Flyktingkris och slipsdag i EU

Det är en spännande vecka i Bryssel. Ämnen som diskuteras i parlamentet är bland annat hur flyktingkrisen ska tacklas, hur européers privatliv ska skyddas mot övervakning och hur ekologisk mat kan märkas bättre – för att inte tala om en het debatt om hur rekrytering av unga till IS ska kunna stoppas och motverkas. Som sagt, en spännande vecka.

Dessutom pågår Open Days för fjortonde året i rad. Lokalpolitiker och regionala aktörer från EU:s medlemsländer samlas i Bryssel för att under några dagar dela erfarenheter och knyta nya kontakter, mingla och lotsas runt i händelsernas centrum. Under Open Days förs även en viktig diskussion om byråkrati och onödigt administrativt krångel, som ofta sätter käppar i hjulen för regionala entreprenörer som vill ansöka om medel från EU:s utvecklings- och investeringsfonder.

Med det sagt. Det är inte alltid livsviktiga frågor som avhandlas i EU:s högkvarter. I maj lämnades det in ett förslag till resolution, ja vi kan helt enkelt kalla det för ett slipsdagsförslag, till parlamentet. Anna Maria Corazza Bildt (M) var en av dem som stod bakom förslaget om en officiell slipsdag i Europa. Motiveringen?

I århundraden var kravatten och slipsen karaktäristisk för européerna och för folk med europeisk mentalitet och europeiska värderingar, och med tiden blev den också en symbol för europeiskt mode.

Och…

Slipsen är en symbol för värdighet och högtid, respekt och självförtroende, framgång och diplomati.

 

Det är långt mellan högsta och lägsta punkt i EU.

 

 

 

 

 

 

 

Publicerat av

Evelyn Schreiber

3 reaktioner till “Flyktingkris och slipsdag i EU”

  1. Ja, EU lägger sig verkligen i allt.
    Från det största till et minsta vill de bestämma över medlemsländerna och deras invånare.

  2. Fniss. Ja, men det verkar vara en hel del kroater bakom det där resolutionsförslaget. Kroatiens mig veterligen enda, men inte obetydliga, bidrag till modevärlden är just kravatter – som sedan blev slipsar. Jag förmodar att de vill sätta lite nationell prägel på den europeiska gemenskapstanken. Corazza Bildts vinkel på det hela är dock svår att sia om. Hon kanske bara letar nya viktiga frågor att gå till storms för efter den om det svenska snuset.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *