kronor i 20-lappar,då förstår de vad pengar är.Skulle jag sätta in detta på ett konto,så är pengarna slut innan de satts in.Detta är att lära barn vad pengar är för något,och det är bra.”

På den andra sidan står Göran Wickström. Han skriver så här:

”Häften av alla tvååringar och 90 procent av alla sjuåringar i Sverige använder Internet och allt fler gamla människor detsamma. Det finns ca 7 miljoner smartphones i Sverige. Man kan betala bland annat via kort, autogiro, Internet och mobilnumret. Att i sådana tider ha kvar mynt som man började använda på 600-talet i Asien och sedlar som infördes på 1000-talet, är för mig häpnadsväckande.”

Vi kan ju fundera på hur misstänksamheten spreds när mynten introducerades. När människor förväntades sluta betala med potatissäckar och börja med mynt i stället. Bara en tanke.

Debatten om bankerna kontanthantering är naturligtvis inte slut med detta.

Publicerat av

Lars Ströman

En kommentar till “Striden om kontanter”

  1. I takt med att internet blir alltmer organiserat kriminellt, lär kontanterna finnas kvar så länge människorna gör det. Dagens barnsliga övertro på tekniken har snart ebbat ut. För faktum är, och har så varit, på internet är den kriminella sidan alltid först och störst. Porren ligger som etta, men organisationer med avsikt att länsa konton är på mycket starkt uppsving. Så att räkna bort kontanthantering är enbart enfaldigt. Men det visar tydligt vilka banker som värnar om en viss typ av kunder mest!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *