Ska vi stoppa reklam för brudslöjor?

För länge sedan deltog jag i en debatt i Stockholm om somaliers integration i Sverige. En somalisk man i publiken sade något om att han tyckte det var viktigt att somaliska kvinnor i Sverige klär sig anständigt. En somalisk tjej – med slöja på huvudet – spände ögonen i mannen (om blickar hade kunnat döda hade han omedelbart fallit död ner). Hon sade: ”Jag går naken på stan, om jag vill. Du bestämmer inte hur jag ska klä mig”. Mannan sjönk liksom ihop, som om han försökte göra sig osynlig. Det här blev jobbigt för honom.

De som vänder sig mot reklamen från H&M och Åhlens har nog inte mött den där tjejen som fick en man att försöka sjunka ihop och göra sig osynlig. Skulle inte hon kunna erbjudas en slöja, anpassad efter ett modernt mode? Vari ligger det feministiska i att förhindra det? För övrigt vill jag påminna om att den västerländska brudslöjan är just en symbol för oskuld. En gammal patriarkal struktur, om om man så vill. Så vi får väl se hur reaktionerna blir vid nästa annonskampanj för brudklänningar.

Religionshistorikern Eli Gönder skriver intressant om frågan på DN debatt i dag. Han skriver bland annat så här:

”Det stämmer att slöjan har använts och fortfarande används i vissa kretsar för att begränsa kvinnors närvaro i det offentliga rummet eller skyla kvinnors sexualitet. Men det stämmer också att det på senare tid utvecklats ett slöjmode som snarare framhäver kvinnor och deras kroppar i det offentliga rummet. I kombination med åtsittande jeans eller kjolar, lika tajta blusar eller t-shirts blir slöjan en accessoar, som ramar in kvinnors ansikte, ofta sminkade med röda läppar och tydligt markerade ögon. I dessa fall förstärks kvinnors sexualitet snarare än begränsas samtidigt som det signalerar självständighet och ett aktivt val att exotifiera sig själva. Den som ser sig omkring kommer upptäcka att fenomenet är vanligt även i Sverige. ”

Precis!

Du kan läsa hela hans artikel här.

Publicerat av

Lars Ströman

16 reaktioner till “Ska vi stoppa reklam för brudslöjor?”

 1. Åter igen en artikel från dig som förminskar islamistiskt kvinnoförtryck , att jämföra brudslöjan som används vid ett tillfälle , är så korkat , en urusel jämförelse

 2. Strömans favoriserande av det muslimska sederna och bruk tar aldrig slut. Jämför gärna med något långt bort för att förmå svenskarna att älska invandringen. Men möjligt att han inte såg uppdrag granskning och hur det ser ut i våra förorter. Att i då på något sätt hylla slöjan som något frivilligt för kvinnan är inget annat än sjukt.

 3. Jag måste faktiskt erkänna att om jag såg massa kvinnor gå runt på stan i brudslöjor eller om någon medarbetare sitter och jobbar i en hela dagar hade jag nog faktiskt reagerat lite negativt.

 4. Naturligtvis ska reklam för brudslöjor stoppas annars blir det ju orättvist och det får inte förekomma i Sverige rättvisans och rättigheternas land nummer ett ! Ja en sak är säker, det känns i alla fall tryggt att bo i ett land där massmedia skriver om ett så världsligt och allvarligt problem som reklamförbud för brudslöjor, man förstår också att detta land numera befinner sig i totalt fritt fall. Det kan nog bli tungt för dagens unga generation i framtiden på många sätt, sötebrödsdagarna som vi äldre haft och fått uppleva i Sverige är antagligen ett minne blott.

 5. Det var en väldigt korkad jämförelse! Brudslöjan är inte påtvingad kvinnorna. De väljer själva om de vill ha den eller inte. Många gifter sig utan slöja. De muslimska kvinnorna är däremot tvungna att bära sin slöja, många gånger redan från mycket unga år! Sen att det finns undantag, det gör det alltid, men att hänga upp sin argumentation på undantag håller inte.

  1. Det förekommer att muslimska män kräver att deras kvinnor bär slöja. Det är fel! Men det är vanligare att muslimska kvinnor själva väljer att bära slöja. Dessutom går modet när det gäller slöja mer åt det kroppsnära. Jag är emot klädpoliser, både i Sverige och Iran.

 6. Företag och organisationer som medverkar till en tillvänjning/ försköning av islam/islamiseringen ska
  självklart bojkottas. Konsumentmakten borde göra sig gällande.
  Beslöjningen är oerhört motbjudande, för att inte tala om fortsättningen av kvinnans möjlighet att
  täcka sig, chador, burka …
  Det är faktiskt så att en kvinna som heter Iman Aldebe (tror jag) designar sådana "dukar /tygstycken"och har på Rikspolisstyrelsens uppdrag designat "slöjan" för våra kommande kvinnliga muslimska poliser, varav den första lär vara i tjänst i Södertälje. Hoppas det verkligen dröjer innan vi får se detta i vårt län.

  1. Jag hoppas att vi snart får se detta i vårt län. Kvinnliga muslimska poliser skulle vara välkommet för min del.

 7. Det är en intressant debatt om slöjan som ett feministiskt plagg och att det är ett valfritt plagg.
  Är detta sanktionerat av de olika religiösa instanserna inom Islam?
  Innebär det att arbetsgivare kan ställa krav på att huvudbonaden ska vara avtagen under arbetet?
  Om svaret är nej på båda frågorna är debatten meningslös. En pseudodebatt med ett dolt motiv.

   1. Du är som en politiker. Du undviker att svara på mina frågor.
    Det är klart att kvinnor ska få klä sig som de vill, men om inte slöjan/huvudbonaden är ett religiöst plagg så händer något. De kan inte kräva att ha den i sitt arbete, vilket medför tex att det inte blir några kvinnliga poliser med slöjor. Kvinnor kan inte anmäla för kränkning/diskriminering om de inte får ha den.
    Det är alltså inte så enkelt som du vill påskina.

    1. Om jobbet tillåter att de har slöja, anser jag att de ska få ha slöja. Och polisen har fattat beslutet att de ska få ha slöja. Så är det även i till exempel den brittiska polisen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *