Viskningsleken – eller hur 40 öre blev två kronor

I förra veckan kom Sveriges kommuner och landsting med en rapport som säger att kommunerna skulle behöva höja skatten med två kronor, bland annat på grund av invandringen. Men det där ”bland annat” kan lätt försvinna. Lite som ”viskningsleken”, när ett budskap förvrängs. I dag skriver Dagens Industri i en ledare: ”I förra veckan meddelade Sveriges kommunera och landsting, SKL, att kommunalskatten måste höjas med i snitt 2 kronor för att klara flyktingkrisen.”.

Exakt så här står det i den rapport från SKL som Dagens Industri åberopar:

Kraven på kommunernas och landstingens verksamhet beräknas år 2019 bli 1,5 procent större med den nya befolkningsprognosen jämfört med den befolkningsprognos som låg till grund för föregående Ekonomirapport.Det motsvarar ökade kostnader på cirka 17 miljarder kronor detta år. Samtidigt beräknas den uppjusterade befolkningsprognosen ge ett tillskott på knappt 1 procent till skatteunderlaget, vilket höjer skatteinkomsterna med omkring 7 miljarder kronor. Det kvarstår därmed ett glapp på 10 miljarder kronor mellan ökade kostnader och ökade intäkter för kommunsektorns del. Om detta glapp täcks via höjda skatter motsvarar det en sammantagen höjning av kommun- och landstingsskatten med drygt 40 öre.”

Nu ska det också sägas att uppskattningen 40 öre bygger på tidigare prognoser – och att flyktingströmmen i själva verket kommer att bli större än vad man beräknat i rapporten. Det ingår i helhetsbilden. Men när en tidning som Dagens Industri citerar en rapport på ett felaktigt sätt förtjänar det att påpekas.

Publicerat av

Lars Ströman

8 reaktioner till “Viskningsleken – eller hur 40 öre blev två kronor”

  1. Det kan du naturligtvis göra. Men gå då till källan. Rapporten från SKL. Jag har gett ett direkt citat från den i bloggen.

 1. Örebro kommun och landsting höjer ju redan med 1 krona,frågan hur mycket det blir mer? Det kommer att bli mer,garanterat med så dålig ledning både i kommun och landsting.Man vet inte vad rationalisering är för något.Jo när det gäller omsorgen då dras det ner helt osannolikt,men det är så svaga grupper så det bryr inte våra lokala politiker sig om.

 2. Jag tror att kommunerna på grund av bl lycksökande från bl Afrika samt därtill kommande anhöriginvandring till det förlovade landet i Norden kommer behöva höja skatten mellan 40 öre och 40 kronor.Nu är det dags för en ny värnskatt för alla höginkomsttagare säg 5% dags visa medmänsklighet för det här är bara början på ett gigantiskt försörjningsåtagande 7 partier i riksdagen har ålagt Svenska folket att genomföra.Hur kunde det bli såhär,

 3. Ströman du brukar ju alltid påpeka att du visst skriver om vänsterextrema och granskar dom lika mycket som extremhögern.
  Nu har du chansen att bevisa detta, för idag inleds rättegången mot 14 idioter från AFA och RF.
  14 personer med "vanliga" arbeten som fritidsledare och säljare, ska nu straffas för sina handlingar, precis som nazisterna hoppas jag dommen blir hård och att arbetsgivare inser vad det här är för människor. Tänk att ens barn hateras att detta patrask!?!?!? Vilka förebilder.

  Det har inte kommit ut än men det är väl lågoddsare om de även är aktiva i Vänster eller miljöpartiet, om det nu är så är det ju en stor skandal eller hur Ströman. Denna våldsretorik är enligt mig mycket grövre än den sk järnrörsskandalen.

  Om det blir en fällande dom utgår jag från att NA postar namn och partitillhörighet och gör ett stort repotage om extremvänstern, dess medlemmar, bakgrund och sympatisörer.
  Läste även att en riksdagsledamot sparkade en polis i huvudet men det verkar inte intressant??
  Hoppas ingen SDare åker fast för fortkörning eller anmäler fel pappadagar under tiden för då förstår jag att det är högpririterat och måste stå på förstasidan.

  1. 1. Tråkigt att du inte läser NA. Då hade du känt till att jag har skrivit om både Afa och Revolutionära fronten. 2. Dina antaganden att de skulle ha kopplingar till Vänsterpartiet och Miljöpartiet är rena spekulationer. Du har ingen som helst grund för dina påståenden. Vänsterpartiet har uteslutit medlemmar som uttryckt sympati för Revolutionära fronten. 3. Om det skulle visa sig att någon av dem är aktiv i ett etablerat parti, så menar jag att det har allmänt intresse, åtminstone för den lokaltidning där de är aktiva. Och vi namnpubliceringar i samband med att V uteslöt medlemmar i Örebro som uttryckt stöd för RF.

 4. Om alla kommuner ska höja skatten kommer då t.ex, Danderyd och Lidingö skänka sitt skatteöverskott till t.ex. Ljusnarsberg och Hultsfred? Eller är det bara de kommuner som är överbelastade med flyktingar som ska höja sina skatter?

  1. Det finns ett kommunalt skatteutjämningssystem som innebär att Danderyd betalar till kommuner som Ljusnarsberg. Regeringen vill nu också höja ersättningar till kommuner som tar emot flyktingar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *