Jimmie Åkesson vill …. Ja, vad vill han?

Jodå jag vet. Jimmie Åkesson vill minska invandringen. Helst totalstopp. Och det kan han säga i den ena riksdagsdebatten efter den andra. Men så fort någon ställer frågan ”hur” blir Jimmie Åkesson svarslös. De andra partiledarna har just börjat ställa frågan ”hur”. Vilka beslut vill Jimmie Åkesson att riksdagen ska fatta? Jag hörde hela partiledardebatten. Jimmie Åkesson har svårigheter att ens vara med i debatten, just på grund av att han inte kan svåra på några detaljerade frågor om ”hur”.

Sverige har anslutit sig till Genèvekonventionen. Så vitt jag vet vill inte ens SD att vi ska frånsäga oss det åtagandet. Vi har alltså en skyldighet att 1. låta personer söka asyl och 2. att ge asyl åt personer som har en ”välgrundad fruktan” för förföljelse på grund av politisk eller religiös åskådning, etnisk tillhörighet med mera.

EU har dessutom ett antal lagar som reglerar flyktiginvandringen. Enligt EU:s regler ska vi inte bara ge skydd åt dem som har rätt till skydd enligt Genèvekonventionen, utan också om personen riskerar dödsstraff, tortyr mm.

Vi skulle naturligtvis kunna verka för att EU upphäver den lagstiftningen, vilket inte ens SD:s favoritland Ungern har krävt. Men en sådan process tar nog ett par tre år.

Någon gång sade Jimmie Åkesson att han vill slå vakt om första asyllandsprincipen. Alltså: andra EU-länder ska ta emot flyktingar, inte Sverige. Och första asyllandsprincipen är just EU-lag. Sverigedemokraterna vill lämna EU-samarbetet.

Jag är nu på väg till Bryssel. Där ska EU-länderna bland annat diskutera vad som kan göras för att förbättra EU:s yttre gränsskydd, förbättra förhållandena i flyktinglägren i närområdet och vad som kan göras mer för att få slut på konflikten i Syrien. Se där åtgärder som är på riktigt. Sverigedemokraternas förslag är bara låtsasåtgärder, som inte är genomförbara.

Publicerat av

Lars Ströman

33 reaktioner till “Jimmie Åkesson vill …. Ja, vad vill han?”

 1. Om du hade lyssnat på Tino på P1 igår så förklarade han att det inte finns några konventioner som säger att man inte får minska invandringen osv (tillsammans med andra professorer i studion). Det är helt ok att du hatar Jimmie och SD, men förvrid inte fakta i din vrede.

  1. Genèvekonventionen sägr att den som har en välgrundad fruktan för förföljelse på grund av politisk åskådning, ras, religion, etnisk tillhörighet mm ska beviljas asyl. EU:s lagstiftning innehåller dels ovanstående kriterier. Dessutom ska en person, enligt EU-lag, beviljas asyl om han eller hon riskerar dödsstraff, tortyr med mera. Det är bindande lagstiftning som 25 EU-länder är skyldiga att följa.

   1. Hehe, men de flesta av de 25 EU länderna följer ju knappast EUs lagstiftning. Det kan knappast ens du ha missat. Försök lev i verkligheten en smula!!

 2. En väldigt stor del av SD:s väljarunderlag tror att det finns en slags "flyktingkran" att skruva på. Att det någonstans och på något sätt finns fastslagna fördelningskvoter som Sverige liksom bara borde kunna säga nej till. För Åkesson & Co är diskussionen om hur alltså mycket riskabel, eftersom det skulle kunna leda väljarna på spåret att det faktiskt inte finns någon kran.

 3. Jag ska försöka förklara för dig Ströman, tror inte jag kommer lyckas men ger det ytterligare ett försök.
  SD vill minska invandringen, varför?
  Jo för den kostar det svenska samhället brutala mängde resurser och pengar, detta leder till det svenska samhällets sönderfall och nedmontering, den kan alla se, även du?. Det leder till ökade vårdköer, en skola utan behöriga lärare och till ett splittrat samhälle med väldigt segregerade områden med hög kriminalitet. Det leder till att vi i Sverige får det sämre, de som har det dåligt tidigare får det ännu sämre.

  Vi ska hjälpa andra! det är alla överens om, frågan är hur det ska gå till och att ta in så många flyktingar så det svenska samhället och ekonomi försämras är inte en bra väg att gå för vad leder det till? Jo alla får det sämre förrutom politiker och kanske en och annan journalist som tjänar så pass mycket så dom slipper bry sig.

  Det finns många sätt att minska antalet invandrare, ett är att inte ha väldens mest generösa bidragssystem där även människor som inte har rätt att stanna får massor av rättigheter som dom inte skulle kunna drömma om i sina hemländer. Ett annat är att ändra så att de som kommer får tillfälliga uppehållstillstånd, detta har redan bl.a. Tyskland.

  Du skriver att SD inte vill ta emot alls, det är möjligt att det är drömmen men det är inte deras politik utan dom vill fortfarande ta emot men minska mottagandet kraftigt, till kanske Finland, Danmark eller Norges nivåer. Följer inte Norge, Finland och Danmark reglerna? Men du Ströman vill ju inte disskutera deras politik utan mer den politik som du tror, tolkar och förvränger den till.
  Det finns bara en vinnare i allt detta elände som kommer drabba oss och och övriga världen och det är SD, ingen annan kommer vilja stå där och ta ansvar för hur Sverige ser ut och fungerar om några år tro mig.
  Ströman ser inga problem, politikerna ser inga problem, nej för när ni väl inser hur Sverige mår kommer det vara för sent. Men som höginkosttagare är det ju inget problem eller hur Ströman?
  För övrigt tycker jag nivån på ditt inlägg är under all kritik, direkt pinsam och jo jag såg också debatten, svarslös haha nej du Ströman knappast, mer att Löfven början känna sig instängd i ett hörn och i sin panik för att ta sig ut nu tar till alla medel han kan.

 4. Hej Lars ! Kan inte Du skriva i Na och berätta ? Hur är gången ? Flykting kommer till Europa . Skall registreras vid ankomst med namn och fingeravtryck. Blir då migrant och kommer till Sverige. Skall då alla som kommer hit registreras? Saknas id ? Kollas det ! Söker inte asyl ? Borde i alla fall registreras vilka som kommer hit ! Tycker att det krävs att Vi har lite koll ! Vad tycker Du ? Undrar Gerry M SD Lekeberg !

  1. Jag är verkligen ingen expert på det här. Men den asylsökande ska registreras i det första säkra asyllandet. Men i Grekland finns inget fungerande asylsystem. I Italien har det varit stora luckor. Därför kommer nu EU att upprätta mottagningscentraler i just Grekland och Italien.

 5. Nu är du väl ändå ute och seglar.Nu har ju EU anammat just den politik som SD förordar.Stoppa invandrar vid gränsen till EU och hjälp flyktingarna på plats.Det är ju ren SD politik.Nu tror jag i och för sig att det är försent.slussarna till EU är öppnade.just nu är det yngre män som kommer,Snart kommer även kvinnor och barn för att inte tala om de äldre.Det är synd att inte våra EU-politiker redan tidigare lyssnade på Jimmie Äkesson.Detta kommer självklart att drabba vård skola samt omsorg i Sverige.det märker vi ju redan idag.Vad skall han säga i detta inkompetenta gäng av likasägare,det är ett omöjligt uppdrag.Då är det bättre att hålla tyst,för vad hade de att komma med? INTET.

  1. Jasså, har du blivit EU-anhängare? Uppriktigt sagt: Att hjälpa på plats råder det ingen oenighet. Sverige har under lång tid varit en av de absolut största givarna till UNHCR. EU arbetar bland annat med att hjälpa på plats och att samarbeta mer med Turkiet. Men det är en hel rad med åtgärder som EU vidtar. Från räddningsoperationer i Medelhavet till förstärkt gränsskydd och omfördelning av flyktingar.

 6. Konstigt att Norge och Danmark kan begränsa antalet ankommande asylsökare. Är dom inte anhängare av Genèvekonventionen. Har såvitt jag vet inte anklagats för brott mot den. Ströman kan säkert förklara hur det ligger till?

  1. Varken Norge eller Danmark är bundna av EU:s asylregler. Norger är inte med i EU och Danmark fick igenom att undantag när det gäller asylreglerna. Men mycket handlar ju också vart de asylsökande väljer att vända sig. Det kan vi inte styra med några lagar. Därför anser jag att EU borde ha en permanent fördelningsmekanism. Men SD vill ju lämna EU.

 7. Vill SD verkligen stoppa all invandring? Publicera gärna källan till det påståendet.

  Borde inte Sverige följa lagen om första asyl-land? Och vad blir resultatet av det? Texten ger intryck av att första asyl-landsprincipen är något negativt eftersom SD tycker att lagen ska följas. Betyder det att du är emot den lag som EU har lagt?

  Frågan "hur" ställs även ofta om Sveriges möjlighet att hantera den nuvarande anstormingen av flyktingar. Jag såg inte hela debatten så jag missade hur statsministern tänker lösa detta långsiktigt. Många har börjat fråga "hur" men inga svar ges.

  En "riktig åtgärd" borde innebära att EU tar beslut och agerar omedelbart. Diskutera har gjorts tillräckligt, eller? Jag ser fram emot att läsa om EUs agerande, men fruktar att det istället blir en typisk långdragen process utan resultat i sikte.

  1. Det är som sagt intressant att SD fäster så stor tilltro till Dublinförordningen, en lag som stiftats av EU – som SD vill lämna. Men första asyllandsprincipen gäller långt ifrån alltid. Till exempel betraktas inte Grekland som ett säkert asylland. Ensamkommande barn ska inte förvisas enligt första asyllandsprincipen. Bara för att nämna ett par exempel.

 8. Förstår man inte så går det väl att fråga J.Å vad han menar om man nu vill prata med någon i det omänskliga partiet SD ! Personligen har jag svårt att överhuvudtaget förstå vad någon politiker från vänster till höger säger och vill förutom att de slår vakt om sig själva och makten. Ett tips är att om den svenska migrationspolitiken mot all förmodan på något vis skulle få någon negativ effekt på det svenska samhället så går det ju alltid bra att skylla på det oansvariga SD även om detta parti ej har något direkt inflytande över politiken, kan aldrig tro att ansvariga politiker från 7 klövern skulle komma på tanken att erkänna att de på något sätt misslyckats när det gäller invandring, migration och integrationspolitiken det vore ju politiskt självmord måste vara praktiskt att ha SD som politisk slagpåse i riksdagen och ge skulden för sådant man som styrande inte klarar av.

 9. Vad menar du med att de andra partierna börjar ställa sig frågan "hur?". Samtliga partier i Sverige förutom sd vill ju i stort sett avskaffa pensionen, försämra vården, höja arbetslösheten, öka brottsligheten och försämra skolresultaten. Detta är man ju rörande överrens om och påhejas friskt av exempelvis dig. Ditt argument handlar ju om att det går dåligt för Finland och därför ska man inte nödvändigtvis räkna med att invandringen kostar pengar. Jag hoppas att finska-studierna går bra och att du snart uppnått en sådan språklig nivå att du kan fråga dina finska kollegor om saken. Jag tror för övrigt att det blir mer och mer vanligt att journalister i andra länder ej längre ser svenska journalister som "kollegor". Mitt tips blir därför att smida medans järnet är varmt.

  1. Jag vill minnas att 97 procent av alla pensionärer kommer att få höjd levnadsstandard vid årsskiftet. Bara för att nämna ett exempel. Tror du att Alliansregeringen anställde fler poliser för att brottsligheten skulle bli högre?

 10. Bra att han får frågan "hur", den känner jag har saknats i debatten. Vore även intressant att höra hans svar på att SD tjatar om att hjälpa på plats medans deras budgetförslag innebär att de drar ned på biståndet.

 11. …och det kan han säga i den ena debatten efter den andra!!! Vad menar du att "de rumsrena" gör då.Hur svarar de?
  Vi har ett parti som svarar samma var gång och sju som också svarar samma var gång men olika inbördes. Vart leder det? Hur långt har de kommit hittills? Jimmie har ett svar (1) och det räcker. Stoppa i tid. Stoppa nu och ta hand om de som redan är här. Till och med invandrarna klagar ju.
  Dessutom menar du att Jimmie sa inte mycket. Det länder honom till heder. Fler och fler inser själva. Men också det att programled. visar när och om du får öppna mun. Samma ledare bestämmer också när du sagt ditt. Men, men, siffrorna talar sitt tydliga språk.
  Ps. Ett förslag till de korrekta partierna. Sluta visa hur illa ni tycker om Åkesson. Visa istället i handling hur väl ni vill de inkommande.

  1. Ovan har jag beskrivit vad som görs på EU-nivå. Och det är i huvudsak på den nivån som åtgärder måste vidtas. Vi skulle kunna införa gränskontroller vid Öresundsbron. Men personer har ändå laglig rätt att söka asyl vid gränsen. Inte bara enligt svensk rätt. Det är också reglerat på EU-nivå och i FN-konventioner.

 12. Om redaktören är osäker på "hur" SD tänker agera i i den kris Sverige befinner sig i kolla dagens presskonferens jag tyckte dom gav ett klart besked.

 13. I dag visade Jimmy vad som bör göras, vad gärde andra partierna förutom att ägna sig åt navelskådning. SD gör det som Danmark har gjort sedan tidigare och fått avsedd effekt.

  1. Som sagt: Jag har inte hört Jimmie Åkesson lägga fram ett enda konkret förslag som riksdagen skulle kunna ta ställning till.

 14. Han vill att de som styr denna skuta på väg i sank ändrar kurs innan hela sverige är ett enda stort utanförskaps område för vad tycker du själv herr ströman tycker du det som händer i alla de utanförskaps områden vi har är ett kvitto på att de som styrt har lyckats med den förda politiken på området. Nej det tycker inte ens du herr ströman innerst inne .

 15. Vad Åkesson vill?
  Jag tycker nog att vi skall ställa samma fråga till de andra partiledarna. Vad vill de? Nu när det är överfullt i hela Sverige både när det gäller boende, (tält !! , jo jag tackar), barnomsorg (skolundervisning i det fria), vården av sjuka (fullt på vårdcentraler och akutmottagningar) och förmodligen åtskilliga fler områden som är överfulla. Nu sitter partiledarna vid årorna och ror in båtar fulla med flyktingar till en strand där redan flyktingar som har kommit tidigare väntar på hjälp. Frågan till partiledarna "hur löser ni detta" är nog viktigare än att skälla på Åkesson.
  Och du Ströman skall åka till Bryssel och höra hur EU stoppar flyktingar redan vid gränsen till EU. Hur flyktinglägren i närområden skall förbättras och hur EU skall stoppa kriget i Syrien. Skall bli intressant att läsa från dig hur de löste dessa frågor.

  1. EU arbetar på flera olika plan. 1. Se till att Grekland får ett fungerande asylsystem. 2. EU kommer att upprätta mottagningscentran för flyktingar i Grekland och Italien. 3. Omfördelning av 160 000 asylsökande. 4. Ökade resurser till EU:s gränsbevakningsmyndighet Frontex. 5. Mer resurser för räddningsoperationer på Medelhavet. 6. Mer samarbete med Turkiet, som är genomgångsland för många av flyktingarna, bland annat mer ekonomiskt stöd. 7. Ökade diplomatiska ansträngningar för att få slut på kriget i Syrien.

   Och Sverigedemokraterna vill faktiskt inte göra någonting. De förslag som Jimmie Åkesson lägger fram är nämligen inte genomförbara.

 16. SD är det enda parti som tar ansvar för Sverige idag. "Vi tar ansvar" upprepas av sjuklöverpartierna som ett mantra, men de tar inte ansvar varken för svenskar eller Sverige. Detta initiativ av SD kommer förmodligen att minska invandringen till Sverige, vilket regeringen egentligen vill men inte törs säga. Att tala om volym har blivit likvärdigt som att vara rasist.
  Men varje tänkande människa förstår att antal invandrare har betydelse.
  Det är ingen flyktingkatastrof i Sverige eftersom det inte kommer några flyktingar. I demagogin ingår att manipulera ordet så att de inte längre har vedertagen betydelse. Flykting är man per definition tills man kommer till första säkra land. Vill man sedan åka till ett annat land är man migrant. Enligt den överenskommelse man gjort skall man söka asyl i det första landet man kommer till, därför har Sverige rätten på sin sida att reglera hur många migranter man vill ta emot.
  Dina argument att det är emot FN stadgan att avvisa migranter är inte sant. Att däremot avvisa flyktingar som söker asyl i första landet de kommer till, är förbjudet. Regeringen och Alliansen har målat in sig i ett hörn, men de kommer att bli tvungna att bli mer restriktiva som de övriga skandinaviska länderna har tvingats att bli. Men ju längre vi dröjer med att praktisera SD´s inavndringspolitik, ju kostsammare och mer nedbrytande blir det.
  Verkligheten går inte att besvärja bort med politiska floskler.
  Med mycket vänlig hälsning!

  1. En person har rätt att komma till Sverige och söka asyl, även om vi skulle införa gränskontroller. Vi har faktiskt enstaka asylsökande även från västeuropeiska länder. Fast deras chanser att få asyl beviljad är inte jättestor. Nästan alla från Balkan får avslag.

 17. "Dublinkonventionen bygger på första asyllandsprincipen, som är en etablerad del av asylrätten. Den innebär att en person som flyr från förföljelse i sitt hemland ska söka skydd i det första säkra land han eller hon kommer till." (Sveriges Riksdag) "Första säkra land", det finns många säkra länder innan Sverige, så varför ska de hit!? Har inget emot flyktingarna men jag blir fascinerad av detta "fenomen". Skulle jag gå igenom det helvete som det är att fly från krig och misär så skulle jag väl pusta ut så fort jag kommit på säker mark, jag skulle väl inte fortsätta de hundratals mil det är från t.ex. Italien till Sverige.

  1. Första asyllandsprincipen gäller inte alltid. Till exempel ska ensamkommande barn inte förvisas till det första asyllandet. Och så finns det länder som inte räknas som säkra. Grekland är till exempel inte säkert.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *